Građani traže da se usvoji "Aleksin zakon"

Nekoliko grupa građana pokrenulo je više internet-peticija za usvajanje "Aleksinog zakona", koji bi posebno sankcionisao vršnjačko nasilje i nasilje u školi. Peticije su pokrenute u znak sećanja na dečaka Aleksu Jankovića iz Niša, koji je pre četiri godine izvršio samoubistvo posle višemesečnog fizičkog i psihičkog maltretiranja vršnjaka.

Srbija 30.10.2015 | 14:45
Građani traže da se usvoji "Aleksin zakon"

Onlajn peticiju je od 26. oktobra, kada je pokrenuta, potpisalo više od 2.000 ljudi, od kojih je četvrtina iz Beograda. Da bi neki zakon ušao u skupštinsku proceduru, potrebni su potpisi najmanje 30.000 građana.

Aleksa Janković je želeo da bude pilot, kao i njegov otac. Majka mu je bila vaspitačica, a odrastao je sa mlađom sestrom. Voleo je fudbal i muziku, da se lepo obuče, da nosi dužu kosu.

Okarakterisan je kao hiperaktivan. U školskim beleškama je pisalo da je umeo da peva na likovnom, dira "venecijanere" za vreme časa, šalje ceduljice drugarima. U školi su ga zlostavljali vršnjaci, čak toliko da je dobio potres mozga i završio sa longetom. Za osam meseci, tukli su ga osam puta, vređali, jurili, pretili..

Njegovi roditelji su uporno tražili pomoć od škole i nadležnih, a nastavnici ili nisu reagovali ili su reagovali neadekvatno. Dobijao je batine i oko škole i u njoj, često u školskom dvorištu, a na kraju su ga tukli i pred nastavnicima.

Aleksa se ubio 10. maja 2011. skokom sa trećeg sprata. Sahranjen je sa pilotskom kacigom.

Posle ovog tragičnog slučaja trojica maloletnika su osuđena na maksimalne kazne za svoj uzrast. Vođa grupe "batinaša" dobio je pojačan vaspitni nadzor od šest meseci do dve godine, a druga dvojica dečaka po ukor suda.

Školu u koju je Aleksa išao sud je kaznio sa pola miliona dinara, a direktorku Suzanu Popović Ickovski sa 50.000 dinara.

Proglašeni su krivima jer nisu "uopšte ili blagovremeno preuzeli bilo kakve ili odgovarajuće mere propisane Pravilnikom o protokolu postupanja u obrazovnoj ustanovi u slučaju nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja".

TAMARA, MARIJA I TIJANA

Prethodnih godina na inicijativu građana usvojeni su Tamarin, Marijin i Tijanin zakon. Inicijativa za "Tamarin zakon", odnosno Izmene Zakona o zaštiti od požara, usledila je posle tragedije u novosadskoj diskoteci "Kontrast". U požaru je poginulo sedam mladića i devojaka.

"Marijin zakon", osnosno Zakon o posebnim merama za sprečavanje krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnicima, donet je na inicijativu oca osmogodišnje Marije Jovanović, silovane u ubijene u Novom Sadu.

"Tijanin zakon", osnosno Izmene Zakona o policiji, propisuju obavezu policajaca da bez odlaganja koriste sva raspoloživa sredstva po prijavi nestanka lica. Inicijativu je pokrenuo Tijanin otac Igor Jurić.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

30.10.2015 13:59

Žalosno, preko svake mjere žalosno. Ima li gorih na svijetu od nas.

ODGOVORITE
Name

blm

30.10.2015 15:06

Strasno.Nazalost,siledzija je sve vise i samo odgovarajuce,zestoke kazne mogu sprijeciti da se ovakve stvari desavaju.

ODGOVORITE
Name

Snouden

30.10.2015 16:33

Kakvo smo mi drustvo majko moja pa ti prosvetni radnici su dno dna.Sve ih na robiju poslati.Odmah.

ODGOVORITE
Name

NOVO

30.10.2015 19:15

SLAŽEŽM SE ALI NISU NI RODITELJI CVEĆKE, UOSTALOM SVE DOLAZI IZ KUĆE, ŠTO SE TIČE NASTAVNIKA I ONI SU TU NEMOĆNI, AKO SU MALO STROŽIJI, ODMAH DOĐU RODITELJI I PRIJETE SUDOM DA IM MALTRETIRAJU DECU

Name

B

31.10.2015 07:19

Sto ne kažu da su ga maltretirala romska djeca?

ODGOVORITE
Name

Zlopamtilo

20.11.2015 22:50

Kažu ! Pogledaj ponovo ! Ali nisu samo ona.....