Примјетан лагани раст долара, али и пад евра

На свјетским валутним тржиштима долар је половицом прошле седмице знатно ојачао јер је Фед поручио да би могао у децембру повећати камате, али те је добитке изгубио након назнака успоравања раста америчке привреде.
Курс евра према долару ослабио је прошле седмице 0,1 одсто, на 1,1005 долара. Евро је ослабио и према јену, за 0,8 одсто, на 132,75 јена.

Свијет 01.11.2015 | 14:35
Примјетан лагани раст долара, али и пад евра

И долар је ослабио према јену, па му је курс пао 0,7 одсто, на 120,60 јена.

Након дводневне сједнице, у сриједу су челници америчке централне банке поручили да је, захваљујући умјереном расту привреде, могуће повећање камата у децембру.

Та је порука потакнула снажан успон долара, па је курс евра пао на 1,0896 долара, најнижи ниво у два и по мјесеца.

Међутим, до краја седмице заредали су нешто бољи него што се очекивало привредни показатељи из еврозоне, као и нешто слабији него што се очекивало показатељи из САД-а.

Амерички бруто домаћи производ (БДП) у трећем је тромјесечју порастао за 1,5 одсто на годишњем нивоу, мање од очекиваних 1,6 одсто и знатно спорије у односу на 3,9-постотни раст у претходном кварталу.

Премда многи аналитичари сматрају да је успоравање раста највеће свјетскепривреде привремено и да би се у четвртом кварталу могао убрзати, улагачи су посљедњих дана опрезни.

„Феду ће бити тешко оправдати повећање камата у вријеме када приходи, потрошња и инфлација слабе. Након најновијих података, мање је вјеројатно да ће Фед повећати камате у децембру“, каже Јаy Морелоцк, економиста у компанији ФТН Финанциал.

Због тога је долар до краја семице изгубио све претходне добитке према евру, док је према јену на седичном нивоу забиљежио губитак.

Успон јена посљедица је одлуке јапанске центрлне банке (БОЈ) у петак да задржи досадашњу лабаву монетарну политику, што је разочарало дио улагача који су ‘играли’ на то да ће банка додатно повећати ионако већ издашан програм потицаја.

„У БОЈ-у ће вјеројатно причекати хоће ли Фед ишта предузимати на сједници у децембру, а тек онда доносити даљње одлуке о евентуалном ублажавању монетарне политике“, казао је Хиромицхи Схиракаwа, главни економиста у Цредит Суиссе Сецуритиес

Коментари / 0

Оставите коментар