Beograd: Tužilaštvo odustaje od istrage?

Proces o padu vojnog helikoptera se obustavlja. Nisu pronađeni dokazi o postojanju individualne krivične odgovornosti.

Srbija 30.10.2015 | 07:35
Beograd: Tužilaštvo odustaje od istrage?

Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje vodi predistragu o padu vojnog helikoptera 13. marta ove godine i pogibiji sedam osoba, najverovatnije neće pokretati istragu o krivičnoj odgovornosti za tu nesreću. Konkretni dokazi o pojedinačnoj krivici, na osnovu kojih bi mogla da se eventualno pokrene istraga - nisu pronađeni!

Do sada je u predistrazi o padu helikoptera ispitano više od 30 ljudi i to u svojstvu građana. Među njima su i generali Predrag Bandić i Ranko Živak, koje je pre nekoliko dana Vojni disciplinski sud prvostepeno kaznio zabranom napredovanja u službi do dve godine.

General Bandić, komandant 204. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije, na Vojnom sudu, ali i u tužilaštvu ispričao je sled događaja te noći. U izveštajima vojne komisije se navodi da je ministar odbrane Bratislav Gašić direktno razgovarao s Bandićem, kome je naredio da se helikopterom krene u akciju spasavanja bebe iz Novog Pazara.

Pritom, kako je navedeno, nije se postupilo po proceduri koju nalaže sistem Vojske Srbije, odnosno nije obavešten načelnik Generalštaba Ljubiša Diković. Komisija, koju je formirao Diković, predložila je da se pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti za general-majora Ranka Živaka, generala Predraga Bandića, potpukovnika Ljubomira Josifovića i potpukovnika Gordana Pavlovića. Prva dvojica su prvostepeno oglašeni krivim za disciplinski prekršaj.

Tužilaštvu je nedugo posle nesreće prosleđena obimna dokumentacija od 500 stranica. Ti prilozi su bili ključni za rasvetljavanje nesreće, pošto u njima postoje stenogrami razgovora pilota Omera Mehića i kontrole leta, kao i iskazi starešina i zapisnici sa uviđaja olupine. Na raspolaganju su im bili i obdukcioni nalazi poginulih.

Kod utvrđivanja krivične odgovornosti u ovakvim nesrećama, upozoravaju pravni stručnjaci, treba ispitati mnogo činjenica.

- U konkretnom slučaju trebalo bi precizno utvrditi ko je naložio da se vojni helikopter koristi u civilne svrhe - kaže advokat Nebojša Perović. - Glavno je pitanje da li je taj helikopter mogao i pod kojim uslovima da se koristi u ovoj situaciji. Trebalo je i da se utvrdi ko je taj ko je izdao takvu naredbu, pod kojim uslovim, kao i da li je helikopter bio ispravan i ako nije ko je za to kriv. Utvrđuje se i odgovornost onih koji su upravljali letelicom, odnosno njihova tadašnja sposobnost za let.

U najvećoj vazduhoplovnoj nesreći u Srbiji, u poslednje dve decenije, poginuli su piloti major Omer Mehić i kapetan Milovan Đukarić, mehaničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar novopazarske bolnice Dževad Ljajić i njegov kolega anestetičar Miroslav Veselinović, kao i petodnevno novorođenče, dečak, porodice Ademović.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Patriota

30.10.2015 08:21

Stiće vas Bozija kazna.

ODGOVORITE
Name

Logika

30.10.2015 08:42

Za advokata: "ko je naložio da se vojni helikopter koristi u civilne svrhe" Ministar odbrane Bratislav Gašić. Piše u svakom novinarskom tekstu, ne može preciznije od toga. Ministar odbrane je nadređeni vojsci, pa i generalu Bandiću. To što nije obavješten načelnik generalštaba nije Bandićev propust, već Gašićev!!!

ODGOVORITE
Name

Serafim

30.10.2015 09:11

To su partizanske krntije ni akumulatore nemaju ispravne a kamoli rezervne delove, sve su komunjare pokrale i rasprodale a amerikanci su svo oruzje, tenkove, topove pruge , lokomotive, zeljezne mostove itd od firmi i JNA istopili u Smederevskoj zeljezari i odneli, zaradili stotine milijardi eura na budalama.

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

30.10.2015 10:13

Naravnno da se obustavlja. Helikopter je morao pasti dok je u vazduhu čekao ministra vojnog i ministra zdravstva da se slikaju. Keramičar vojni je kasnio, pošto je u Kruševcu lijepio pločice. Umjesto da sleti na VMA ili na neki od beogradskih stadiona, poslali su ih na Surčin, kako bi se ministri slikali. Ali ministri se nisu dovoljno brzo telepromptovali i naravno helikopteru je nestalo goriva.

ODGOVORITE
Name

lingua mendum

30.10.2015 15:03

Rastavljeni smo u sastavne dijelove i mnogi od tih sastavnih dijelova su još i polomljeni. I sve to tako stoji na hrpi. I neko očekuje da to sve funkcioniše. Budala i krivih drva nikad na Balkanu nestati neće. Nikad.

ODGOVORITE