Modernizacija vojske, BiH nema sredstava

Posljednjih mjeseci zemlje regiona, prije svega Hrvatska i Srbija, nabavljaju novo naoružanje, dok se BiH fokusirala uglavnom na pomaganje stanovništvu u mirnodopskim uslovima.

Bosna i Hercegovina 30.10.2015 | 12:20
Modernizacija vojske, BiH nema sredstava

Hrvatsku, kao članicu NATO-a, pomažu prije svega Amerikanci dajući joj stotine vojnih vozila, a ova zemlja mogla bi početkom godine nabaviti i višecjevne lansere M270 MLRS, naoružane raketama kalibra 240 mm. Zanimljivo je da ovaj sistem, uz manje remonte, ima mogućnost ispaljivanja i balističkih raketa dometa 300 kilometara, a prema pisanju medija u Hrvatskoj, Ministarstvo odbrane te zemlje upravo je zainteresovano za kupovinu takvih balističkih raketa koje koštaju i do dva miliona dolara.

Pored ovoga, Hrvatska nabavlja i 16 borbenih helikoptera kijova vorior. Sa druge strane, i Aleksandar Vučić, premijer Srbije, tokom svoje posjete Moskvi, sa najvišim zvaničnicima te zemlje pregovarao je o nabavci oružja i modernizaciji Vojske Srbije. Tom prilikom Vučić je rekao da jedan dio naoružanja mora da se nabavi, a prema nezvaničnim informacijama, riječ je o raktenom sistemu buk i granatama krasnopolj. Na meti Srbije su i ruski helikopteri, ali i oklopna borbena vozila ili sistemi koji bi se mogli koristiti na vojnom vozilu lazar, koje se proizvodi u Srbiji.

"Ako pitaju šta će nam sve to, neka postave pitanje šta će to nekima u okruženju, kada su svuda okruženi NATO-om, samo Srbija nije. Ćutimo kada neki dobijaju borbene helikoptere, borbena oklopna vozila i haubice. Zašto nekima poklanjaju lansirne rampe, a drugi nabavljaju balističke rakete", upitao se Vučić komentarišući kupovinu oružja od Rusije.

Za analitičare, nabavka vojne opreme Srbije i Hrvatske ne predstavlja ništa spektakularno, jer kako kažu, tako nešto se moglo i očekivati, posebno u slučaju Hrvatske, gdje NATO ojačava svoje prisustvo.

"Niko ništa ne dobija i Hrvatska će sve to morati da plati i ne radi se o nekim vanrednim okolnostima već jednostavno o obnavljanju oružja. BiH tu nema nikakve šanse, jer Oružane snage BiH samo troše novac i proizvode skandale pa njih što prije treba rasformirati i demilitarizovati BiH", rekao je Gostimir Popović, vojni analitičar.

Stavove stručnjaka potvrđuju i u Ministarstvu odbrane BiH, gdje kažu da nemaju novca za tako nešto, a zanimljivo je i da naoružavanje komšija doživljavaju kao medijsko prepucavanje.

"Radi se više o medijskom prepucavanju i izbornoj kampanji u Hrvatskoj. Kada je Hrvatska nabavljala oružje, niko iz Srbije to nije komentarisao, sada kada to radi Srbija, oni komentarišu. Što se tiče modernizacije, OS BiH imaju vrlo malo sredstava, iz razloga što značajan iznos ide na održavanje postojećih kapaciteta. Nemamo nekih ozbiljnih zahvata i u narednom periodu mislim da neće doći do toga, a sa sredstvima koje imamo sigurno ne možemo pratiti trend Srbije i Hrvatske", rekao je Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane BiH.

