Нови детаљи: Авион се распао у ваздуху

Министарство за ванредне ситуације Русије послало је данас 100 стручњака на Синајско полуострво да помогну у потрази за тијелима страдалих у паду руског путничког авиона, као и да испитају олупину.

Свијет 01.11.2015 | 19:53
Нови детаљи: Авион се распао у ваздуху

 

Како је саопштило руско министарство, тимови за ванредне ситуације ће сарађивати са египатском војском у истрази на Синају, гдје се египатска влада бори са побуном исламиста.

Савјет министара Египта саопштио је како су извучена 163 беживотна тијела испод олупина руског авиона типа Аирбус А320 који је јуче пао на Синајском полуострву у Египту.

У саопштењу је такође додаје како су ова тијела послана у мртвачнице ради даљње форензичке обраде.

На истраживању случаја и извлачењу беживотних тијела испод олупина заједно раде војска Египта и екипе за спашавање Египта и Русије.

Трага се за још 61 тијелом.

„Авион ’ербас‘ А–321 авио–компаније ’Когалимавија‘ распао се у ваздуху. Још је рано изводити закључке о узроцима катастрофе“, саопштио је директор Комитета за унутрашњи саобраћај Виктор Сороченко.

Директор Сороченко је ово изјавио након прегледа мјеста пада авиона.

„Авион се распао у ваздуху и фрагменти су разбацани на великој површини (у кругу од око 20 км)“, рекао је Сороченко.

Руске служба наложиле су авиокомпанији "Когалимавија" да приземи своје авионе Ербас А321, док узрок несреће у Египту не буде био познат, јавља Интерфакс.

Сви летови авиопревозника "Когалимавија" биће спроведени на уобичајени начин, а провјере авиона биће спроведене један по један, потврдио је данас у име власника авиокомпаније, представник компаније "ТХ&Ц холдинг" Оксана Головина.

У Русији је данас проглашена једнодневна жалост поводом трагедије, а заставе на институцијама су спуштене на пола копља.

Египатски спасилачки тимови су проширили потрагу након што су током јучерашње потраге тијела пронађена на подручју од чак осам квадратних километара.

У авиону се налазило 214 руских држављана, три особе са украјинским пасошем, као и седам чланова посаде.

Спасиоци су одлучили да прошире подручје на којем се спроводи потрага на 15 квадратних километара, рекао је војни официр, који је желио да остане анониман.

- Пронашли смо тијело једне трогодишње дјевојчице осам километара од мјеста на којем је пронађена олупина авиона - рекао је он.

Најмање 170 кола Хитне помоћи упућено је на мјесто несреће како би превозили тијела унесрећених.

Египатски министар туризма је казао да је Египат спреман да пружи помоћ око превожења тијела у Русију након што прелиминарне анализе буду завршене. Потпуна анализа посмртних остатака жртава биће проведена у Санкт Петерсбургу.

Према најновијим подацима пилот срушеног авиона није дијелио никакве информације о потешкоћама приликом лета, а комуникација са контролом лета се одвијала нормално све до тренутка трагедије, саопштио је египатски министар ваздухопловства Хосам Камал.

Особље руског авиона који се срушио на Синајском полуострву није упутило позив у помоћ пре него што је дошло до рушења авиона, пише ББЦ.

„Комуникација између контроле лета и руског авиона на међународном аеродрому у Схарм ел- Схеику прије катастрофе је текла нормално све до момента када се катастрофа догодила“, рекао је он на пресс конференцији у Каиру, наглашавајући да пилот није затражио помоћ и да је авион изненада нестао.

Руски министар транспорта Максим Соколов је истакао да су црне кутије из срушеног аирбуса А321 мало оштећене али да нису претрпјеле температурно оштећење, преноси ТАСС.

Емиратес аирлинес су привремено обуставили летове изнад Синаја. Овај превозник је трећи који је одлучио обуставити летове изнад Синаја. Прије њих су то учинили Аир Франце и Луфтанса.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

спартак

01.11.2015 16:59

Терористицки цин сто посто ! Експлозив постављен у авион И активиран највјероватније мобилним ! Назалост људи И дјеце који изгубисе зивоте ни криви ни дузни...Цудовиста су на све спремна ! Нека је лака земља страдалим путницима !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.спартак

02.11.2015 04:35

То би требао под хитно у психијатрују дебилу један. Руси званицно објављују проблеме са Авионом а ти дебилу о тероризму.

Name

Љ бх

01.11.2015 18:38

Јадни народ!! Ста цовјек да казе?? Одприлике није висе сигурно нигдје путовати!! Бох сами зна ста се тацно десило али је стварно болно гледат и слусат оваке трагедије!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Азилант

01.11.2015 20:15

Па како је могуће активирати бомбу са мобителом ако нема приступа интернету то ти је исто да шаљеш СМС поруке а немаш никаквог оператера или интернет што значи немогуће .

ОДГОВОРИТЕ
Name

контрапункт

01.11.2015 21:45

Авион може да се распадне у ваздуху и без терористичког напада експолозивом. Довољно је да неко након редовног техничког прегледа направи неку ситну диврезију која ће се активирати након неколико десетака летова. Знали су авиони пасти нпр зато што су попустиле одредјене заковице на оплати. Медјутим, у овом случају, постоји велика вјероватноћа да је техничка грешка изазвана намјерно. Руси су морали знати да непријатељ неће мировати. Нису искључена обарања и других руских путничких авиона. Не шаљу Израелци уз своје путничке летова по 10 специјалаца који будно мотре с циљем спречавања и помисли на терористички акт. Недавно су путници у Израелу одбили да путују кад су уочили да је у питању изнајмљени авион а не израелски. Руси ће се морати почети понашати исто тако.

ОДГОВОРИТЕ