Poljska odbila da izruči Romana Polanskog

Poljski sud u Krakovu odbio je danas da izruči slavnog poljskog režisera sa dvojnim, francuskim i poljskim, državljanstvom Romana Polanskog SAD da mu se sudi za silovanje 13-godišnje devojčice Samante Gjeli u vili američkog glumca Džeka Nikolsona u Holivudu pre skoro četiri decenije.

Svijet 31.10.2015 | 09:40
Poljska odbila da izruči Romana Polanskog

Prvostepeni sud u Krakovu presudio je da je izručenje nedopustivo i značilo bi nezakonito lišavanje slobode Polanskog.

Sud je danas uvažio dokaze odbrane da bi u Poljskoj, za razliku od SAD, to krivično delo bilo zastarelo, da je režiser proveo već deo kazne u zatvoru u SAD odmah nakon silovanja, a takođe i tri meseca u švajcarskom zatvoru i kasnije 10 meseci u kućnom pritvoru, kada su SAD 2009. tražile da ga izruče švajcarske vlasti a takođe da ni sama žrtva ne traži da se Polanski kazni jer je sa njom postigao sporazum o odšteti.

Današnja presuda nije pravosnažna jer tužilac može da uloži na nju žalbu višem sudu a 82-godišnji režiser koji se danas nije pojavio na suđenju, ali je bio u Krakovu, prema nezvaničnim informacijama poljske agencije elektronskih medija IAR, otputovao je pola sata pre izricanja presude u Pariz.

Povod za strah je najava novih poljskih vlasti koje će konzervativna stranka Pravo i pravda formirati narednog meseca, pošto je pobedila na izborima 25. oktobra, da bi nova poljska vlada izručila slavnog režisera i oskarovca, pošto zakon mora da važi jednako za sve a prisilni seks sa maloletnicom jeste pedofilija.

Polanskog SAD gone po celom svetu jer je 1977. godine pobegao pravdajući to strahom da tužilac i sudija u njegovom slučaju neće poštovati dogovor sa žrtvom Samantom Gejli i to da vreme provedeno u zatvoru znači da je odslužio kaznu. Od tada živi u Evropi i u SAD se nije vraćao ni na dodelu Oskara njegovom filmu "Pijanista" 2003. godine.

Na osnovu američkog zahteva za izručenje uhapšen je u Švajcarskoj 2009. godine kada je došao na filmski festival u Cirihu, ali švajcarski sud odbio je ga izruči SAD.

U Poljsku je dolazio inkognito, a prvi put se zvanično pojavio prošle jeseni kao gost na svečanom otvaranju Muzeja poljskih Jevreja u Varšavi i SAD su odmah poslale zahtev da ga Poljska uhapsi dok ne stigne zahtev za izručenje.

Poljske vlasti to su odbile ,a Polanski je nakon saslušanja kazao da veruje u poljsko pravosuđe i da će poštovati odluke suda i dolazio je, kad god je pozvan na ročišta.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar