Модернизација војске, БиХ нема средстава

Посљедњих мјесеци земље региона, прије свега Хрватска и Србија, набављају ново наоружање, док се БиХ фокусирала углавном на помагање становништву у мирнодопским условима.

Босна и Херцеговина 30.10.2015 | 12:20
Модернизација војске, БиХ нема средстава

Хрватску, као чланицу НАТО-а, помажу прије свега Американци дајући јој стотине војних возила, а ова земља могла би почетком године набавити и вишецјевне лансере М270 МЛРС, наоружане ракетама калибра 240 мм. Занимљиво је да овај систем, уз мање ремонте, има могућност испаљивања и балистичких ракета домета 300 километара, а према писању медија у Хрватској, Министарство одбране те земље управо је заинтересовано за куповину таквих балистичких ракета које коштају и до два милиона долара.

Поред овога, Хрватска набавља и 16 борбених хеликоптера кијова вориор. Са друге стране, и Александар Вучић, премијер Србије, током своје посјете Москви, са највишим званичницима те земље преговарао је о набавци оружја и модернизацији Војске Србије. Том приликом Вучић је рекао да један дио наоружања мора да се набави, а према незваничним информацијама, ријеч је о рактеном систему бук и гранатама краснопољ. На мети Србије су и руски хеликоптери, али и оклопна борбена возила или системи који би се могли користити на војном возилу лазар, које се производи у Србији.

"Ако питају шта ће нам све то, нека поставе питање шта ће то некима у окружењу, када су свуда окружени НАТО-ом, само Србија није. Ћутимо када неки добијају борбене хеликоптере, борбена оклопна возила и хаубице. Зашто некима поклањају лансирне рампе, а други набављају балистичке ракете", упитао се Вучић коментаришући куповину оружја од Русије.

За аналитичаре, набавка војне опреме Србије и Хрватске не представља ништа спектакуларно, јер како кажу, тако нешто се могло и очекивати, посебно у случају Хрватске, гдје НАТО ојачава своје присуство.

"Нико ништа не добија и Хрватска ће све то морати да плати и не ради се о неким ванредним околностима већ једноставно о обнављању оружја. БиХ ту нема никакве шансе, јер Оружане снаге БиХ само троше новац и производе скандале па њих што прије треба расформирати и демилитаризовати БиХ", рекао је Гостимир Поповић, војни аналитичар.

Ставове стручњака потврђују и у Министарству одбране БиХ, гдје кажу да немају новца за тако нешто, а занимљиво је и да наоружавање комшија доживљавају као медијско препуцавање.

"Ради се више о медијском препуцавању и изборној кампањи у Хрватској. Када је Хрватска набављала оружје, нико из Србије то није коментарисао, сада када то ради Србија, они коментаришу. Што се тиче модернизације, ОС БиХ имају врло мало средстава, из разлога што значајан износ иде на одржавање постојећих капацитета. Немамо неких озбиљних захвата и у наредном периоду мислим да неће доћи до тога, а са средствима које имамо сигурно не можемо пратити тренд Србије и Хрватске", рекао је Борис Јеринић, замјеник министра одбране БиХ.

Он каже да је опредјељење Оружаних снага БиХ да се фокусирају на мировне мисије, помоћ цивилима, медицинску помоћ итд., а занимљиво је да у Оружаним снагама БиХ уопште нису жељели коментарисате потезе Србије и Хрватске.

Извор: Независне

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

ЦЦЦЦ

30.10.2015 11:40

Волио бих да ми неко казе у коју сврху и чему слузи војска БиХ и коме и зашто она треба и слузи. Зашто се та средства не дају привреди .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

30.10.2015 11:49

Војска БиХ служи да својим постојањем плаши комарице и као празни против пожарни апарат на зиду да грађанима даје лажну сигурност да они имају са чиме пожар да гасе!

Name

лоло

30.10.2015 11:52

А чему служи оружје другима ?

Name

цц..цц

30.10.2015 13:08

Војска БиХ служи да се Босне И Херцеговине једнога дана, а надам се врло брзо, прикључи НАТО пакту. Уласком БиХ у НАТО пакт земља постаје сигурнија за страна улагања што доприноси развоју привреде. А укинути војску И дати средства у привреду само би допринијело да се повећа онај Милетов списак криминала од неки дан.

Name

@ михаило

30.10.2015 13:25

Михаило волиш ли ти младе дечаке

Name

ВРС РВИ

30.10.2015 16:44

Каква црна модернизнација. Овдје треба одузети све кухњске ножеве и вуљушке и замјенити их пластичним. Неко је поменуо НАТО. То се ни у сновима не може догодити. Опет млаћење празне сламе.

Name

Михаило

30.10.2015 17:11

Не волим "дечке" али ти можеш молбу да напишеш за кур.. да ме повучеш ако имаш бијеле рукавице!

Name

ево ти одг

30.10.2015 19:48

Да не

Name

ИМАМ ПРАВО НА МИШЉЕЊЕ

30.10.2015 11:48

Људи, па ово и није тако лоше, мислим то што нема новца за куповину стредстава за убијање и клање. Да знате да је демилитаризација (и неутралност) у будућности нешто што је најпожељније на овим несрећним просторима ако хоћемо да опстанемо и да се међусобно не истребимо. Јеб'о оружје!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

30.10.2015 13:30

Што тако ниси тумачио 1992?

Name

РЕПЛИКА САРАЈЛИЈИ ПОРЕКЛОМ ИЗ МАТУЗИЋА

30.10.2015 14:00

Ко каже да нисам? Ти? Ама, био бих ја пацифиста, ал' шта вреди кад не верујем теби. У том је проблем на овим лудим просторима. Зато и кажем да би најбоље било кад бисмо сви заједно, да не кажем истовремено, одложили оружје (к нози), али плашим се да је то немогућа мисија. И ти то знаш, мада не верујем да ћеш признати. Јеси ли задовољан одговором?

Name

реЦЦЦЦ

30.10.2015 11:57

Нема шта дати привреди када је све опљачкано а камо ли за модернизацију војске БиХ видиш да добијамо за живот народа годинама на кашичицу да са муком преживимо ову голготу и то углавном од кредита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

30.10.2015 14:24

Не треба повецавати вец смањивати, ето устеде у будзету. На крају укинути, а оставити ватрогасце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаки

30.10.2015 18:09

Поставите питање хиљадама оних које је војска спасила у поплавама 2010 и 2014, када је и док се цивилна заштита није ни снашла извлацила људе, бранила насипе. Када сваке године учествује у гасењима пожара, евакуацији повредјених хеликоптерима итд. Колико кошта један живот? Имамо ми много других ствари на које беспотребније трошимо новац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

30.10.2015 19:37

Хајде Бакире у Турску тражи оружје кад сви траже нешто бесплатно од својих крени и ти.

ОДГОВОРИТЕ