Београд: Тужилаштво одустаје од истраге?

Процес о паду војног хеликоптера се обуставља. Нису пронађени докази о постојању индивидуалне кривичне одговорности.

Србија 30.10.2015 | 07:35
Београд: Тужилаштво одустаје од истраге?

Више јавно тужилаштво у Београду, које води предистрагу о паду војног хеликоптера 13. марта ове године и погибији седам особа, највероватније неће покретати истрагу о кривичној одговорности за ту несрећу. Конкретни докази о појединачној кривици, на основу којих би могла да се евентуално покрене истрага - нису пронађени!

До сада је у предистрази о паду хеликоптера испитано више од 30 људи и то у својству грађана. Међу њима су и генерали Предраг Бандић и Ранко Живак, које је пре неколико дана Војни дисциплински суд првостепено казнио забраном напредовања у служби до две године.

Генерал Бандић, командант 204. ваздухопловне бригаде Војске Србије, на Војном суду, али и у тужилаштву испричао је след догађаја те ноћи. У извештајима војне комисије се наводи да је министар одбране Братислав Гашић директно разговарао с Бандићем, коме је наредио да се хеликоптером крене у акцију спасавања бебе из Новог Пазара.

Притом, како је наведено, није се поступило по процедури коју налаже систем Војске Србије, односно није обавештен начелник Генералштаба Љубиша Диковић. Комисија, коју је формирао Диковић, предложила је да се покрене поступак за утврђивање одговорности за генерал-мајора Ранка Живака, генерала Предрага Бандића, потпуковника Љубомира Јосифовића и потпуковника Гордана Павловића. Прва двојица су првостепено оглашени кривим за дисциплински прекршај.

Тужилаштву је недуго после несреће прослеђена обимна документација од 500 страница. Ти прилози су били кључни за расветљавање несреће, пошто у њима постоје стенограми разговора пилота Омера Мехића и контроле лета, као и искази старешина и записници са увиђаја олупине. На располагању су им били и обдукциони налази погинулих.

Код утврђивања кривичне одговорности у оваквим несрећама, упозоравају правни стручњаци, треба испитати много чињеница.

- У конкретном случају требало би прецизно утврдити ко је наложио да се војни хеликоптер користи у цивилне сврхе - каже адвокат Небојша Перовић. - Главно је питање да ли је тај хеликоптер могао и под којим условима да се користи у овој ситуацији. Требало је и да се утврди ко је тај ко је издао такву наредбу, под којим условим, као и да ли је хеликоптер био исправан и ако није ко је за то крив. Утврђује се и одговорност оних који су управљали летелицом, односно њихова тадашња способност за лет.

У највећој ваздухопловној несрећи у Србији, у последње две деценије, погинули су пилоти мајор Омер Мехић и капетан Милован Ђукарић, механичари заставници Небојша Драјић и Иван Миладиновић, лекар новопазарске болнице Џевад Љајић и његов колега анестетичар Мирослав Веселиновић, као и петодневно новорођенче, дечак, породице Адемовић.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Патриота

30.10.2015 07:21

Стиће вас Бозија казна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

30.10.2015 07:42

За адвоката: "ко је наложио да се војни хеликоптер користи у цивилне сврхе" Министар одбране Братислав Гашић. Пише у сваком новинарском тексту, не може прецизније од тога. Министар одбране је надређени војсци, па и генералу Бандићу. То што није обавјештен начелник генералштаба није Бандићев пропуст, већ Гашићев!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

30.10.2015 08:11

То су партизанске крнтије ни акумулаторе немају исправне а камоли резервне делове, све су комуњаре покрале и распродале а американци су сво орузје, тенкове, топове пруге , локомотиве, зељезне мостове итд од фирми и ЈНА истопили у Смедеревској зељезари и однели, зарадили стотине милијарди еура на будалама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

30.10.2015 09:13

Наравнно да се обуставља. Хеликоптер је морао пасти док је у ваздуху чекао министра војног и министра здравства да се сликају. Керамичар војни је каснио, пошто је у Крушевцу лијепио плочице. Умјесто да слети на ВМА или на неки од београдских стадиона, послали су их на Сурчин, како би се министри сликали. Али министри се нису довољно брзо телепромптовали и наравно хеликоптеру је нестало горива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лингуа мендум

30.10.2015 14:03

Растављени смо у саставне дијелове и многи од тих саставних дијелова су још и поломљени. И све то тако стоји на хрпи. И неко очекује да то све функционише. Будала и кривих дрва никад на Балкану нестати неће. Никад.

ОДГОВОРИТЕ