Азилантима из БиХ бонови умјесто новца

У Њемачкој је ступио на снагу нови закон о азилантима, по којем подносиоци азила из сигурних земаља, у које спада и БиХ, више неће добијати новац, него бонове.

Босна и Херцеговина 30.10.2015 | 22:28
Азилантима из БиХ бонови умјесто новца

Како нам је рекао Бакир Даутбашић, секретар Министарства безбједности БиХ, вјерује се да ће ове мјере значајније сузбити "економску миграцију", односно људе из БиХ који су захтјев за азил подносили у Њемачкој искључиво ради обилатих новчаних износа које су добијали током обраде захтјева.

Осим тога, Даутбашић је рекао да ће БиХ одобрити признавање њемачких привремених исправа за избјеглице, што ће значајно убрзати протјеривање лажних азиланата назад у БиХ.

Даутбашић је појаснио да је сада процедура јако спора зато што лажни азиланти намјерно баце своје пасоше, па су њемачке власти прије протјеривања у БиХ морале од бх. конзулата у Њемачкој тражити привремене путне исправе.

"С новим процедурама убрзаћемо процедуру и помоћи нашим њемачким колегама. Сада ће Нијемци сами утврђивати неспорне идентитете и издаваће им те документе и онда ће моћи с тим документом вратити људе назад у БиХ", рекао је Даутбашић.

Из њемачке амбасаде саопштено је да је њемачки парламент 15. октобра усвојио измјене њемачких закона о азилу, те да је Закон о убрзању поступку о азилу ступио на снагу 24. октобра 2015. године, чији је циљ брзо и консеквентно извршавање обавезе напуштања земље.

"Лица чији захтјеви за азил буду правоснажно одбијени морају поново напустити Њемачку. Онај ко добровољно и благовремено не напусти Њемачку, биће прогнан. Конкретни рокови за изгон убудуће више неће бити најављивани. Осим тога, у случају неблаговременог напуштања земље или у случају изгона пријете забране поновног уласка на цијели простор Шенгена", истакнуто је из њемачке амбасаде.

Прецизирали су да ће се те одредбе примјењивати за оне особе које у Њемачкој буду подносиле захтјеве с намјером злоупотребе.

"За оне људе који немају пасош или други идентификациони докуменат убудуће ће све чешће бити омогућена депортација у домовину са европским идентификационим документом", навели су они.

Како смо незванично сазнали, тренутно највећи проблем са западног Балкана представљају азиланти из Албаније, којих је од почетка године, како нам је речено, у Њемачку ушло чак 35.000.

Даутбашић је рекао да је од почетка године у Њемачку ушло око 4.000 азиланата из БиХ, што је, како је истакао, отприлике исти број као прошле године.

Вјерује се да ће нове мјере у Њемачкој знатно демотивисати лажне азиланте из нашег региона.

Извор:Независне новине

 

Коментари / 0

Оставите коментар