Azilantima iz BiH bonovi umjesto novca

U Njemačkoj je stupio na snagu novi zakon o azilantima, po kojem podnosioci azila iz sigurnih zemalja, u koje spada i BiH, više neće dobijati novac, nego bonove.

Bosna i Hercegovina 30.10.2015 | 22:28
Azilantima iz BiH bonovi umjesto novca

Kako nam je rekao Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva bezbjednosti BiH, vjeruje se da će ove mjere značajnije suzbiti "ekonomsku migraciju", odnosno ljude iz BiH koji su zahtjev za azil podnosili u Njemačkoj isključivo radi obilatih novčanih iznosa koje su dobijali tokom obrade zahtjeva.

Osim toga, Dautbašić je rekao da će BiH odobriti priznavanje njemačkih privremenih isprava za izbjeglice, što će značajno ubrzati protjerivanje lažnih azilanata nazad u BiH.

Dautbašić je pojasnio da je sada procedura jako spora zato što lažni azilanti namjerno bace svoje pasoše, pa su njemačke vlasti prije protjerivanja u BiH morale od bh. konzulata u Njemačkoj tražiti privremene putne isprave.

"S novim procedurama ubrzaćemo proceduru i pomoći našim njemačkim kolegama. Sada će Nijemci sami utvrđivati nesporne identitete i izdavaće im te dokumente i onda će moći s tim dokumentom vratiti ljude nazad u BiH", rekao je Dautbašić.

Iz njemačke ambasade saopšteno je da je njemački parlament 15. oktobra usvojio izmjene njemačkih zakona o azilu, te da je Zakon o ubrzanju postupku o azilu stupio na snagu 24. oktobra 2015. godine, čiji je cilj brzo i konsekventno izvršavanje obaveze napuštanja zemlje.

"Lica čiji zahtjevi za azil budu pravosnažno odbijeni moraju ponovo napustiti Njemačku. Onaj ko dobrovoljno i blagovremeno ne napusti Njemačku, biće prognan. Konkretni rokovi za izgon ubuduće više neće biti najavljivani. Osim toga, u slučaju neblagovremenog napuštanja zemlje ili u slučaju izgona prijete zabrane ponovnog ulaska na cijeli prostor Šengena", istaknuto je iz njemačke ambasade.

Precizirali su da će se te odredbe primjenjivati za one osobe koje u Njemačkoj budu podnosile zahtjeve s namjerom zloupotrebe.

"Za one ljude koji nemaju pasoš ili drugi identifikacioni dokumenat ubuduće će sve češće biti omogućena deportacija u domovinu sa evropskim identifikacionim dokumentom", naveli su oni.

Kako smo nezvanično saznali, trenutno najveći problem sa zapadnog Balkana predstavljaju azilanti iz Albanije, kojih je od početka godine, kako nam je rečeno, u Njemačku ušlo čak 35.000.

Dautbašić je rekao da je od početka godine u Njemačku ušlo oko 4.000 azilanata iz BiH, što je, kako je istakao, otprilike isti broj kao prošle godine.

Vjeruje se da će nove mjere u Njemačkoj znatno demotivisati lažne azilante iz našeg regiona.

Izvor:Nezavisne novine

 

Komentari / 0

Ostavite komentar