Тањевић: Упао сам у замку носталгије!

Искусни стручњак признао да су га на клупу црногорске кошаркашке репрезентације довеле, пре свега, емоције.

Кошарка 01.11.2015 | 17:00
Тањевић: Упао сам у замку носталгије!

Име новог селектора кошаркашке репрезентације Црне Горе процурило је у јавност два сата пре него су челници КСЦГ планирали, али то није умањило драж инаугурације Богдана Тањевића у хотелу Подгорица.

Прослављени тренер рекао је да обновио пријатељства из времена када је водио Будућност, уз признање да се враћа у много лепши град у односу на онај који је напустио 2001. године.

Конференција за медије почела је минутом ћутања за јуче преминулог легендарног српског и југословенског тренера Ранка Жеравицу.

"Имао сам срећу да одрастем са Жеравицом и од њега много научим. Баш као и од Бориса Кристанчића, који је такође умро. Они су подигли тај феномен југословенске кошарке на ниво по којем је била позната у свету", прокоментарисао је Тањевић на почетку промоције.

О свом (не)очекиваном ангажману у Црној Гори 68-годишњи Пљевљак је рекао:

"Радио сам у три репрезентације и имам искуства са овим послом тако да мислим да могу да помогнем".

Као прву активност у улози селектора, Тањевић је навео обилазак "кошаркашке Црне Горе”.

"Провео сам доста времена и са млађим категоријама и покушаћу у наредних шест недеља да обиђем читаву Црну Гору, да посетим и мале клубове и чујем шта их тишти и боли, да видим како можемо да помогнемо. То је први посао који ме чека, да се обави мониторинг, и да разговарам директно са тренерима. Имамо два клуба у АБА лиги И то је назнака проширења квалитета", рекао је прослављени тренер.

Након мониторинга, Тањевић је као приоритет најавио подизање форме играча на које рачуна у репрезентацији и открио каквој ће игри тежити.

"Неопходно је да што брже подижемо форму играча након летње паузе. Тежићемо да наш адут буде јака одбрана, из које ће произилазити ефикасан напад".

О амбицијама на клупи "црвених" Тањевић је говорио кроз паралелу са селекцијом Турске, коју је водио до пре две године.

"Имамо базу за добар резултат, а самим тим и права на амбицију. За почетак идемо да будемо у првих 15 у Европи. Репрезентација Турске, државе од 80 милиона становника, само од једног спонзора добије 10 милиона евра, а задовољни су када се пласирају међу осам најбољих селекција Европе".

На питање шта га је после толико година рада у врхунској кошарци инспирисало да дође у Црну Гору и крене од квалификација за ЕП, трофејни стручњак је одговорио да је упао у замку носталгије.

"Инспирисало ме је дружење којим смо обновили стару љубав. Упао сам у замку носталгије. А и недостајали су ми, након једногодишње паузе, терен и кошарка. Све су то мотиви. Кошарка је мој живот, још ме носи адреналин ове игре", рекао је Тањевић.

Он је објаснио да још није обавио разговор ни са једним репрезентативцем јер "на то није имао право".

"Државни дрес био је некада много вољенији него што је данас. Турске НБА звезде ми се нису јављале по месец дана на телефон. Синдром звезде… ", истакао је Тањевић, уз опаску да му је лакше било када је дупло млађи него данас, водио југословенску репрезентацију.

"Тада су играчи били амбициознији што се тиче репрезентације, данас су богатији”, додао је искусни тренер.

На питање новинара да ли ће, с обзиром на његову љубав према политици, моћи са њим да се разговара и на ту тему, Тањевић је одговорио кратком анализом ситуације у свету.

"Свет је у великој кризи. Светски банкари и моћници превидели су једну ствар - потрошњу. Економска тема је јако озбиљна, а и пре много година економија је била пресудна у кошарци, као и у сваком другом аспекту живота. Европа се опоравља, биће боље”, прокоментарисао је Тањевић.

Нови селектор најавио је да ћу му на клупи Црне Горе асистирати Бошко Радовић и Душан Дубљевић и саопштио да је договорена сарадња на минимум две године.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мики

01.11.2015 16:19

Сретно Боса.

ОДГОВОРИТЕ