Србија је спремна за 6.000 избеглица

Државе Балкана нису ни близу квоте за пријем 50.000 људи, на колико су се обавезале. Можемо да примимо 3.000 миграната, и да припремимо смештај за још 3.000.

Србија 31.10.2015 | 12:00
Србија је спремна за 6.000 избеглица

Србија је спремна да прими у привремене прихватне центре 3.000 људи, док би у догледном року могла да обезбеди још 3.000 места. Ово је, како сазнајемо, "понуда" коју је наша земља изнела на видео-конференцији са земљама Западног Балкана, Аустријом, Мађарском, Немачком и Грчком, на којој се, разговарало о Јункеровом плану од 17 тачака.

Једина која је понудила више јесте Аустрија. Хрватска засад има 2.400 места, а ускоро ће изградити прихватилиште у Славонском Броду са још 2.000. Словенија једва да има 1.000.

"Договор о распоређивању 50.000 миграната на тлу Западног Балкана још је далеко од реализације" - каже за "Новости" извор из кабинета европског комесара за миграциона питања и унутрашње послове Димитриса Аврамопулоса. - Досад су се пријавиле четири земље.

Аустрија се обавезала да до краја године прими 5.000 избеглих, Србија 3.000, а Хрватска и Словенија по 2.000. То укупно износи 12.000 што, уз очекивани скромнији допринос других држава, ни изблиза не испуњава очекивања с недавног мини-самита на ком је одлучено да се оформи укупно 100.000 прихватних места, од чега 50.000 у Грчкој.

На бриселску квоту од 50.000 људи обавезале су се све државе Западног Балкана. Овај број миграната требало би да буде привремено смештен на дан, два или три, у центрима широм Балкана. Циљ је да се током зиме успори њихово кретање ка западној Европи.

Све иде као што је договорено и све земље су рекле колики су им тренутни смештајни капацитети - рекао је Александар Вулин, министар рада задужен за координацију са осталим балканским земљама поводом избегличке кризе.

"Србија има веома висок проценат смештајних капацитета, један од највиших на рути. То је 3.000 места, док, рецимо, Хрватска има 2.000. Побринућемо се да свако од миграната који прође кроз нашу територију буде заштићен, нахрањен, лечен, чуван" - додао је Вулин.

Он је нагласио да ће се поштовати све што је договорено у Бриселу, а то је да се избеглицама обезбеди заштита од зиме и поновио да нико неће остати овде:

"Не држимо људе на силу. Привремени смештајни капацитети биће унапређивани и одговараће потреби. Не можемо ником да наредимо да се креће овако или онако, али можемо да организујемо више прихватних центара. Имамо центре који прате руту од Прешева до Шида".

Као помоћ за адаптацију и сређивање нових прихватних центара Банка за развој Савета Европе доделила је директну помоћ нашем буџету од 2,3 милиона евра. Они ће бити искоришћени за адаптацију постојећих локација, међу којима су напуштене болнице, касарне, хотели...

"УНХЦР помаже државама Западног Балкана да обезбеде смештајне капацитете, али не учествујемо у директним преговорима између тих земаља и ЕУ" - каже за "Новости" портпарол ове организације Мелита Шуњић.

Прихватни центар у Кањижи је затворен, јер није више на избегличкој рути, а сви ресурси пренети су у Шид и Суботицу. За реновирање прихватног центра у Суботици и Дом "Колевка", у којем ће бити смештене малолетне избеглице, новац је обезбедила немачка хуманитарна организација АСБ. У адаптацију ће бити уложено 300.000 евра, а центри ће примати 300 људи.

Према речима Ненада Иванишевића, државног секретара у Министарству рада, наша земља ће дуж мигрантске руте направити још пунктова, који ће привремено моћи да приме 3.000 - 5.000 људи.

"Спремни смо за зиму, имамо пет центара за азил и још неколико локација у припреми у Кикинди, Чоки, Сомбору, Шиду, Димитровграду, Босилеграду" - каже Иванишевић.

Извор: Новости

 

Коментари / 0

Оставите коментар