Русија се и даље мучи са инфлацијом

Савјет директора Банке Русије други пут за редом је одлучио да задржи референтну каматну стопу на нивоу од 11 одсто годишње, саопштила је банка.

Свијет 30.10.2015 | 17:55
Русија се и даље мучи са инфлацијом

Одлука да се стопа не снизи донијета је због тога што и даље постоје значајни инфлаторни ризици. При томе, није дошло до суштинске промјене баланса инфлаторних ризика и опасности од хлађења економије, наводи централна банка.

Ако дође до успоравања инфлације, како прогнозира централна банка, референтна каматна стопа ће бити снижена на једном од наредних засједања, пренио је Тас.

Према прогнози Банке Русије, инфлација ће ове године бити 12 до 13 одсто, али ће већ наредне нагло успорити. У октобру 2016. године биће мања од седам одсто, а циљани ниво од четири одсто достићи ће 2017. године.

Умјерено строги кредитно- монетарни услови и слаба домаћа потрошња наставиће да доприносе снижењу инфлације, објашњава централна банка.

Посљедњи овогодишњи састанак савјета директора Банке Русије, на коме ће се разматрати ниво референтне каматне стопе, планиран је за 11. децембар, када ће и директорка централне банке Елвира Набиулина поднијети извјештај о монетарној политици.

Коментари / 0

Оставите коментар