СП - најава финала: Комшије у клинчу за светску рагби славу!

Аустралија и Нови Зеланд спремни су за историјску утакмицу која ће на Твикенхајму једној од екипа донети рекордну, трећу титулу шампиона света.

Фудбал 31.10.2015 | 15:00
СП - најава финала: Комшије у клинчу за светску рагби славу!

Два најбоља тима на турниру. Прва и друга селекција света. Архинепријатељи. Комшије. Рекордери. Данашње финале Светског купа у рагбију (17 часова) је перфектно у сваком погледу.

На самом крају турнира на којем је јужна хемисфера доминирала, Нови Зеланд и Аустралија подариће нам велико финале након напетих шест недеља у којима су показали снагу. Тасманијски ривали спремни су за историјску утакмицу која ће на Твикенхајму једној од две екипе донети рекордну, трећу титулу шампиона света.

По четврти пут ове две сјајне репрезентације стижу до финала, али занимљиво је да ниједном нису тамо играле једна против друге, и та чињеница овај дуел чини једним од најважнијих у истрорији спорта са јајастом лоптом.

Финала светског купа у рагбију увек су тесна, утакмице напете, а као пример за то сетите се само финала из 2011. када је било 8:7, док на претходна два финала нисмо видели ниједан есеј на утакмицама. Овај пут постоје индиције да ће бити другачија прича, јер обе селекције играју ефикасан и снажан рагби, а температура најављена у Лондону за данас каже да ће бити суво са, за овај период године атипичних, 20 степени.

Олблекси су већ показали да могу да играју против сваке противничке формације, против сваког ривала, без обзира на услове за игру, а то се види и по чињеници да су изгубили само три од укупно 53 утакмице од како су пре четири године подигли пехар Веба Елиса на свом тлу.

Налазе се у конкуренцији за најбољи тим у професионалној ери рагбија (од 1996. године) и сигурно су данас фаворити јер имају прилику да постану прва селекција која ће одбранити титулу и освојити Светски куп ван своје земље. Овај пут нису имали ни проблеме са повредама најбољих играча које су их пратиле пре четири године, када су упркос проблемима освојили пехар после 24 године чекања.

Партије Новозеланђана на овом шампионату биле су професионалне и на високом нивоу, не само у групној фази већ и у четвртфиналу где је прегажена Француска (62:13), али и у полуфиналу против снажне Јужне Африке (20:18), где су заокружили сјајан низ од укупно 36 постигнутих есеја на целом Светском купу.

Селектор је укомпоновао њабоље рагбисте, његов тим је тренутно у серији од 13 узастопних победа на светским куповима, а нема сумње да би цео Нови Зеланд волео да се титулом опрости од једне сјајне плејаде играча као што су Ричи Мекоу, Ден Картер, Кевин Миаламу, Конрад Смит, Ма Нону и повређени Тони Вудкок, који у поодмаклим годинама вероватно данас проводе последње минуте у црној мајици.

И управо је то искуство оно што селектор Стив Хансен очекује да ће пресудити у овом финалу.
„Када имате искуство, а то искуство се налази у доброј форми, онда је то велика предност за ваш тим“, тврди кормилар Олблекса.

„Свака утакмица је финале“, уобичајена је фраза у спорту, али је за Аустралију заиста истинита када је реч о овом турниру. Увучени у најтежу групу на Светском купу, Валабиси су играли нокаут рагби од старта, већ од утакмица са Енглеском и Велсом у последња два кола, када су тријумфовали и освојили прво место. Једва су се провукли поритв Шкотске у четвртфиналу (35:34), али су зато лагано прегазили Аргентину у прошлонедељном полуфиналу (29:15).

Данашњи меч биће пети узастопни меч Аустралије на Твикенхајму, а многи неутралци ће одмах помислити да је то њихов терен и да су у предности уз наду да ћемо гледати неизвесно финале, а с обзиром на чињеницу да је Нови Зеланд од овог ривала поражен само једном у последњих 12 утакмица.

То, у сваком случају, и није пресудна чињеница, јер је у одлучујућем мечу за Рагби Чемпионшип у августу у Сиднеју Аустралија славила са 27:19 и тај успех биће подстрек Валабисима да могу данас да направе ипак изненађење и зауставе сјајне Олбелксе.

У том мечу за Аустралију су први пут заједно наступили Дејвид Покок и Мајкл Хупер и то им је била најбоља утакмица, просто су згромили Новозеланђане. И управо је линија део игре у којем ће Валабиси имати предност у данашњем мечу, посебно са Пококом, који на позицији чепа украде у просеку по три лопте по мечу.

Занимљиво, прошле године у ово доба, Мајкл Чеика је ангажован као селектор Аустралије, пре него што су дошли у Европу и изгубили три од четири пријатељска меча. Али, после тога уследила је трансформација и за 12 месеци невероватна серија, до тачке када Аустралијанце само 80 минута дели од титуле светског шампиона у рагбију, и то треће на британској територији након славља 1991. и 1999. године.

Наспрам њих је 23 Олблекса, укључујући вероватно једног од најбољих рагбиста у историји овог спорта Мекоуа и сјајног стручњака Хансена.

Зато ће то бити велики тест, у сваком занчењу те речи.

СВИ ДОСАДАШЊИ ШАМПИОНИ

1987. Нови Зеланд

1991. Аустралија

1995. Јужна Африка

1999. Аустралија

2003. Енглеска

2007. Јужна Африка

2011. Нови Зеланд

ПОЗНАТЕ ФАЦЕ НАВИЈАЈУ ЗА ОЛБЛЕКСЕ!

Без обзира на исход финала, Олбелкси су већ победили Валабисе и то када је у питању број навијача међу познатим фацама. Много више њих биће данас уз Новозеланђане па ће место на стадиону у црним мајицама заузети глумци Двејн Џонсон и Дејвид Хаселхоф, репер Снуп Дог, можда чак и принц Хари, након што је Енглеска испала већ у групној фази.

За Нови Зеланд навија и певачица Тејлор Свифт, а чак и Расел Кроу, који је одрастао у Аустралији, навија за Олблексе, барем према твитовима на социјалним мрежама. Част Валабиса искрено ће бранити само глумац Хју Џекмен, репер Дрејк и манекенка Миранда Кер.

Коментари / 0

Оставите коментар