On kaže da je opredjeljenje Oružanih snaga BiH da se fokusiraju na mirovne misije, pomoć civilima, medicinsku pomoć itd., a zanimljivo je da u Oružanim snagama BiH uopšte nisu željeli komentarisate poteze Srbije i Hrvatske.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

CCCC

30.10.2015 11:40

Volio bih da mi neko kaze u koju svrhu i čemu sluzi vojska BiH i kome i zašto ona treba i sluzi. Zašto se ta sredstva ne daju privredi .

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

30.10.2015 11:49

Војска БиХ служи да својим постојањем плаши комарице и као празни против пожарни апарат на зиду да грађанима даје лажну сигурност да они имају са чиме пожар да гасе!

Name

lolo

30.10.2015 11:52

A čemu služi oružje drugima ?

Name

cc..cc

30.10.2015 13:08

Vojska BiH služi da se Bosne I Hercegovine jednoga dana, a nadam se vrlo brzo, priključi NATO paktu. Ulaskom BiH u NATO pakt zemlja postaje sigurnija za strana ulaganja što doprinosi razvoju privrede. A ukinuti vojsku I dati sredstva u privredu samo bi doprinijelo da se poveća onaj Miletov spisak kriminala od neki dan.

Name

@ mihailo

30.10.2015 13:25

Mihailo voliš li ti mlade dečake

Name

VRS RVI

30.10.2015 16:44

Kakva crna moderniznacija. Ovdje treba oduzeti sve kuhnjske noževe i vuljuške i zamjeniti ih plastičnim. Neko je pomenuo NATO. To se ni u snovima ne može dogoditi. Opet mlaćenje prazne slame.

Name

Михаило

30.10.2015 17:11

Не волим "дечке" али ти можеш молбу да напишеш за кур.. да ме повучеш ако имаш бијеле рукавице!

Name

evo ti odg

30.10.2015 19:48

Da ne

Name

ИМАМ ПРАВО НА МИШЉЕЊЕ

30.10.2015 11:48

Људи, па ово и није тако лоше, мислим то што нема новца за куповину стредстава за убијање и клање. Да знате да је демилитаризација (и неутралност) у будућности нешто што је најпожељније на овим несрећним просторима ако хоћемо да опстанемо и да се међусобно не истребимо. Јеб'о оружје!

ODGOVORITE
Name

sarajlija

30.10.2015 13:30

Što tako nisi tumačio 1992?

Name

РЕПЛИКА САРАЈЛИЈИ ПОРЕКЛОМ ИЗ МАТУЗИЋА

30.10.2015 14:00

Ко каже да нисам? Ти? Ама, био бих ја пацифиста, ал' шта вреди кад не верујем теби. У том је проблем на овим лудим просторима. Зато и кажем да би најбоље било кад бисмо сви заједно, да не кажем истовремено, одложили оружје (к нози), али плашим се да је то немогућа мисија. И ти то знаш, мада не верујем да ћеш признати. Јеси ли задовољан одговором?

Name

reCCCC

30.10.2015 11:57

Nema šta dati privredi kada je sve opljačkano a kamo li za modernizaciju vojske BiH vidiš da dobijamo za život naroda godinama na kašičicu da sa mukom preživimo ovu golgotu i to uglavnom od kredita.

ODGOVORITE
Name

Brle

30.10.2015 14:24

Ne treba povecavati vec smanjivati, eto ustede u budzetu. Na kraju ukinuti, a ostaviti vatrogasce.

ODGOVORITE
Name

laki

30.10.2015 18:09

Postavite pitanje hiljadama onih koje je vojska spasila u poplavama 2010 i 2014, kada je i dok se civilna zaštita nije ni snašla izvlacila ljude, branila nasipe. Kada svake godine učestvuje u gasenjima požara, evakuaciji povredjenih helikopterima itd. Koliko košta jedan život? Imamo mi mnogo drugih stvari na koje bespotrebnije trošimo novac.

ODGOVORITE
Name

Geography

30.10.2015 19:37

Hajde Bakire u Tursku traži oružje kad svi traže nešto besplatno od svojih kreni i ti.

ODGOVORITE