Пољска одбила да изручи Романа Поланског

Пољски суд у Кракову одбио је данас да изручи славног пољског режисера са двојним, француским и пољским, држављанством Романа Поланског САД да му се суди за силовање 13-годишње девојчице Саманте Гјели у вили америчког глумца Џека Николсона у Холивуду пре скоро четири деценије.

Свијет 31.10.2015 | 09:40
Пољска одбила да изручи Романа Поланског

Првостепени суд у Кракову пресудио је да је изручење недопустиво и значило би незаконито лишавање слободе Поланског.

Суд је данас уважио доказе одбране да би у Пољској, за разлику од САД, то кривично дело било застарело, да је режисер провео већ део казне у затвору у САД одмах након силовања, а такође и три месеца у швајцарском затвору и касније 10 месеци у кућном притвору, када су САД 2009. тражиле да га изруче швајцарске власти а такође да ни сама жртва не тражи да се Полански казни јер је са њом постигао споразум о одштети.

Данашња пресуда није правоснажна јер тужилац може да уложи на њу жалбу вишем суду а 82-годишњи режисер који се данас није појавио на суђењу, али је био у Кракову, према незваничним информацијама пољске агенције електронских медија ИАР, отпутовао је пола сата пре изрицања пресуде у Париз.

Повод за страх је најава нових пољских власти које ће конзервативна странка Право и правда формирати наредног месеца, пошто је победила на изборима 25. октобра, да би нова пољска влада изручила славног режисера и оскаровца, пошто закон мора да важи једнако за све а присилни секс са малолетницом јесте педофилија.

Поланског САД гоне по целом свету јер је 1977. године побегао правдајући то страхом да тужилац и судија у његовом случају неће поштовати договор са жртвом Самантом Гејли и то да време проведено у затвору значи да је одслужио казну. Од тада живи у Европи и у САД се није враћао ни на доделу Оскара његовом филму "Пијаниста" 2003. године.

На основу америчког захтева за изручење ухапшен је у Швајцарској 2009. године када је дошао на филмски фестивал у Цириху, али швајцарски суд одбио је га изручи САД.

У Пољску је долазио инкогнито, а први пут се званично појавио прошле јесени као гост на свечаном отварању Музеја пољских Јевреја у Варшави и САД су одмах послале захтев да га Пољска ухапси док не стигне захтев за изручење.

Пољске власти то су одбиле ,а Полански је након саслушања казао да верује у пољско правосуђе и да ће поштовати одлуке суда и долазио је, кад год је позван на рочишта.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар