Novi detalji: Avion se raspao u vazduhu

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije poslalo je danas 100 stručnjaka na Sinajsko poluostrvo da pomognu u potrazi za tijelima stradalih u padu ruskog putničkog aviona, kao i da ispitaju olupinu.

Svijet 01.11.2015 | 19:53
Novi detalji: Avion se raspao u vazduhu

 

Kako je saopštilo rusko ministarstvo, timovi za vanredne situacije će sarađivati sa egipatskom vojskom u istrazi na Sinaju, gdje se egipatska vlada bori sa pobunom islamista.

Savjet ministara Egipta saopštio je kako su izvučena 163 beživotna tijela ispod olupina ruskog aviona tipa Airbus A320 koji je juče pao na Sinajskom poluostrvu u Egiptu.

U saopštenju je takođe dodaje kako su ova tijela poslana u mrtvačnice radi daljnje forenzičke obrade.

Na istraživanju slučaja i izvlačenju beživotnih tijela ispod olupina zajedno rade vojska Egipta i ekipe za spašavanje Egipta i Rusije.

Traga se za još 61 tijelom.

„Avion ’erbas‘ A–321 avio–kompanije ’Kogalimavija‘ raspao se u vazduhu. Još je rano izvoditi zaključke o uzrocima katastrofe“, saopštio je direktor Komiteta za unutrašnji saobraćaj Viktor Soročenko.

Direktor Soročenko je ovo izjavio nakon pregleda mjesta pada aviona.

„Avion se raspao u vazduhu i fragmenti su razbacani na velikoj površini (u krugu od oko 20 km)“, rekao je Soročenko.

Ruske služba naložile su aviokompaniji "Kogalimavija" da prizemi svoje avione Erbas A321, dok uzrok nesreće u Egiptu ne bude bio poznat, javlja Interfaks.

Svi letovi avioprevoznika "Kogalimavija" biće sprovedeni na uobičajeni način, a provjere aviona biće sprovedene jedan po jedan, potvrdio je danas u ime vlasnika aviokompanije, predstavnik kompanije "TH&C holding" Oksana Golovina.

U Rusiji je danas proglašena jednodnevna žalost povodom tragedije, a zastave na institucijama su spuštene na pola koplja.

Egipatski spasilački timovi su proširili potragu nakon što su tokom jučerašnje potrage tijela pronađena na području od čak osam kvadratnih kilometara.

U avionu se nalazilo 214 ruskih državljana, tri osobe sa ukrajinskim pasošem, kao i sedam članova posade.

Spasioci su odlučili da prošire područje na kojem se sprovodi potraga na 15 kvadratnih kilometara, rekao je vojni oficir, koji je želio da ostane anoniman.

- Pronašli smo tijelo jedne trogodišnje djevojčice osam kilometara od mjesta na kojem je pronađena olupina aviona - rekao je on.

Najmanje 170 kola Hitne pomoći upućeno je na mjesto nesreće kako bi prevozili tijela unesrećenih.

Egipatski ministar turizma je kazao da je Egipat spreman da pruži pomoć oko prevoženja tijela u Rusiju nakon što preliminarne analize budu završene. Potpuna analiza posmrtnih ostataka žrtava biće provedena u Sankt Petersburgu.

Prema najnovijim podacima pilot srušenog aviona nije dijelio nikakve informacije o poteškoćama prilikom leta, a komunikacija sa kontrolom leta se odvijala normalno sve do trenutka tragedije, saopštio je egipatski ministar vazduhoplovstva Hosam Kamal.

Osoblje ruskog aviona koji se srušio na Sinajskom poluostrvu nije uputilo poziv u pomoć pre nego što je došlo do rušenja aviona, piše BBC.

„Komunikacija između kontrole leta i ruskog aviona na međunarodnom aerodromu u Sharm el- Sheiku prije katastrofe je tekla normalno sve do momenta kada se katastrofa dogodila“, rekao je on na press konferenciji u Kairu, naglašavajući da pilot nije zatražio pomoć i da je avion iznenada nestao.

Ruski ministar transporta Maksim Sokolov je istakao da su crne kutije iz srušenog airbusa A321 malo oštećene ali da nisu pretrpjele temperaturno oštećenje, prenosi TASS.

Emirates airlines su privremeno obustavili letove iznad Sinaja. Ovaj prevoznik je treći koji je odlučio obustaviti letove iznad Sinaja. Prije njih su to učinili Air France i Luftansa.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

spartak

01.11.2015 16:59

Teroristicki cin sto posto ! Eksploziv postavljen u avion I aktiviran najvjerovatnije mobilnim ! Nazalost ljudi I djece koji izgubise zivote ni krivi ni duzni...Cudovista su na sve spremna ! Neka je laka zemlja stradalim putnicima !!!

ODGOVORITE
Name

Re.spartak

02.11.2015 04:35

To bi trebao pod hitno u psihijatruju debilu jedan. Rusi zvanicno objavljuju probleme sa Avionom a ti debilu o terorizmu.

Name

Lj bh

01.11.2015 18:38

Jadni narod!! Sta covjek da kaze?? Odprilike nije vise sigurno nigdje putovati!! Boh sami zna sta se tacno desilo ali je stvarno bolno gledat i slusat ovake tragedije!!!

ODGOVORITE
Name

Azilant

01.11.2015 20:15

Pa kako je moguće aktivirati bombu sa mobitelom ako nema pristupa internetu to ti je isto da šalješ SMS poruke a nemaš nikakvog operatera ili internet što znači nemoguće .

ODGOVORITE
Name

kontrapunkt

01.11.2015 21:45

Avion može da se raspadne u vazduhu i bez terorističkog napada ekspolozivom. Dovoljno je da neko nakon redovnog tehničkog pregleda napravi neku sitnu divreziju koja će se aktivirati nakon nekoliko desetaka letova. Znali su avioni pasti npr zato što su popustile odredjene zakovice na oplati. Medjutim, u ovom slučaju, postoji velika vjerovatnoća da je tehnička greška izazvana namjerno. Rusi su morali znati da neprijatelj neće mirovati. Nisu isključena obaranja i drugih ruskih putničkih aviona. Ne šalju Izraelci uz svoje putničke letova po 10 specijalaca koji budno motre s ciljem sprečavanja i pomisli na teroristički akt. Nedavno su putnici u Izraelu odbili da putuju kad su uočili da je u pitanju iznajmljeni avion a ne izraelski. Rusi će se morati početi ponašati isto tako.

ODGOVORITE