Analiza: Ko je prvi špic Partizana?!

Ako bi se odlučivalo na osnovu statistike, Božinov i Oumaru bi gledali u leđa Šaponjiću i Trujiću, međutim i Milinković donedavno i Drulović sad drugačije gledaju na formu igrača.

Fudbal 31.10.2015 | 14:40
Analiza: Ko je prvi špic Partizana?!

Valeri Božinov igra, Ivan Šaponjić gleda. Tako je bilo dosad. Do gostovanja Partizana na Vračaru. Tu je bugarski napadač sedeo na klupi, a srpski tresao mreže i golovima protiv Sinđelića primorao Ljubinka Drulovića da o njemu makar razmisli kao prvoj opciji u špicu, jer podaci potvrđuju da je u ovom trenutku najveći kvalitet koji crno-beli imaju u ofanzivi.

Uz ime omladinskog reprezentativca stoji najbolji odnos golova i minuta provedenih na terenu u dosadašnjem toku sezone od svih navalnih igrača kluba iz Humske. Neko će reći “to je samo statistika”. Neko će, poput Sava Miloševića, hvaliti učinak Božinova, koji kako to treneri vole da kažu “radi dobar posao za ekipu”. Ima ljudi koji se pitaju da li bi aktuelnom šampionu bolje išlo ako bi se Abubakar Oumaru pomerio sa krilne na poziciju centralnog špica (doduše, bivši trener Zoran Milinković je i to pokušavao). Biće onih koji prizivaju Nikolu Trujića u startnih 11, verujući da snagom i brzinom može da pokrene često usporen Parni valjak... Uostalom, povratnik iz Napretka je ubedljivo najmanje igrao, ali je uvek bio od koristi.

Baš kao i - Ivan Šaponjić.

Istina je da nijednom nije proigrao saigrače za gol, ali je uspevao ono što je za druge, koji igraju češće, često bila nemoguća misija – da poentira.
„Znam, znam, pratim i ja statistiku, kad bi se po njoj odlučivalo, trebalo bi svaki meč da počnem, ali to nije moj posao. Na šefu je da odluči. Moje je da treniram i svaki put kad dobijem šansu, bez obzira da li minut, pola sata ili ceo meč, da je iskoristim“, pomirljivo će Ivan Šaponjić u razgovoru za MOZZART Sport.

Momku iz Nove Varoši deo navijača često zamera da nije dovoljno agresivan, da često pada u duelu, da ga „nema u igri“, olako prelazeći preko činjenice da je strelac bio i kad u Partizanu nije dobijao šansu kakvu zaslužuje prvak sveta. Svedoči i tome podatak da je u dresu omladinske reprezentacije ove jeseni na četiri utakmice dao sedam golova. Efikasan je i u crno-belom dresu, ali dalje od statusa rezervnog špica nikako da dogura.
„Stvarno se nadam da ću partijama zaslužiti veću minutažu. To je za fudbalera na mojoj poziciji prirodno. Samo da podsetim, dao sam gol BATE Borisovu, pogađao u prvenstvenim i sad u kup utakmici, bio precizan i za državni tim. Svaku šansu se trudim da pretvorim u pogodak. Ne znam da li bi i za Partizan i za mene bilo korisnije ukoliko bih imao partnera u špicu, ali znam da imamo dovoljno kvalitetnu ekipu za nekolko varijanti na terenu i da dobro sarađujem sa Alenom Stevanovićem, Žiletom, Babovićem, Abuom...“

Šaponjić je bio daleko od blistavog izdanja u šesnaestini finala Kupa Srbije protiv Sinđelića (2:0), međutim, posle meča na kome je postigao dva gola i iznudio jedanaesterac zavredeo je javne pohvale Ljubinka Drulovića, što bi moglo da predstavlja najavu promene njegovog statusa.
„Ruku na srce, cela ekipa, i ja u njoj, loše je odigrala prvo poluvreme. U pauzi smo se dogovorili da agresivnije i brže krenemo od starta drugog i što pre damo gol rivalu kako bismo sebi olakšali posao. Tako je i bilo. Tim delom igre, Partizanovim i svojim, mogu da budem zadovoljan. Pogoci mi dosta znače na planu samopouzdanja, a ja se nadam da će ih posle ova dva biti još“.

Ne umeju ni mnogo iskusniji igrači od Ivana Šaponjića, ni veći stručnjaci nego što su bili ili su sad u Partizanu, da objasne fenomen kako to crno-beli pristojno izgledaju u Evropi, a prosipaju bodove u Superligi. Mladi špic, ipak, obećeva ono što je i sadržano u skandiranju Grobara, da predaje – nema.
„Za nas je bitno što smo pobedili odmah posle Lučana, gde je rezultat bio loš. Važno nam je da uđemo u seriji pobeda i čim se to desi sve će izgledati daleko povoljnije za sve u klubu. I oko njega. Smatram da možemo da se vratimo na stari, šampionki put. To je moguće, jer je ekipa kvalitetna, a atmosfera u svlačionici, uprkos velikom broju kikseva, sjajna. Videće se to uskoro i na terenu“, obećava Ivan Šaponjić, igrač koji bi po statističkim parametrima trebalo da dobija više prilika.

I da ih koristi.

Komentari / 0

Ostavite komentar