Божидаревић: Лако сам се запослио у Фејсбуку

Опуштено радно окружење, скроман шеф, све што ти треба надохват руке - гласи опис посла у централи „Фејсбука“ у САД, виђено очима Ненада Божидаревића.

Србија 02.11.2015 | 22:54
Божидаревић: Лако сам се запослио у Фејсбуку

Овај 25-годишњи Београђанин већ скоро три године ради као фронт-енд инжењер у „Фејсбуку“, где претежно ради на интерфејсима који су видљиви корисницима.

- У мом случају, то су делови Фејсбука и Инстаграма за рекламирање, односно алати које оглашивачи користе да би правили рекламе и пратили њихове перформансе - прича Божидаревић.

А све је почело тако што је с њим крајем 2011. контактирао регрутер из „Фејсбука“ и питао га да ли је заинтересован за праксу.

- У то време сам већ био на пракси у „Мајкрософтовом“ развојном центру у Београду, али нисам имао планове за предстојеће лето, па сам одлучио да окушам срећу. С обзиром на то да је већ тада „Фејсбук“ био једна од најпожељнијих ИТ компанија, нисам имао велике амбиције и у читав процес сам ушао само да бих стекао неко ново искуство. Међутим, три техничка интервјуа која сам имао прошла су добро, па ми је убрзо стигла и понуда да дођем у Калифорнију на тромесечну праксу. Оним што сам постигао током праксе су моји надређени очигледно били задовољни пошто сам на крају добио понуду да се догодине запослим.

Радно окружење

Да ли си био изненађен када су те позвали?

- Иако сам интервјуима био задовољан, нисам имао представу о томе какви су критеријуми за запослење. Водио сам се претпоставком да су високи, тако да на крају јесам био изненађен. Сада, додуше, много боље разумем читав тај процес и схватам да и није толико тежак. Мислим да је у Србији највећи проблем то што многи људи виде ове велике компаније као нешто недостижно и нису свесни да заправо имају све неопходно знање.

Како си замишљао рад у „Фејсбуку“ и колико се твоја идеја разликовала од онога како је заиста тамо?

- Слично критеријумима код интервјуа, нисам имао никакву представу ни шта ме очекује током рада, али свакако могу да кажем да је много боље од било чега што сам могао да замислим. ИТ компаније, посебно у Силицијумској долини, функционишу тотално другачије од обичних компанија и самим тим је тешко било где другде видети како то изгледа или пренети некоме сопствене утиске.

Какве су вам канцеларије, да ли постоји неки кодекс облачења?

- Најједноставнији начин да се опише радно окружење је „опуштено“. Правила је мало, па тако не постоје дресс цоде и радно време, али се од запослених ипак очекује да се понашају рационално. У принципу, један од главних циљева наших канцеларија је да запосленима пруже апсолутно све што је потребно да радни дан буде што угоднији и ефикаснији, почевши од основних ствари као што су храна и пиће, преко простора за одмор или играње, па све до банака и лекара... Као прави мали град.

Да ли си упознао Марка Закерберга? Какав ти је утисак о њему?

- Нисам га упознао лично, али га често виђам по кампусу. Доста времена проводи на послу и веома је приступачан, али сви запослени истовремено доста поштују њега и његово време па га никада не салећу. Мој утисак, који дели и већина мојих колега, јесте да је он веома скроман и отворен, као и да заиста верује у нашу мисију и саму компанију, па је уједно заиста права особа да води „Фејсбук“.

Фејс је сигуран

Да ли си пратио аферу везану за Едварда Сноудена? Мислиш ли да приступ нашим подацима на ФБ може да има и неко за кога не бисмо желели да има ту могућност?

- Да све то посматрам споља, или као неко ко уопште није у ИТ индустрији, можда бих био забринут. Међутим, након времена проведеног овде, постало ми је јасно да компаније које баратају таквом количином приватних података могу много више да изгубе њиховим неетичким коришћењем и да нико није луд да направи тако катастрофалан пословни потез. Не само да се подаци не продају већ је њихова сигурност један од примарних циљева компаније.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар