Дијалог у Бриселу на стакленим ногама

Одлука Приштине да одложи формирање ЗСО уздрмала преговоре под окриљем ЕУ. Унија притиска косовске Албанце да одустану од суспенизије договора.

Србија 31.10.2015 | 11:00
Дијалог у Бриселу на стакленим ногама

Будућност бриселског дијалога зависи од спремности Приштине да спроводи постигнуте споразуме, посебно онај о Заједници српских општина, поручио је у петак премијер Александар Вучић на састанку са делегацијом Европске уније која је дошла у Београд.

Намера Приштине да суспендује споразум о ЗСО и пошаље га на разматрање и оцену Уставном суду, негативна је и лоша порука за све Србе на КиМ - рекао је Вучић, нагласивши да приштинска страна не испуњава договоре постигнуте током преговора у Бриселу.

Током петка, косовска председница Атифете Јахјага и званично је од Уставног суда затражила оцену уставности ЗСО, а рок за одговор је 60 дана.

Косовски премијер Иса Мустафа изјавио је да ће ЗСО бити расформирана уколико суд одлучи да је у супротности са законима Косова, као и да чланови Заједнице "могу бити ухапшени, уколико крше уставна правила и законе Косова или ако одбијају да поштују одлуке Владе Косова".

САСТАНКУ премијера Вучића са Анђелином Ејхорст, директорком Европске службе за спољне послове задужене за Западну Европу, Западни Балкан и Турску, како сазнајемо, присуствовала је и Ана Марија Бура, саветница Федерике Могерине за дијалог Београда и Приштине.

Према неким информацијама, Бура у дијалогу отворено стаје на страну косовских Албанаца и залаже се за одугловачење примене споразума о ЗСО.

Према сазнањима "Новости", Брисел је већ, незваничним каналима, послао опомену Приштини да обустави процедуру суспендовања ЗСО. Главна особа задужена да изврши притисак на привремене институције је Самјуел Жбогар, специјални представник ЕУ на Косову.

Српски премијер је рекао и да очекује да ће из Брисела говорити да одлука Приштине о обраћању Уставном суду "није важна и да се ради о само месец дана":

"Наслушао сам се таквих прича, а саслушаћу их још једном. Сада им треба месец дана, после ће им требати два, три, и тако довека као што ће довека бити и са судом за ратне злочине. Бацаће сузавце. Само Срби своја права немају и само је питање како да умирите Србе да ћуте и буду глупи".

Поводом изјаве портпаролке високе представнице ЕУ Маје Коцијанчич, "да обе стране треба да спроводе договорене споразуме", Вучић је подсетио да Србија спроводи све, док Приштина онај најважнији део, о форимирању ЗСО, који чини 40 одсто Бриселског споразума, није ни почела да испуњава:

"То је као када неки наставник једно дете симпатише, а једно не, па кад то друго ижврља таблу или нешто слично, она казни све. Тако и Маја Коцијанчич".

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

...увек су заједно...

31.10.2015 13:04

Гдје год Вуциц ту и Могерини, хајде једном па је мало скини ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

види сад то,

31.10.2015 13:23

Дијалог стоји на стакленим ногама, Федерике стоји на својим ногама, а Вуциц,умјесто за главу вата се за к*р*иц

Name

родјо

31.10.2015 13:28

Лијепо је говоријо Костуница не скраците са УН колосијека и резолуције 1244.То се односи јос на вријеме владавине ДОСа тј Тадица.Прави моменат за понистење Бриселског споразума,ако ико уопста ради за Србе и Србију?? Довољно је само послусати ста говори господин ПЕТРУСИЦ.Паметном доста.....

ОДГОВОРИТЕ