Tanjević: Upao sam u zamku nostalgije!

Iskusni stručnjak priznao da su ga na klupu crnogorske košarkaške reprezentacije dovele, pre svega, emocije.

Košarka 01.11.2015 | 17:00
Tanjević: Upao sam u zamku nostalgije!

Ime novog selektora košarkaške reprezentacije Crne Gore procurilo je u javnost dva sata pre nego su čelnici KSCG planirali, ali to nije umanjilo draž inauguracije Bogdana Tanjevića u hotelu Podgorica.

Proslavljeni trener rekao je da obnovio prijateljstva iz vremena kada je vodio Budućnost, uz priznanje da se vraća u mnogo lepši grad u odnosu na onaj koji je napustio 2001. godine.

Konferencija za medije počela je minutom ćutanja za juče preminulog legendarnog srpskog i jugoslovenskog trenera Ranka Žeravicu.

"Imao sam sreću da odrastem sa Žeravicom i od njega mnogo naučim. Baš kao i od Borisa Kristančića, koji je takođe umro. Oni su podigli taj fenomen jugoslovenske košarke na nivo po kojem je bila poznata u svetu", prokomentarisao je Tanjević na početku promocije.

O svom (ne)očekivanom angažmanu u Crnoj Gori 68-godišnji Pljevljak je rekao:

"Radio sam u tri reprezentacije i imam iskustva sa ovim poslom tako da mislim da mogu da pomognem".

Kao prvu aktivnost u ulozi selektora, Tanjević je naveo obilazak "košarkaške Crne Gore”.

"Proveo sam dosta vremena i sa mlađim kategorijama i pokušaću u narednih šest nedelja da obiđem čitavu Crnu Goru, da posetim i male klubove i čujem šta ih tišti i boli, da vidim kako možemo da pomognemo. To je prvi posao koji me čeka, da se obavi monitoring, i da razgovaram direktno sa trenerima. Imamo dva kluba u ABA ligi I to je naznaka proširenja kvaliteta", rekao je proslavljeni trener.

Nakon monitoringa, Tanjević je kao prioritet najavio podizanje forme igrača na koje računa u reprezentaciji i otkrio kakvoj će igri težiti.

"Neophodno je da što brže podižemo formu igrača nakon letnje pauze. Težićemo da naš adut bude jaka odbrana, iz koje će proizilaziti efikasan napad".

O ambicijama na klupi "crvenih" Tanjević je govorio kroz paralelu sa selekcijom Turske, koju je vodio do pre dve godine.

"Imamo bazu za dobar rezultat, a samim tim i prava na ambiciju. Za početak idemo da budemo u prvih 15 u Evropi. Reprezentacija Turske, države od 80 miliona stanovnika, samo od jednog sponzora dobije 10 miliona evra, a zadovoljni su kada se plasiraju među osam najboljih selekcija Evrope".

Na pitanje šta ga je posle toliko godina rada u vrhunskoj košarci inspirisalo da dođe u Crnu Goru i krene od kvalifikacija za EP, trofejni stručnjak je odgovorio da je upao u zamku nostalgije.

"Inspirisalo me je druženje kojim smo obnovili staru ljubav. Upao sam u zamku nostalgije. A i nedostajali su mi, nakon jednogodišnje pauze, teren i košarka. Sve su to motivi. Košarka je moj život, još me nosi adrenalin ove igre", rekao je Tanjević.

On je objasnio da još nije obavio razgovor ni sa jednim reprezentativcem jer "na to nije imao pravo".

"Državni dres bio je nekada mnogo voljeniji nego što je danas. Turske NBA zvezde mi se nisu javljale po mesec dana na telefon. Sindrom zvezde… ", istakao je Tanjević, uz opasku da mu je lakše bilo kada je duplo mlađi nego danas, vodio jugoslovensku reprezentaciju.

"Tada su igrači bili ambiciozniji što se tiče reprezentacije, danas su bogatiji”, dodao je iskusni trener.

Na pitanje novinara da li će, s obzirom na njegovu ljubav prema politici, moći sa njim da se razgovara i na tu temu, Tanjević je odgovorio kratkom analizom situacije u svetu.

"Svet je u velikoj krizi. Svetski bankari i moćnici prevideli su jednu stvar - potrošnju. Ekonomska tema je jako ozbiljna, a i pre mnogo godina ekonomija je bila presudna u košarci, kao i u svakom drugom aspektu života. Evropa se oporavlja, biće bolje”, prokomentarisao je Tanjević.

Novi selektor najavio je da ću mu na klupi Crne Gore asistirati Boško Radović i Dušan Dubljević i saopštio da je dogovorena saradnja na minimum dve godine.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Miki

01.11.2015 16:19

Sretno Bosa.

ODGOVORITE