Приштина некажњено гази споразум о ЗСО

Београд очекује реакцију Брисела на најаву Приштине да ће суспендовати споразум о Заједници српских општина, а према речима премијера Александра Вучића, државни врх ће се убрзо састати да би се проценило "шта све ово значи с гледишта стратешких интереса Србије". О даљим корацима Београда разговараће се и на данашњој седници Владе.

Регион 30.10.2015 | 09:40
Приштина некажњено гази споразум о ЗСО

- Ова одлука буквално све мења и доноси додатну дестабилизацију у цео регион - оценио је Вучић јуче у Москви, где је руском председнику Владимиру Путину пренео забринутост због најава Приштине.

- Вест је дошла само дан пошто је Приштина практично награђена потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању, а да није урадила оно на шта се обавезала Бриселским споразумом. Четрдесет одсто тог споразума тиче се ЗСО и то је једино што је Београд тражио у циљу заштите Срба на КиМ. Приштина је добила ССП пре него што је Београд за отварање поглавља, али свеједно није негативно реаговао на то - навео је премијер.

Ово, указао је, отвара много крупнија питања о којима морамо да размислимо:

- Да ли се исплати бити поштен и одговоран, испуњавати своје обавезе, а да за то не будете награђени, или је боље да не испуњавате ништа, а да будете награђени? Али, да никакве реакције из Брисела, бар до овог тренутка, не буде... Најбоље да у овом тренутку кажем да немам коментар.

Вучић је навео да је косовска влада требало да уради само једну ствар - да донесе декрет о формирању ЗСО, а да је Београд изашао у сусрет и "учинио им" да тај процес не мора да спроведе парламент, већ само влада:

- Они нису у стању да донесу декрет за који је потребно три минута, а ми смо у стању за све што је потребно. У стању сам да браним немогуће ствари пред Србима са КиМ и да 12 сати трпим њихову критику и најтеже могуће речи зато што држим реч. Они су, с друге стране, добили ССП и погазили све у једном дану.

Према оцени Марка Ђурића, директора Канцеларије за КиМ, одлуком Приштине да се споразум о ЗСО упути Уставном суду, згажен је Бриселски споразум, а на "правдања" да одлука о оснивању ЗСО не може да стигне на дневни ред због тога што Аљбин Курти баца сузавац у парламенту, Ђурић је узвратио:

Да ли ми сада треба да измислимо неког Куртија, неког Перу Петровића, који ће овде да баца сузавац и да не спроводимо ниједну од наших међународних обавеза?

Подносе захтев за Савет европе

Приштина ће следеће седмице поднети захтев за пријем у Савет Европе, а до краја године аплицираће за пријем у још неке међународне организације, пренео је "Спутњик". Саговорник руског радија је рекао да је чланство у Савету Европе за Косово готово завршена ствар, јер имају, како наводи, "огромну подршку".

Пошто је, посредством Албаније, аплицирало за пријем у Унеско, Косово намерава да поднесе и захтев за пријем у чланство Интерпола. Саговорник "Спутњика" није желео да открије која је четврта међународна организација за коју ће аплицирати, али се претпоставља да су у питању Уједињене нације, где би захтев за пријем Косово поднело пре 25. децембра.

 Састанак

Иако је првобитно било планирано да се састане са Атифетом Јахјагом, шеф посланичког клуба Српске листе Славко Симић одбио је јуче да се сретне са косовском председницом. Како каже за "Новости", Симић је то учинио због Јахјагине одлуке да суспендује споразум о ЗСО. (Д. З.)

Документа

Приштина од прекосутра намерава да онемогући нормалан улаз на КиМ свим грађанима са регистарским таблицама које је издао МУП Србије и да уместо личних карата издаје посебне "излазно-улазне папире", што, у суштини значи да престају да признају наша документа и таблице, саопштио је Ђурић.

