Rusija se i dalje muči sa inflacijom

Savjet direktora Banke Rusije drugi put za redom je odlučio da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 11 odsto godišnje, saopštila je banka.

Svijet 30.10.2015 | 17:55
Rusija se i dalje muči sa inflacijom

Odluka da se stopa ne snizi donijeta je zbog toga što i dalje postoje značajni inflatorni rizici. Pri tome, nije došlo do suštinske promjene balansa inflatornih rizika i opasnosti od hlađenja ekonomije, navodi centralna banka.

Ako dođe do usporavanja inflacije, kako prognozira centralna banka, referentna kamatna stopa će biti snižena na jednom od narednih zasjedanja, prenio je Tas.

Prema prognozi Banke Rusije, inflacija će ove godine biti 12 do 13 odsto, ali će već naredne naglo usporiti. U oktobru 2016. godine biće manja od sedam odsto, a ciljani nivo od četiri odsto dostići će 2017. godine.

Umjereno strogi kreditno- monetarni uslovi i slaba domaća potrošnja nastaviće da doprinose sniženju inflacije, objašnjava centralna banka.

Posljednji ovogodišnji sastanak savjeta direktora Banke Rusije, na kome će se razmatrati nivo referentne kamatne stope, planiran je za 11. decembar, kada će i direktorka centralne banke Elvira Nabiulina podnijeti izvještaj o monetarnoj politici.

Komentari / 0

Ostavite komentar