Analiza: Novak će dominirati i u četvrtoj deceniji!

Svi su već navikli da Novak Đoković sa najvećih turnira odlazi sa peharom u rukama. Beograđanin je napunio 28 godina u maju, na vrhuncu je moći i nema nameru da u skorije vreme preda nekome teniski presto.

Tenis 02.11.2015 | 23:00
Analiza: Novak će dominirati i u četvrtoj deceniji!

- Osećam da sam na vrhuncu. Želim da zadržim tu formu što je duže moguće i da budem još dugo prvi na svetu - izjavljivao je Novak ranije tokom godine.

Ova 2015. bila je uz 2011. Đokovićeva najbolja. Srbin ne pokazuje znake slabosti. Samo se Stan Vavrinka pobrinuo da šokira ceo teniski svet kada je u finalu Rolan Garosa pobedio Novaka. I za to zaslužuje pohvale. Nole je tada bio nemoćan, ali u svim drugim bitnim mečevima u ovoj sezoni svetski broj jedan je bio na visini zadatka.

Definitivno sve oči javnosti će u 2016. biti uprte u Novaka i njegov pokušaj da nastavi dominaciju. Kako se bliži proslavi tridesetog rođendana, tako teniski analitičari počinju da analiziraju do kada Đoković može da bude na vrhuncu?

Jer Rodžer Federer i Rafael Nadal su prve znake slabosti počeli da pokazuju neposredno pre nego što su oduvali 30 svećica na torti. Rafa po prvi put ove sezone (u kojoj je napunio 29 godina) nije uspeo da osvoji nijedan turnir iz serije 1.000 niti neki grend slem trofej. Ovo mu je prva sezona od 2004. kada nije uspeo da podigne pehar na najvećim turnirima.

Rodžer Federer je posle napunjenih 29 godina uspeo da osvoji samo jednu titulu sa turnira iz velike četvorke (2012. Vimbldon).

Čak je i karijera Pita Samprasa počela vrtoglavo da pada. U periodu od 2000. do 2002. ili na osam uzastopnih grend slemova, kako vam je lakše, uspeo je da osvoji samo jedan pehar. Bilo je to u Njujorku na US Openu 2002.

Ipak, postoje i drugačiji primeri. Andre Agasi kao da je tek počeo da igra posle napunjenih 29 godina - osvojio je pet grend slem titula.

Kako trenutno stvari stoje i kako Nole igra, nema sumnje da mu godine ništa ne mogu. Potpuno ima smisla da će Novak u narednoj sezoni sigurno jurišati na pehare sa sva četiri grend slema. Ukoliko još dve do tri godine bude bio na nivou na kojem sada jeste ni Federerov rekord od 17 titula nije daleko.

Samo treba da ide korak po korak. Kao i do sada.

Komentari / 0

Ostavite komentar