SP - najava finala: Komšije u klinču za svetsku ragbi slavu!

Australija i Novi Zeland spremni su za istorijsku utakmicu koja će na Tvikenhajmu jednoj od ekipa doneti rekordnu, treću titulu šampiona sveta.

Fudbal 31.10.2015 | 15:00
SP - najava finala: Komšije u klinču za svetsku ragbi slavu!

Dva najbolja tima na turniru. Prva i druga selekcija sveta. Arhineprijatelji. Komšije. Rekorderi. Današnje finale Svetskog kupa u ragbiju (17 časova) je perfektno u svakom pogledu.

Na samom kraju turnira na kojem je južna hemisfera dominirala, Novi Zeland i Australija podariće nam veliko finale nakon napetih šest nedelja u kojima su pokazali snagu. Tasmanijski rivali spremni su za istorijsku utakmicu koja će na Tvikenhajmu jednoj od dve ekipe doneti rekordnu, treću titulu šampiona sveta.

Po četvrti put ove dve sjajne reprezentacije stižu do finala, ali zanimljivo je da nijednom nisu tamo igrale jedna protiv druge, i ta činjenica ovaj duel čini jednim od najvažnijih u istroriji sporta sa jajastom loptom.

Finala svetskog kupa u ragbiju uvek su tesna, utakmice napete, a kao primer za to setite se samo finala iz 2011. kada je bilo 8:7, dok na prethodna dva finala nismo videli nijedan esej na utakmicama. Ovaj put postoje indicije da će biti drugačija priča, jer obe selekcije igraju efikasan i snažan ragbi, a temperatura najavljena u Londonu za danas kaže da će biti suvo sa, za ovaj period godine atipičnih, 20 stepeni.

Olbleksi su već pokazali da mogu da igraju protiv svake protivničke formacije, protiv svakog rivala, bez obzira na uslove za igru, a to se vidi i po činjenici da su izgubili samo tri od ukupno 53 utakmice od kako su pre četiri godine podigli pehar Veba Elisa na svom tlu.

Nalaze se u konkurenciji za najbolji tim u profesionalnoj eri ragbija (od 1996. godine) i sigurno su danas favoriti jer imaju priliku da postanu prva selekcija koja će odbraniti titulu i osvojiti Svetski kup van svoje zemlje. Ovaj put nisu imali ni probleme sa povredama najboljih igrača koje su ih pratile pre četiri godine, kada su uprkos problemima osvojili pehar posle 24 godine čekanja.

Partije Novozelanđana na ovom šampionatu bile su profesionalne i na visokom nivou, ne samo u grupnoj fazi već i u četvrtfinalu gde je pregažena Francuska (62:13), ali i u polufinalu protiv snažne Južne Afrike (20:18), gde su zaokružili sjajan niz od ukupno 36 postignutih eseja na celom Svetskom kupu.

Selektor je ukomponovao njabolje ragbiste, njegov tim je trenutno u seriji od 13 uzastopnih pobeda na svetskim kupovima, a nema sumnje da bi ceo Novi Zeland voleo da se titulom oprosti od jedne sjajne plejade igrača kao što su Riči Mekou, Den Karter, Kevin Mialamu, Konrad Smit, Ma Nonu i povređeni Toni Vudkok, koji u poodmaklim godinama verovatno danas provode poslednje minute u crnoj majici.

I upravo je to iskustvo ono što selektor Stiv Hansen očekuje da će presuditi u ovom finalu.
„Kada imate iskustvo, a to iskustvo se nalazi u dobroj formi, onda je to velika prednost za vaš tim“, tvrdi kormilar Olbleksa.

„Svaka utakmica je finale“, uobičajena je fraza u sportu, ali je za Australiju zaista istinita kada je reč o ovom turniru. Uvučeni u najtežu grupu na Svetskom kupu, Valabisi su igrali nokaut ragbi od starta, već od utakmica sa Engleskom i Velsom u poslednja dva kola, kada su trijumfovali i osvojili prvo mesto. Jedva su se provukli poritv Škotske u četvrtfinalu (35:34), ali su zato lagano pregazili Argentinu u prošlonedeljnom polufinalu (29:15).

Današnji meč biće peti uzastopni meč Australije na Tvikenhajmu, a mnogi neutralci će odmah pomisliti da je to njihov teren i da su u prednosti uz nadu da ćemo gledati neizvesno finale, a s obzirom na činjenicu da je Novi Zeland od ovog rivala poražen samo jednom u poslednjih 12 utakmica.

To, u svakom slučaju, i nije presudna činjenica, jer je u odlučujućem meču za Ragbi Čempionšip u avgustu u Sidneju Australija slavila sa 27:19 i taj uspeh biće podstrek Valabisima da mogu danas da naprave ipak iznenađenje i zaustave sjajne Olbelkse.

U tom meču za Australiju su prvi put zajedno nastupili Dejvid Pokok i Majkl Huper i to im je bila najbolja utakmica, prosto su zgromili Novozelanđane. I upravo je linija deo igre u kojem će Valabisi imati prednost u današnjem meču, posebno sa Pokokom, koji na poziciji čepa ukrade u proseku po tri lopte po meču.

Zanimljivo, prošle godine u ovo doba, Majkl Čeika je angažovan kao selektor Australije, pre nego što su došli u Evropu i izgubili tri od četiri prijateljska meča. Ali, posle toga usledila je transformacija i za 12 meseci neverovatna serija, do tačke kada Australijance samo 80 minuta deli od titule svetskog šampiona u ragbiju, i to treće na britanskoj teritoriji nakon slavlja 1991. i 1999. godine.

Naspram njih je 23 Olbleksa, uključujući verovatno jednog od najboljih ragbista u istoriji ovog sporta Mekoua i sjajnog stručnjaka Hansena.

Zato će to biti veliki test, u svakom zančenju te reči.

SVI DOSADAŠNJI ŠAMPIONI

1987. Novi Zeland

1991. Australija

1995. Južna Afrika

1999. Australija

2003. Engleska

2007. Južna Afrika

2011. Novi Zeland

POZNATE FACE NAVIJAJU ZA OLBLEKSE!

Bez obzira na ishod finala, Olbelksi su već pobedili Valabise i to kada je u pitanju broj navijača među poznatim facama. Mnogo više njih biće danas uz Novozelanđane pa će mesto na stadionu u crnim majicama zauzeti glumci Dvejn Džonson i Dejvid Haselhof, reper Snup Dog, možda čak i princ Hari, nakon što je Engleska ispala već u grupnoj fazi.

Za Novi Zeland navija i pevačica Tejlor Svift, a čak i Rasel Krou, koji je odrastao u Australiji, navija za Olblekse, barem prema tvitovima na socijalnim mrežama. Čast Valabisa iskreno će braniti samo glumac Hju Džekmen, reper Drejk i manekenka Miranda Ker.

Komentari / 0

Ostavite komentar