Анализа: Ко је први шпиц Партизана?!

Ако би се одлучивало на основу статистике, Божинов и Оумару би гледали у леђа Шапоњићу и Трујићу, међутим и Милинковић донедавно и Друловић сад другачије гледају на форму играча.

Фудбал 31.10.2015 | 14:40
Анализа: Ко је први шпиц Партизана?!

Валери Божинов игра, Иван Шапоњић гледа. Тако је било досад. До гостовања Партизана на Врачару. Ту је бугарски нападач седео на клупи, а српски тресао мреже и головима против Синђелића приморао Љубинка Друловића да о њему макар размисли као првој опцији у шпицу, јер подаци потврђују да је у овом тренутку највећи квалитет који црно-бели имају у офанзиви.

Уз име омладинског репрезентативца стоји најбољи однос голова и минута проведених на терену у досадашњем току сезоне од свих навалних играча клуба из Хумске. Неко ће рећи “то је само статистика”. Неко ће, попут Сава Милошевића, хвалити учинак Божинова, који како то тренери воле да кажу “ради добар посао за екипу”. Има људи који се питају да ли би актуелном шампиону боље ишло ако би се Абубакар Оумару померио са крилне на позицију централног шпица (додуше, бивши тренер Зоран Милинковић је и то покушавао). Биће оних који призивају Николу Трујића у стартних 11, верујући да снагом и брзином може да покрене често успорен Парни ваљак... Уосталом, повратник из Напретка је убедљиво најмање играо, али је увек био од користи.

Баш као и - Иван Шапоњић.

Истина је да ниједном није проиграо саиграче за гол, али је успевао оно што је за друге, који играју чешће, често била немогућа мисија – да поентира.
„Знам, знам, пратим и ја статистику, кад би се по њој одлучивало, требало би сваки меч да почнем, али то није мој посао. На шефу је да одлучи. Моје је да тренирам и сваки пут кад добијем шансу, без обзира да ли минут, пола сата или цео меч, да је искористим“, помирљиво ће Иван Шапоњић у разговору за МОЗЗАРТ Спорт.

Момку из Нове Вароши део навијача често замера да није довољно агресиван, да често пада у дуелу, да га „нема у игри“, олако прелазећи преко чињенице да је стрелац био и кад у Партизану није добијао шансу какву заслужује првак света. Сведочи и томе податак да је у дресу омладинске репрезентације ове јесени на четири утакмице дао седам голова. Ефикасан је и у црно-белом дресу, али даље од статуса резервног шпица никако да догура.
„Стварно се надам да ћу партијама заслужити већу минутажу. То је за фудбалера на мојој позицији природно. Само да подсетим, дао сам гол БАТЕ Борисову, погађао у првенственим и сад у куп утакмици, био прецизан и за државни тим. Сваку шансу се трудим да претворим у погодак. Не знам да ли би и за Партизан и за мене било корисније уколико бих имао партнера у шпицу, али знам да имамо довољно квалитетну екипу за неколко варијанти на терену и да добро сарађујем са Аленом Стевановићем, Жилетом, Бабовићем, Абуом...“

Шапоњић је био далеко од блиставог издања у шеснаестини финала Купа Србије против Синђелића (2:0), међутим, после меча на коме је постигао два гола и изнудио једанаестерац завредео је јавне похвале Љубинка Друловића, што би могло да представља најаву промене његовог статуса.
„Руку на срце, цела екипа, и ја у њој, лоше је одиграла прво полувреме. У паузи смо се договорили да агресивније и брже кренемо од старта другог и што пре дамо гол ривалу како бисмо себи олакшали посао. Тако је и било. Тим делом игре, Партизановим и својим, могу да будем задовољан. Погоци ми доста значе на плану самопоуздања, а ја се надам да ће их после ова два бити још“.

Не умеју ни много искуснији играчи од Ивана Шапоњића, ни већи стручњаци него што су били или су сад у Партизану, да објасне феномен како то црно-бели пристојно изгледају у Европи, а просипају бодове у Суперлиги. Млади шпиц, ипак, обећева оно што је и садржано у скандирању Гробара, да предаје – нема.
„За нас је битно што смо победили одмах после Лучана, где је резултат био лош. Важно нам је да уђемо у серији победа и чим се то деси све ће изгледати далеко повољније за све у клубу. И око њега. Сматрам да можемо да се вратимо на стари, шампионки пут. То је могуће, јер је екипа квалитетна, а атмосфера у свлачионици, упркос великом броју киксева, сјајна. Видеће се то ускоро и на терену“, обећава Иван Шапоњић, играч који би по статистичким параметрима требало да добија више прилика.

И да их користи.

Коментари / 0

Оставите коментар