Грађани траже да се усвоји "Алексин закон"

Неколико група грађана покренуло је више интернет-петиција за усвајање "Алексиног закона", који би посебно санкционисао вршњачко насиље и насиље у школи. Петиције су покренуте у знак сећања на дечака Алексу Јанковића из Ниша, који је пре четири године извршио самоубиство после вишемесечног физичког и психичког малтретирања вршњака.

Србија 30.10.2015 | 14:45
Грађани траже да се усвоји "Алексин закон"

Онлајн петицију је од 26. октобра, када је покренута, потписало више од 2.000 људи, од којих је четвртина из Београда. Да би неки закон ушао у скупштинску процедуру, потребни су потписи најмање 30.000 грађана.

Алекса Јанковић је желео да буде пилот, као и његов отац. Мајка му је била васпитачица, а одрастао је са млађом сестром. Волео је фудбал и музику, да се лепо обуче, да носи дужу косу.

Окарактерисан је као хиперактиван. У школским белешкама је писало да је умео да пева на ликовном, дира "венецијанере" за време часа, шаље цедуљице другарима. У школи су га злостављали вршњаци, чак толико да је добио потрес мозга и завршио са лонгетом. За осам месеци, тукли су га осам пута, вређали, јурили, претили..

Његови родитељи су упорно тражили помоћ од школе и надлежних, а наставници или нису реаговали или су реаговали неадекватно. Добијао је батине и око школе и у њој, често у школском дворишту, а на крају су га тукли и пред наставницима.

Алекса се убио 10. маја 2011. скоком са трећег спрата. Сахрањен је са пилотском кацигом.

После овог трагичног случаја тројица малолетника су осуђена на максималне казне за свој узраст. Вођа групе "батинаша" добио је појачан васпитни надзор од шест месеци до две године, а друга двојица дечака по укор суда.

Школу у коју је Алекса ишао суд је казнио са пола милиона динара, а директорку Сузану Поповић Ицковски са 50.000 динара.

Проглашени су кривима јер нису "уопште или благовремено преузели било какве или одговарајуће мере прописане Правилником о протоколу поступања у образовној установи у случају насиља, злостављања и занемаривања".

ТАМАРА, МАРИЈА И ТИЈАНА

Претходних година на иницијативу грађана усвојени су Тамарин, Маријин и Тијанин закон. Иницијатива за "Тамарин закон", односно Измене Закона о заштити од пожара, уследила је после трагедије у новосадској дискотеци "Контраст". У пожару је погинуло седам младића и девојака.

"Маријин закон", осносно Закон о посебним мерама за спречавање кривичних дела против полне слободе према малолетницима, донет је на иницијативу оца осмогодишње Марије Јовановић, силоване у убијене у Новом Саду.

"Тијанин закон", осносно Измене Закона о полицији, прописују обавезу полицајаца да без одлагања користе сва расположива средства по пријави нестанка лица. Иницијативу је покренуо Тијанин отац Игор Јурић.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

дивља јабука

30.10.2015 13:59

Жалосно, преко сваке мјере жалосно. Има ли горих на свијету од нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блм

30.10.2015 15:06

Страсно.Назалост,силедзија је све висе и само одговарајуце,зестоке казне могу спријецити да се овакве ствари десавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сноуден

30.10.2015 16:33

Какво смо ми друство мајко моја па ти просветни радници су дно дна.Све их на робију послати.Одмах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВО

30.10.2015 19:15

СЛАЖЕЖМ СЕ АЛИ НИСУ НИ РОДИТЕЉИ ЦВЕЋКЕ, УОСТАЛОМ СВЕ ДОЛАЗИ ИЗ КУЋЕ, ШТО СЕ ТИЧЕ НАСТАВНИКА И ОНИ СУ ТУ НЕМОЋНИ, АКО СУ МАЛО СТРОЖИЈИ, ОДМАХ ДОЂУ РОДИТЕЉИ И ПРИЈЕТЕ СУДОМ ДА ИМ МАЛТРЕТИРАЈУ ДЕЦУ

Name

Б

31.10.2015 07:19

Сто не кажу да су га малтретирала ромска дјеца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злопамтило

20.11.2015 22:50

Кажу ! Погледај поново ! Али нису само она.....