Bazel: Rafa na Rodžera nakon godinu i po dana!

Švajcarski teniser Rodžer Federer i Španac Rafael Nadal sastaće se prvi put posle 18 meseci pošto će igrati u finalu turnira u Bazelu. 

Tenis 31.10.2015 | 22:00
Bazel: Rafa na Rodžera nakon godinu i po dana!

Nadal je u prvom polufinalu pobedio Francuza Rišara Gaskea sa 6:4, 7:6 (9:7) i tako došao do 14. pobede u isto toliko njihovih međusobnih susreta.

Samo nekoliko sati kasnije, Federer je bio siguran protiv Amerikanca Džeka Soka sa 6:3, 6:4, posle jednog sata i četiri minuta igre.

Nadalu će to biti prvi susret od prošlogodišnjeg Australijan Opena, kada je Nadal slavio u tri seta. Njihov novi duel su mnogi priželjkivali od tada, ali do njega pre Bazela nije došlo prvo zbog povreda španskog tenisera, a potom i njegove loše forme zbog koje je u jednom trenutku ispao iz prvih deset na svetu.

Što se tiče ATP tura, dvojica legendarnih tenisera se nisu sastala još od Mastersa u Rimu 2013. godine, što znači da je od tog duela prošlo skoro dve i po godine.

U međusobnim susretima, Nadal trenutno vodi sa 23-10 u pobedama, uključujući i pet trijumfa u poslednjih pet njihovih mečeva. Međutim, zbog trenutne forme, Federer se opravdano smatra favoritom pred nedeljno finale u svom rodnom gradu.

Federeru je za plasman u finale bilo potrebno samo 63 minuta, a 12 put će igrati za titulu u Bazelu, a sa Nadalom će se boriti za sedmu titulu u tom gradu. Švajcarski teniser je odigrao veoma dobar meč protiv Soka, imao je 19 vinera i osvojio je svih 18 poena na mreži. Iskoristio je tri od šest brejk prilika i uspeo je da se vrati posle brejka koji je Amerikanac napravio kada je Federer servirao za meč pri rezultatu 5:2.

Rafael Nadal plasirao se u finale turnira iz Serije 500 u Bazelu, pošto je pobedio Rišara Gaskea sa 6:4, 7:6 (9-7).

Neprestano se piše i govori da je tenis prevashodno mentalni sport, a ovaj duel bio je pokazni primer za tako nešto.

Gaske, koji je pre ovog izgubio svih 13 mečeva od Nadala, u oba seta je vodio i kontrolisao poene, ali nijednom nije uspeo da završi posao do kraja.

U prvom setu Francuz je napravio brejk u prvom gemu, čuvao ga je do 4:3, a onda je potpuno stao i izgubio tri gema u nizu, doduše uz nekoliko izvanrednih udaraca Nadala.

Drugi set bio je još izraženiji u tom smislu – Gaske je ponovo napravio brejk na startu i ovoga puta čuvao ga je sve do vođstva 5:4. Tada se potpuno stegao, napravio dve duple greške i povukao se daleko iza linije, a Nadal nije morao da uradi ništa posebno kako bi osigurao taj brejk.

Činilo se da će Nadal lako privesti posao kraju kada je poveo sa 4-1, ali onda je Gaske vezao pet poena – što svojom dobrom igrom, što greškama Nadala. Ipak, ni tada nije mogao da završi posao – iako je odservirao dobro na prvoj set lopti, nije bio agresivan i Rafa je to iskoristio i preuzeo inicijativu.

Drugu set loptu spasao je servisom, a onda je došao red na Gaskea da spasava meč loptu i učinio je to fantastičnom bekhend paralelom. Ipak, to je bilo sve, Nadal je vezao još dva poena i došao do pobede za 125 minuta igre.

Španac je meč završio sa 31 vinerom i 20 neiznuđenih grešaka, dok je Gaske imao po 28 direktnih poena i grešaka.

Komentari / 0

Ostavite komentar