I njemački Interpol traži Dragana Vučetića

Pripadnici Uprave kriminalističke policije (UKP) MUP-a Republike Srpske u saradnji s njemačkim Interpolom i dalje vode istragu protiv bivšeg vršioca dužnosti direktora javnog preduzeća “Nikola Tesla” Dragana Vučetića koji pokušava da zametne tragove svojih mahinacija.

Republika Srpska 01.11.2015 | 11:52
I njemački Interpol traži Dragana Vučetića

Tokom istrage, saznaje Press, utvrđeno je da je Vučetić u martu prošle godine, kada je smijenjen s mjesta direktora, praktično ugasio preduzeće “Nikola Tesla GMBH” koje je registrovao u Kelnu i koje mu je služilo za izvlačenje novca iz Republike Srpske.

Podsjećamo, krivična prijava protiv Vučetića zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj i izvršio poslovnu prevaru kojom je preduzeću “Nikola Tesla” uzrokovao štetu od 1.104.878 KM podnesena je početkom juna ove godine. Ipak, MUP Srpske i dalje vodi istragu o Vučetićevim mahinacijama, što je za Press potvrdio i portparol MUP-a Republike Srpske, Milan Salamadija. On je potvrdio i da su u okviru istrage u predmetu “Nikola Tesla” nedavno dobijeni podaci od njemačkog Interpola.

– MUP Republike Srpske je, između ostalog, dobio podatke o mjestu prebivališta Dragana Vučetića, kao i o sjedištu preduzeća “Nikola Tesla GMBH”. U interesu istrage ne možemo da govorimo o detaljima – kaže Salamadija.

Prema tvrdnjama izvora Pressa upućenog u istragu, Dragan Vučetić je preduzeće “Nikola Tesla GMBH” registrovao u sudu u Kelnu, a kao sjedište preduzeća navedena je adresa u gradiću Bedburg koji broji oko 25.000 stanovnika.

– Mjesto njegovog prebivališta je u Bernhajmu, a zakupnina za prostor u Bedburgu u kojem je bilo prijavljeno Vučetićevo preduzeće otkazana je prije 18 mjeseci, što znači da je Vučetić odavno počeo da zameće tragove. Policija Srpske sarađuje s Interpolom, a istraga će se morati voditi putem međunarodne pravne pomoći, što je zbog svoje proceduralne prirode prilično sporo – kaže sagovornik Pressa.

On podsjeća da se Dragan Vučetić odrekao državljanstva BiH još 2010. godine, dakle prije nego što je došao u BiH i prije nego što je imenovan za direktora javnog preduzeća “Nikola Tesla”, za koje je Republika Srpska garantovala kredit od 12 miliona KM. Početkom juna ove godine, kada je protiv Vučetića podnesena krivična prijava Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske, iz MUP-a Republike Srpske precizirano je da Vučetića sumnjiče da je zloupotrebu službenog položaja i poslovnu prevaru izvršio u periodu od 9. oktobra 2012. do 24. marta 2014. godine i omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi firmi “Nikola Tesla GMBH” iz Kelna od 500.175 KM.

Odgovorno lice u dva preduzeća

Iz MUP-a Srpske tada je pojašnjeno da je Vučetić protivpravnu imovinsku korist stekao tako što je po projektu “Elektromobil” izvršio isporuku robe i usluga preduzeću “Nikola Tesla GMBH” Keln, a istovremeno preduzeće “Nikola Tesla” Banjaluka opteretio izdajući mjenice u njeno ime i na njen teret kao garanciju da će preduzeće iz Kelna, tj. iz Bedburga ispuniti preuzete obaveze.

– Dragan Vučetić bio je odgovorno lice u oba preduzeća, a protivno statutu i odluci Vlade Republike Srpske kao većinskog vlasnika “Nikole Tesle” d.o.o. Banjaluka, osnovao je istoimeno preduzeće u Njemačkoj – objašnjeno je tada iz MUP-a Republike Srpske.

Vlada je 25. marta prošle godine smijenila Vučetića s direktorske pozicije u preduzeću “Nikola Tesla”, ali nikada nisu objavljeni zvanični razlozi za njegovu smjenu. Iz Ministarstva civilnih poslova BiH početkom aprila ove godine potvrđeno je medijima da se Dragan Vučetić odrekao državljanstva BiH još 2010. godine.

(Press)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

rodjo

01.11.2015 11:40

Dobro bi bilo da je u pitanju samo on i da je jedini.Nazalost u tako maloj drzavi ima ih na stotine.Mala bara prepuna krokodila....

ODGOVORITE
Name

Elektrovjetar

01.11.2015 11:40

Koliko treba uzeti od Rs,preko deset miliona pa da ga sudstvo pravno goni,sjecam se otvaranja fabrike sa nasim predsednikom u Hercegovini,i bajki o elektroautu za poste NJemacke,joj ljudi koje nas sve varao i vara i nikom nista.

ODGOVORITE
Name

klapac

01.11.2015 13:17

Ako je u pitanju organizovani kriminal onda od progona nema ništa. A vjerovatno jeste jer on to sve nije mogao raditi sam. Neko ga je postavio na mjesto direktora. S namjerom da opljačkaju još para iz budžeta. Ni prva ni zadnja pljačka.

Name

Consigliere

01.11.2015 12:14

Više novca je tu bilo, daleko više se prelilo preko njega, njegovih, ali i nekih drugih fiktivnih firmi. Zakačili se za najvidljiviji slučaj i to im dovoljno. Samo da se dublje ne roni.

ODGOVORITE
Name

Nikola

01.11.2015 12:16

Zna glavni Baja gdje mu je drugar.

ODGOVORITE
Name

Tesla

01.11.2015 12:26

Treba zastititi Teslino ime od ovakvih.

ODGOVORITE
Name

Sjećam se sa TVa

01.11.2015 13:21

Kad su Tegeltiju pitali kako Vlada može imenovati Vučetića za direktora, nakon neuspjeha u privatnom biznisu, Tegeltija je odgovorio da Vučetićeve propale firme ne znače da je isti nesposoban. Skoro da je izjavio da garantuje za Vučetića. E pa neka sa taj koji je garantovao za Vučetića isplati te pokradene pare RSu.

ODGOVORITE
Name

Ранко75

01.11.2015 14:26

Погледајте ове њушке и ове похлепне очи на челу му пише да је лопов.

ODGOVORITE
Name

Miki

24.02.2023 09:47

Vučetić nije ukrao ni 1 centa....već su ga nezakonito smijenili sa mjesta direktora,a doveli tegeltijina zeta koji je sve pokrao i ugasio firmu tesla....vučetić se spakovao i otišao za njemačku...a dodig je bio zadužen za uništavanje firme u rs i proćerivanje po nalogu njegovih sorošovaca....kako ta firma posluje danas u regularnoj državi đe nema pljačke i lopovluka...a ove godine ostvaruje milionsku dobit...u pitanju je samo krađa i lopovluk rs koji su oblatili vučetića....

Name

ssss

01.11.2015 16:55

Pitajte Dodika on ga je i sklonio na sigorno jednog dana ce i Dodik pobjeci isto tako samo ceka priliku a i ostali njegovi saradnici

ODGOVORITE