Поводом каменовања амбуланте у Сувом Долу, он је навео да није случајно што се напад догодио баш у месту које треба да буде предмет разграничења северне и јужне Митровице, а што је услов да би се решило питање Парка мира.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Сноуден

30.10.2015 08:55

Пристина је производ запада.Ста се друго могло оцекиват.Вуцицу Европа Србима никад ниста добро и није доњела. Окрените се Русији одмах за 360 степени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјојо

30.10.2015 09:50

Ајде ти гледај у неку бандеру, па се окрени 360 степен око себе и реци шта видиш пред собом? Хахахахаха

Name

БЛука

30.10.2015 10:00

Мислиш 180степени...Живјела ПАНСЛАВИЈА свеславенска заједница држава.

Name

ПУНИ КРУГ

30.10.2015 10:43

Смањи барем за један степен.

Name

Серафим

30.10.2015 09:00

Сиптари и у Бриселу и у Пристини да се бојим да нису и у Београду, светска раја постадосе дјељоси преко ноци, није им дзаба Тито кумовао на девето новородјенце сви се бацили на кума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

30.10.2015 09:09

Па наравно кад 90% хероина за ЕУ продје преко Косова и Метохије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

30.10.2015 10:16

Немачка, у неким сегментима, доследно наставља Хитлерову политику. Занимљиво је да се народима који су били уз нацисте гледа кроз прсте, док за неке друге народе важе посебни услови чија листа никад није коначна. Нама Србима је минут до дванаест да пријатеље и савезништва тражимо тамо где их можемо имати. Са ЕУ то није случај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

.де

30.10.2015 10:57

Ангела иста тата Адолф ! Види се да је његова !

Name

QУИА РЕГИ ПАТРИАЕQУЕ РЕМИТТАТ

30.10.2015 10:42

Надам се да ће нам Ђура (Чворовић) опростити што нас је тукао.И има ли краја овој бламажи и понижавању од стране светских, читај западних, хохштапплера?! Предлажем да се ујединимо са Северном Корејом, кад очигледно нећемо са Русијом или Кином. А очигледно је и да се морамо приклонити неком од светских моћника, али никако са западним лицемерима. Вучићу, размисли о мом предлогу. Хитно је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВУЦИЦ

30.10.2015 20:38

Ок вази. Сутра цу ти јавити

Name

Недјо2

30.10.2015 10:42

Знате лијепо је било гледат док је тољага била на насој страни тј. у Београду некад се окрене контра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИРОТВОРАЦ

30.10.2015 11:18

''Недјо 2'', прочитај текст о џексонијанском моделу одбране (америчких) националних интереса у иностранству и о поштовању само оних противниа који се боре по истим правилима као и САД и биће ти јасно да се овде не ради ни о каквој тољаги у смислу у којем ти тврдиш, и која узгред никада и није била на нашој страни. Надам се да ти је јасно да се Србија никада, барем до сада (да не кажем до Вучића) није борила по истим правилима као и САД и није им подилазила. А ако је почела да попушта, можда 'прљави амери сматрају да је то недовољно, или је сасвим доцкан. Зато нам се вероватно ово и дешава. И зато нам свом снагом преко шиптара праве штету. Пас матер англосаксонску.

Name

Анте

30.10.2015 11:15

Боље пусит и траву него Вуцицу и Додику...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

30.10.2015 11:33

Шиптари виде да иза заједница СРБских општина на Косову и Метохији Београд и цијела СРБија стоје само на језику без решеност да СРБима на Космету стварно помогну. Зато Шиптари и раде злочине које чине јер на немоћног и на оног ко неће попут СРБа сам да се брани И ЗЕЦ НОГУ ДИЖЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУЛЕ НС

30.10.2015 12:18

МИСЛИМ ДА ЈЕ ВРЕМЕ ДА СЕ СРБИ ОКРЕНУ РУСИЈИ ЈЕР У ЕВРОПИ НЕМА СТА ДА ТРАЗИ ТУ ВЛАДА АНАРХИЈА *СРБИ ОПАМЕТИТЕ СЕ 15 год. ВАС ЛАЗУ И УЦЕХЈУЈУ.

ОДГОВОРИТЕ