Srbija je spremna za 6.000 izbeglica

Države Balkana nisu ni blizu kvote za prijem 50.000 ljudi, na koliko su se obavezale. Možemo da primimo 3.000 migranata, i da pripremimo smeštaj za još 3.000.

Srbija 31.10.2015 | 12:00
Srbija je spremna za 6.000 izbeglica

Srbija je spremna da primi u privremene prihvatne centre 3.000 ljudi, dok bi u doglednom roku mogla da obezbedi još 3.000 mesta. Ovo je, kako saznajemo, "ponuda" koju je naša zemlja iznela na video-konferenciji sa zemljama Zapadnog Balkana, Austrijom, Mađarskom, Nemačkom i Grčkom, na kojoj se, razgovaralo o Junkerovom planu od 17 tačaka.

Jedina koja je ponudila više jeste Austrija. Hrvatska zasad ima 2.400 mesta, a uskoro će izgraditi prihvatilište u Slavonskom Brodu sa još 2.000. Slovenija jedva da ima 1.000.

"Dogovor o raspoređivanju 50.000 migranata na tlu Zapadnog Balkana još je daleko od realizacije" - kaže za "Novosti" izvor iz kabineta evropskog komesara za migraciona pitanja i unutrašnje poslove Dimitrisa Avramopulosa. - Dosad su se prijavile četiri zemlje.

Austrija se obavezala da do kraja godine primi 5.000 izbeglih, Srbija 3.000, a Hrvatska i Slovenija po 2.000. To ukupno iznosi 12.000 što, uz očekivani skromniji doprinos drugih država, ni izbliza ne ispunjava očekivanja s nedavnog mini-samita na kom je odlučeno da se oformi ukupno 100.000 prihvatnih mesta, od čega 50.000 u Grčkoj.

Na briselsku kvotu od 50.000 ljudi obavezale su se sve države Zapadnog Balkana. Ovaj broj migranata trebalo bi da bude privremeno smešten na dan, dva ili tri, u centrima širom Balkana. Cilj je da se tokom zime uspori njihovo kretanje ka zapadnoj Evropi.

Sve ide kao što je dogovoreno i sve zemlje su rekle koliki su im trenutni smeštajni kapaciteti - rekao je Aleksandar Vulin, ministar rada zadužen za koordinaciju sa ostalim balkanskim zemljama povodom izbegličke krize.

"Srbija ima veoma visok procenat smeštajnih kapaciteta, jedan od najviših na ruti. To je 3.000 mesta, dok, recimo, Hrvatska ima 2.000. Pobrinućemo se da svako od migranata koji prođe kroz našu teritoriju bude zaštićen, nahranjen, lečen, čuvan" - dodao je Vulin.

On je naglasio da će se poštovati sve što je dogovoreno u Briselu, a to je da se izbeglicama obezbedi zaštita od zime i ponovio da niko neće ostati ovde:

"Ne držimo ljude na silu. Privremeni smeštajni kapaciteti biće unapređivani i odgovaraće potrebi. Ne možemo nikom da naredimo da se kreće ovako ili onako, ali možemo da organizujemo više prihvatnih centara. Imamo centre koji prate rutu od Preševa do Šida".

Kao pomoć za adaptaciju i sređivanje novih prihvatnih centara Banka za razvoj Saveta Evrope dodelila je direktnu pomoć našem budžetu od 2,3 miliona evra. Oni će biti iskorišćeni za adaptaciju postojećih lokacija, među kojima su napuštene bolnice, kasarne, hoteli...

"UNHCR pomaže državama Zapadnog Balkana da obezbede smeštajne kapacitete, ali ne učestvujemo u direktnim pregovorima između tih zemalja i EU" - kaže za "Novosti" portparol ove organizacije Melita Šunjić.

Prihvatni centar u Kanjiži je zatvoren, jer nije više na izbegličkoj ruti, a svi resursi preneti su u Šid i Suboticu. Za renoviranje prihvatnog centra u Subotici i Dom "Kolevka", u kojem će biti smeštene maloletne izbeglice, novac je obezbedila nemačka humanitarna organizacija ASB. U adaptaciju će biti uloženo 300.000 evra, a centri će primati 300 ljudi.

Prema rečima Nenada Ivaniševića, državnog sekretara u Ministarstvu rada, naša zemlja će duž migrantske rute napraviti još punktova, koji će privremeno moći da prime 3.000 - 5.000 ljudi.

"Spremni smo za zimu, imamo pet centara za azil i još nekoliko lokacija u pripremi u Kikindi, Čoki, Somboru, Šidu, Dimitrovgradu, Bosilegradu" - kaže Ivanišević.

Izvor: Novosti

 

Komentari / 0

Ostavite komentar