Анализа: Новак ће доминирати и у четвртој деценији!

Сви су већ навикли да Новак Ђоковић са највећих турнира одлази са пехаром у рукама. Београђанин је напунио 28 година у мају, на врхунцу је моћи и нема намеру да у скорије време преда некоме тениски престо.

Тенис 02.11.2015 | 23:00
Анализа: Новак ће доминирати и у четвртој деценији!

- Осећам да сам на врхунцу. Желим да задржим ту форму што је дуже могуће и да будем још дуго први на свету - изјављивао је Новак раније током године.

Ова 2015. била је уз 2011. Ђоковићева најбоља. Србин не показује знаке слабости. Само се Стан Вавринка побринуо да шокира цео тениски свет када је у финалу Ролан Гароса победио Новака. И за то заслужује похвале. Ноле је тада био немоћан, али у свим другим битним мечевима у овој сезони светски број један је био на висини задатка.

Дефинитивно све очи јавности ће у 2016. бити упрте у Новака и његов покушај да настави доминацију. Како се ближи прослави тридесетог рођендана, тако тениски аналитичари почињу да анализирају до када Ђоковић може да буде на врхунцу?

Јер Роџер Федерер и Рафаел Надал су прве знаке слабости почели да показују непосредно пре него што су одували 30 свећица на торти. Рафа по први пут ове сезоне (у којој је напунио 29 година) није успео да освоји ниједан турнир из серије 1.000 нити неки гренд слем трофеј. Ово му је прва сезона од 2004. када није успео да подигне пехар на највећим турнирима.

Роџер Федерер је после напуњених 29 година успео да освоји само једну титулу са турнира из велике четворке (2012. Вимблдон).

Чак је и каријера Пита Сампраса почела вртоглаво да пада. У периоду од 2000. до 2002. или на осам узастопних гренд слемова, како вам је лакше, успео је да освоји само један пехар. Било је то у Њујорку на УС Опену 2002.

Ипак, постоје и другачији примери. Андре Агаси као да је тек почео да игра после напуњених 29 година - освојио је пет гренд слем титула.

Како тренутно ствари стоје и како Ноле игра, нема сумње да му године ништа не могу. Потпуно има смисла да ће Новак у наредној сезони сигурно јуришати на пехаре са сва четири гренд слема. Уколико још две до три године буде био на нивоу на којем сада јесте ни Федереров рекорд од 17 титула није далеко.

Само треба да иде корак по корак. Као и до сада.

Коментари / 0

Оставите коментар