Božidarević: Lako sam se zaposlio u Fejsbuku

Opušteno radno okruženje, skroman šef, sve što ti treba nadohvat ruke - glasi opis posla u centrali „Fejsbuka“ u SAD, viđeno očima Nenada Božidarevića.

Srbija 02.11.2015 | 22:54
Božidarević: Lako sam se zaposlio u Fejsbuku

Ovaj 25-godišnji Beograđanin već skoro tri godine radi kao front-end inženjer u „Fejsbuku“, gde pretežno radi na interfejsima koji su vidljivi korisnicima.

- U mom slučaju, to su delovi Fejsbuka i Instagrama za reklamiranje, odnosno alati koje oglašivači koriste da bi pravili reklame i pratili njihove performanse - priča Božidarević.

A sve je počelo tako što je s njim krajem 2011. kontaktirao regruter iz „Fejsbuka“ i pitao ga da li je zainteresovan za praksu.

- U to vreme sam već bio na praksi u „Majkrosoftovom“ razvojnom centru u Beogradu, ali nisam imao planove za predstojeće leto, pa sam odlučio da okušam sreću. S obzirom na to da je već tada „Fejsbuk“ bio jedna od najpoželjnijih IT kompanija, nisam imao velike ambicije i u čitav proces sam ušao samo da bih stekao neko novo iskustvo. Međutim, tri tehnička intervjua koja sam imao prošla su dobro, pa mi je ubrzo stigla i ponuda da dođem u Kaliforniju na tromesečnu praksu. Onim što sam postigao tokom prakse su moji nadređeni očigledno bili zadovoljni pošto sam na kraju dobio ponudu da se dogodine zaposlim.

Radno okruženje

Da li si bio iznenađen kada su te pozvali?

- Iako sam intervjuima bio zadovoljan, nisam imao predstavu o tome kakvi su kriterijumi za zaposlenje. Vodio sam se pretpostavkom da su visoki, tako da na kraju jesam bio iznenađen. Sada, doduše, mnogo bolje razumem čitav taj proces i shvatam da i nije toliko težak. Mislim da je u Srbiji najveći problem to što mnogi ljudi vide ove velike kompanije kao nešto nedostižno i nisu svesni da zapravo imaju sve neophodno znanje.

Kako si zamišljao rad u „Fejsbuku“ i koliko se tvoja ideja razlikovala od onoga kako je zaista tamo?

- Slično kriterijumima kod intervjua, nisam imao nikakvu predstavu ni šta me očekuje tokom rada, ali svakako mogu da kažem da je mnogo bolje od bilo čega što sam mogao da zamislim. IT kompanije, posebno u Silicijumskoj dolini, funkcionišu totalno drugačije od običnih kompanija i samim tim je teško bilo gde drugde videti kako to izgleda ili preneti nekome sopstvene utiske.

Kakve su vam kancelarije, da li postoji neki kodeks oblačenja?

- Najjednostavniji način da se opiše radno okruženje je „opušteno“. Pravila je malo, pa tako ne postoje dress code i radno vreme, ali se od zaposlenih ipak očekuje da se ponašaju racionalno. U principu, jedan od glavnih ciljeva naših kancelarija je da zaposlenima pruže apsolutno sve što je potrebno da radni dan bude što ugodniji i efikasniji, počevši od osnovnih stvari kao što su hrana i piće, preko prostora za odmor ili igranje, pa sve do banaka i lekara... Kao pravi mali grad.

Da li si upoznao Marka Zakerberga? Kakav ti je utisak o njemu?

- Nisam ga upoznao lično, ali ga često viđam po kampusu. Dosta vremena provodi na poslu i veoma je pristupačan, ali svi zaposleni istovremeno dosta poštuju njega i njegovo vreme pa ga nikada ne saleću. Moj utisak, koji deli i većina mojih kolega, jeste da je on veoma skroman i otvoren, kao i da zaista veruje u našu misiju i samu kompaniju, pa je ujedno zaista prava osoba da vodi „Fejsbuk“.

Fejs je siguran

Da li si pratio aferu vezanu za Edvarda Snoudena? Misliš li da pristup našim podacima na FB može da ima i neko za koga ne bismo želeli da ima tu mogućnost?

- Da sve to posmatram spolja, ili kao neko ko uopšte nije u IT industriji, možda bih bio zabrinut. Međutim, nakon vremena provedenog ovde, postalo mi je jasno da kompanije koje barataju takvom količinom privatnih podataka mogu mnogo više da izgube njihovim neetičkim korišćenjem i da niko nije lud da napravi tako katastrofalan poslovni potez. Ne samo da se podaci ne prodaju već je njihova sigurnost jedan od primarnih ciljeva kompanije.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar