БиХ: Затварање фирми ако не пријаве раднике

Сузбијање рада на црно тежак је процес јер фирме с непријављеним радницима након "посјете" инспекције раднике неколико дана пријаве, па их опет одјаве.

Босна и Херцеговина 30.10.2015 | 09:00
БиХ: Затварање фирми ако не пријаве раднике

Како тврде у Синдикату Републике Српске, претпоставља се да у Српској близу 80.000 радника ради на црно, а промјену би могло донијети усвајање измјена и допуна Закона о инспекцијама у Републици Српској. Овај закон између осталог предвиђа да сви инспектори, без обзира на то којем сектору припадају (просвјетни, здравствени, саобраћајни) могу контролисати закључивање и примјену уговора о раду, а послодавци код којих буду откривени радници на црно требали би бити кажњавани затварањем фирми.

"Фирме са непријављеним радницима треба затворити. То јесте ригорозна мјера, али све друге до сада нису дале резултате. Често се дешава да послодавци, код којих инспектори затекну раднике на црно, поступе у складу с налогом инспекције и пријаве раднике и само након неколико дана их опет одјаве", кажу у Савезу синдиката Републике Српске.

Душанка Макивић, службеница за односе с јавношћу Управе за инспекцијске послове Републике Српске, каже да су инспектори рада у Републици Српској за првих девет мјесеци ове године извршили 4.828 контрола, гдје је у 1.620 случајева или 34 посто контрола утврдила неправилност. Послодавцима су изречене 1.352 управне мјере којима је наложено подузимање потребних радњи у циљу отклањања неправилности, док је због почињених прекршаја издат 741 прекршајни налог у вриједности од 1.114.950 КМ и поднесено 49 прекршајних пријава надлежним судовима.

У посматраном периоду по основу уговора о раду контролисано је 10.098 радника, од чега 728 радника није имало закључен уговор о раду с послодавцем и нису били пријављени на обавезне видове осигурања.

"Ангажовање радника на црно најчешће је присутно у области угоститељства и туризма, трговине, експлоатације и прераде дрвета, те услужним дјелатностима", каже Макивић и додаје да је Законом о раду прописана казна у износу од 2.000 КМ до 15.000 КМ, уколико послодавац прими на рад радника, а да претходно с њим није закључио уговор о раду и није га пријавио на обавезне видове осигурања.

У складу са својим овлашћењима инспектори могу изрећи само најмању дефинисану казну.

Нацрт измјена и допуна Закона о инспекцијама који би рад на црно требао кажњавати затварањем фирми, је прошао јавну расправу, припремљен је и коначан Приједлог закона о којем сада требају дати суд Влада, а потом и Народна скупштина Републике Српске.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

јоле

30.10.2015 08:07

Најзад се неко сјетио да овај јадни народ треба да заради пензију. Сво вријеме се иде на руку профитерима и криминалцима, па кад дође вријеме за пензију људи немају никако стажа а а читав живот радио непријављен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

30.10.2015 12:17

Шта ће народу пензија? Пензију ко добије тај више дуго не живи. Обично после добијања пензије пензионери брзо путује са овог на онај свијет. Зато народе не узима пензију ако нећеш да умиреш. Пензија је била и остала само за политичаре који се труде да ништа не раде и да се не презноје водећи бригу о стаду свом а не за обичан радни народ!

Name

борац

30.10.2015 08:16

Пазите на оне из увоза навалили су код нас из ЕУ!!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

30.10.2015 08:25

Проблеми су на све стране људи су изгубили зивце и радне навике примите га на посао а он одма траца свадја се и трази нека права, са друге стране приватне фирме користе безакоње које хара и злоупотребљавају радника као у робовласницко доба , лазу не уплацују социјални и пензијски фонд а радник цути да заради комад хлеба кад оболи и остари на ледја дрзаве и болнице пада па се ти нагомилани проблеми сире као позар никоме није лако у дрзави где криминал и корупција царују, док се мали проценат становника преко ноци богати и постају милионери стварајуци јос веце социјане разлике и незадовољсто у народу итд.итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мицко

30.10.2015 08:48

Ја сам радио десет година у цијелој БиХ градевину. Све за насе приватнике ,немам сат радног стаза покупио се отисао из те земље . Да сам Богдом могао раније то нису приватници, барем из мог искуства то су криминалци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рад

30.10.2015 09:01

Цуј то пријаве па их опет одјаве,па сваки радник сам зна је ли га опет одјавио и треба одмах да пријави испекцији, или полицији, у цему је проблем једино мозе бити у пријатељству газде и инспектора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

30.10.2015 09:44

Остаде одмах без посла, па то се зна.

Name

ВРС РВИ

30.10.2015 17:09

Не мора ништа пријављивати. Инспектори треба да зараде своју плату. Све је компјутерски увезано и довољно је да узму списак свјеже одјављених и крену у инспекцију (за шта су плаћени). Свака част свима али не може и јаре и паре. Увјек пуца по поштеној сиротињи.

Name

поп

30.10.2015 10:02

Затворити све фирме и сви на улице. Па ста добију они који су на бироу. Овдје је немогуце пословати ако се сви намети плате. Сада нафта поскупљује, па це струја итд. Нека господа смањи број будзетски и затвори фантомске фирме и провјери порјркло имовине од 92. и упореде колико је ко платио пореза. Опет це ударити по малим фирмицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

30.10.2015 10:42

Ако би се то спровело, сутра не би изасле Независне нивине и Глас Српске. Интеграл би престао да ради...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха чуј то

30.10.2015 12:44

Бацање прашине у очи народу. Свака фирма има бар једног непријављеног. Ако може у ОС као у Поркозарју,законе прописује директорица,како не би могло у приватним фирмама. Чуо сам сваста отој жени. Нек провјер инспекција њен рад. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

30.10.2015 13:22

То значи да ће инспектори повисити тарифу за подмазивање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брко

30.10.2015 14:33

Никада они то неце спровести у дјело. То је толико корумпирано да је немогуце спријецити, једино замијенити комплетну власт- сто је немогуце или довести ванземаљце. Ево и данас је повредјен цовјек у Истоцном Сарајеву, а јос нема информација. Праве комбинацију како да сакрију. Ако умре ко зна ста це реци да му је било. Ето ста знаци људски зивот.

ОДГОВОРИТЕ