Базел: Рафа на Роџера након годину и по дана!

Швајцарски тенисер Роџер Федерер и Шпанац Рафаел Надал састаће се први пут после 18 месеци пошто ће играти у финалу турнира у Базелу. 

Тенис 31.10.2015 | 22:00
Базел: Рафа на Роџера након годину и по дана!

Надал је у првом полуфиналу победио Француза Ришара Гаскеа са 6:4, 7:6 (9:7) и тако дошао до 14. победе у исто толико њихових међусобних сусрета.

Само неколико сати касније, Федерер је био сигуран против Американца Џека Сока са 6:3, 6:4, после једног сата и четири минута игре.

Надалу ће то бити први сусрет од прошлогодишњег Аустралијан Опена, када је Надал славио у три сета. Њихов нови дуел су многи прижељкивали од тада, али до њега пре Базела није дошло прво због повреда шпанског тенисера, а потом и његове лоше форме због које је у једном тренутку испао из првих десет на свету.

Што се тиче АТП тура, двојица легендарних тенисера се нису састала још од Мастерса у Риму 2013. године, што значи да је од тог дуела прошло скоро две и по године.

У међусобним сусретима, Надал тренутно води са 23-10 у победама, укључујући и пет тријумфа у последњих пет њихових мечева. Међутим, због тренутне форме, Федерер се оправдано сматра фаворитом пред недељно финале у свом родном граду.

Федереру је за пласман у финале било потребно само 63 минута, а 12 пут ће играти за титулу у Базелу, а са Надалом ће се борити за седму титулу у том граду. Швајцарски тенисер је одиграо веома добар меч против Сока, имао је 19 винера и освојио је свих 18 поена на мрежи. Искористио је три од шест брејк прилика и успео је да се врати после брејка који је Американац направио када је Федерер сервирао за меч при резултату 5:2.

Рафаел Надал пласирао се у финале турнира из Серије 500 у Базелу, пошто је победио Ришара Гаскеа са 6:4, 7:6 (9-7).

Непрестано се пише и говори да је тенис превасходно ментални спорт, а овај дуел био је показни пример за тако нешто.

Гаске, који је пре овог изгубио свих 13 мечева од Надала, у оба сета је водио и контролисао поене, али ниједном није успео да заврши посао до краја.

У првом сету Француз је направио брејк у првом гему, чувао га је до 4:3, а онда је потпуно стао и изгубио три гема у низу, додуше уз неколико изванредних удараца Надала.

Други сет био је још израженији у том смислу – Гаске је поново направио брејк на старту и овога пута чувао га је све до вођства 5:4. Тада се потпуно стегао, направио две дупле грешке и повукао се далеко иза линије, а Надал није морао да уради ништа посебно како би осигурао тај брејк.

Чинило се да ће Надал лако привести посао крају када је повео са 4-1, али онда је Гаске везао пет поена – што својом добром игром, што грешкама Надала. Ипак, ни тада није могао да заврши посао – иако је одсервирао добро на првој сет лопти, није био агресиван и Рафа је то искористио и преузео иницијативу.

Другу сет лопту спасао је сервисом, а онда је дошао ред на Гаскеа да спасава меч лопту и учинио је то фантастичном бекхенд паралелом. Ипак, то је било све, Надал је везао још два поена и дошао до победе за 125 минута игре.

Шпанац је меч завршио са 31 винером и 20 неизнуђених грешака, док је Гаске имао по 28 директних поена и грешака.

Коментари / 0

Оставите коментар