Dijalog u Briselu na staklenim nogama

Odluka Prištine da odloži formiranje ZSO uzdrmala pregovore pod okriljem EU. Unija pritiska kosovske Albance da odustanu od suspenizije dogovora.

Srbija 31.10.2015 | 11:00
Dijalog u Briselu na staklenim nogama

Budućnost briselskog dijaloga zavisi od spremnosti Prištine da sprovodi postignute sporazume, posebno onaj o Zajednici srpskih opština, poručio je u petak premijer Aleksandar Vučić na sastanku sa delegacijom Evropske unije koja je došla u Beograd.

Namera Prištine da suspenduje sporazum o ZSO i pošalje ga na razmatranje i ocenu Ustavnom sudu, negativna je i loša poruka za sve Srbe na KiM - rekao je Vučić, naglasivši da prištinska strana ne ispunjava dogovore postignute tokom pregovora u Briselu.

Tokom petka, kosovska predsednica Atifete Jahjaga i zvanično je od Ustavnog suda zatražila ocenu ustavnosti ZSO, a rok za odgovor je 60 dana.

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je da će ZSO biti rasformirana ukoliko sud odluči da je u suprotnosti sa zakonima Kosova, kao i da članovi Zajednice "mogu biti uhapšeni, ukoliko krše ustavna pravila i zakone Kosova ili ako odbijaju da poštuju odluke Vlade Kosova".

SASTANKU premijera Vučića sa Anđelinom Ejhorst, direktorkom Evropske službe za spoljne poslove zadužene za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku, kako saznajemo, prisustvovala je i Ana Marija Bura, savetnica Federike Mogerine za dijalog Beograda i Prištine.

Prema nekim informacijama, Bura u dijalogu otvoreno staje na stranu kosovskih Albanaca i zalaže se za oduglovačenje primene sporazuma o ZSO.

Prema saznanjima "Novosti", Brisel je već, nezvaničnim kanalima, poslao opomenu Prištini da obustavi proceduru suspendovanja ZSO. Glavna osoba zadužena da izvrši pritisak na privremene institucije je Samjuel Žbogar, specijalni predstavnik EU na Kosovu.

Srpski premijer je rekao i da očekuje da će iz Brisela govoriti da odluka Prištine o obraćanju Ustavnom sudu "nije važna i da se radi o samo mesec dana":

"Naslušao sam se takvih priča, a saslušaću ih još jednom. Sada im treba mesec dana, posle će im trebati dva, tri, i tako doveka kao što će doveka biti i sa sudom za ratne zločine. Bacaće suzavce. Samo Srbi svoja prava nemaju i samo je pitanje kako da umirite Srbe da ćute i budu glupi".

Povodom izjave portparolke visoke predstavnice EU Maje Kocijančič, "da obe strane treba da sprovode dogovorene sporazume", Vučić je podsetio da Srbija sprovodi sve, dok Priština onaj najvažniji deo, o forimiranju ZSO, koji čini 40 odsto Briselskog sporazuma, nije ni počela da ispunjava:

"To je kao kada neki nastavnik jedno dete simpatiše, a jedno ne, pa kad to drugo ižvrlja tablu ili nešto slično, ona kazni sve. Tako i Maja Kocijančič".

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

...uvek su zajedno...

31.10.2015 13:04

Gdje god Vucic tu i Mogerini, hajde jednom pa je malo skini ...

ODGOVORITE
Name

vidi sad to,

31.10.2015 13:23

Dijalog stoji na staklenim nogama, Federike stoji na svojim nogama, a Vucic,umjesto za glavu vata se za k*r*ic

Name

rodjo

31.10.2015 13:28

Lijepo je govorijo Kostunica ne skracite sa UN kolosijeka i rezolucije 1244.To se odnosi jos na vrijeme vladavine DOSa tj Tadica.Pravi momenat za ponistenje Briselskog sporazuma,ako iko uopsta radi za Srbe i Srbiju?? Dovoljno je samo poslusati sta govori gospodin PETRUSIC.Pametnom dosta.....

ODGOVORITE