И њемачки Интерпол тражи Драгана Вучетића

Припадници Управе криминалистичке полиције (УКП) МУП-а Републике Српске у сарадњи с њемачким Интерполом и даље воде истрагу против бившег вршиоца дужности директора јавног предузећа “Никола Тесла” Драгана Вучетића који покушава да заметне трагове својих махинација.

Република Српска 01.11.2015 | 11:52
И њемачки Интерпол тражи Драгана Вучетића

Током истраге, сазнаје Пресс, утврђено је да је Вучетић у марту прошле године, када је смијењен с мјеста директора, практично угасио предузеће “Никола Тесла ГМБХ” које је регистровао у Келну и које му је служило за извлачење новца из Републике Српске.

Подсјећамо, кривична пријава против Вучетића због сумње да је злоупотријебио службени положај и извршио пословну превару којом је предузећу “Никола Тесла” узроковао штету од 1.104.878 КМ поднесена је почетком јуна ове године. Ипак, МУП Српске и даље води истрагу о Вучетићевим махинацијама, што је за Пресс потврдио и портпарол МУП-а Републике Српске, Милан Саламадија. Он је потврдио и да су у оквиру истраге у предмету “Никола Тесла” недавно добијени подаци од њемачког Интерпола.

– МУП Републике Српске је, између осталог, добио податке о мјесту пребивалишта Драгана Вучетића, као и о сједишту предузећа “Никола Тесла ГМБХ”. У интересу истраге не можемо да говоримо о детаљима – каже Саламадија.

Према тврдњама извора Пресса упућеног у истрагу, Драган Вучетић је предузеће “Никола Тесла ГМБХ” регистровао у суду у Келну, а као сједиште предузећа наведена је адреса у градићу Бедбург који броји око 25.000 становника.

– Мјесто његовог пребивалишта је у Бернхајму, а закупнина за простор у Бедбургу у којем је било пријављено Вучетићево предузеће отказана је прије 18 мјесеци, што значи да је Вучетић одавно почео да замеће трагове. Полиција Српске сарађује с Интерполом, а истрага ће се морати водити путем међународне правне помоћи, што је због своје процедуралне природе прилично споро – каже саговорник Пресса.

Он подсјећа да се Драган Вучетић одрекао држављанства БиХ још 2010. године, дакле прије него што је дошао у БиХ и прије него што је именован за директора јавног предузећа “Никола Тесла”, за које је Република Српска гарантовала кредит од 12 милиона КМ. Почетком јуна ове године, када је против Вучетића поднесена кривична пријава Специјалном тужилаштву Републике Српске, из МУП-а Републике Српске прецизирано је да Вучетића сумњиче да је злоупотребу службеног положаја и пословну превару извршио у периоду од 9. октобра 2012. до 24. марта 2014. године и омогућио стицање противправне имовинске користи фирми “Никола Тесла ГМБХ” из Келна од 500.175 КМ.

Одговорно лице у два предузећа

Из МУП-а Српске тада је појашњено да је Вучетић противправну имовинску корист стекао тако што је по пројекту “Електромобил” извршио испоруку робе и услуга предузећу “Никола Тесла ГМБХ” Келн, а истовремено предузеће “Никола Тесла” Бањалука оптеретио издајући мјенице у њено име и на њен терет као гаранцију да ће предузеће из Келна, тј. из Бедбурга испунити преузете обавезе.

– Драган Вучетић био је одговорно лице у оба предузећа, а противно статуту и одлуци Владе Републике Српске као већинског власника “Николе Тесле” д.о.о. Бањалука, основао је истоимено предузеће у Њемачкој – објашњено је тада из МУП-а Републике Српске.

Влада је 25. марта прошле године смијенила Вучетића с директорске позиције у предузећу “Никола Тесла”, али никада нису објављени званични разлози за његову смјену. Из Министарства цивилних послова БиХ почетком априла ове године потврђено је медијима да се Драган Вучетић одрекао држављанства БиХ још 2010. године.

(Пресс)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

родјо

01.11.2015 11:40

Добро би било да је у питању само он и да је једини.Назалост у тако малој дрзави има их на стотине.Мала бара препуна крокодила....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Електровјетар

01.11.2015 11:40

Колико треба узети од Рс,преко десет милиона па да га судство правно гони,сјецам се отварања фабрике са насим председником у Херцеговини,и бајки о електроауту за посте Њемацке,јој људи које нас све варао и вара и ником ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клапац

01.11.2015 13:17

Ако је у питању организовани криминал онда од прогона нема ништа. А вјероватно јесте јер он то све није могао радити сам. Неко га је поставио на мјесто директора. С намјером да опљачкају још пара из буџета. Ни прва ни задња пљачка.

Name

Цонсиглиере

01.11.2015 12:14

Више новца је ту било, далеко више се прелило преко њега, његових, али и неких других фиктивних фирми. Закачили се за највидљивији случај и то им довољно. Само да се дубље не рони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

01.11.2015 12:16

Зна главни Баја гдје му је другар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тесла

01.11.2015 12:26

Треба заститити Теслино име од оваквих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сјећам се са ТВа

01.11.2015 13:21

Кад су Тегелтију питали како Влада може именовати Вучетића за директора, након неуспјеха у приватном бизнису, Тегелтија је одговорио да Вучетићеве пропале фирме не значе да је исти неспособан. Скоро да је изјавио да гарантује за Вучетића. Е па нека са тај који је гарантовао за Вучетића исплати те покрадене паре РСу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

01.11.2015 14:26

Погледајте ове њушке и ове похлепне очи на челу му пише да је лопов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

24.02.2023 09:47

Вучетић није украо ни 1 цента....већ су га незаконито смијенили са мјеста директора,а довели тегелтијина зета који је све покрао и угасио фирму тесла....вучетић се спаковао и отишао за њемачку...а додиг је био задужен за уништавање фирме у рс и проћеривање по налогу његових сорошоваца....како та фирма послује данас у регуларној држави ђе нема пљачке и лоповлука...а ове године остварује милионску добит...у питању је само крађа и лоповлук рс који су облатили вучетића....

Name

сссс

01.11.2015 16:55

Питајте Додика он га је и склонио на сигорно једног дана це и Додик побјеци исто тако само цека прилику а и остали његови сарадници

ОДГОВОРИТЕ