Слике Градишке колоније вечерас у Српцу

У изложбеном салону србачког Дома културе вечерас је отворена ретроспективна изложба Градишке ликовне колоније на којој су представљена 34 највриједнија умјетничка дјела од исто толико аутора који су у протеклих 13 сазива учествовали у раду ове Колоније. Ријеч је о дјелима рађеним, углавном, техником уље на платну, разноврсног сликарског израза и тематике.

Република Српска 29.10.2015 | 21:41
Слике Градишке колоније вечерас у Српцу

Испред организатора, Јавне установе за културу и спорт Србац, присутне је поздравио самостални стручни сарадника за културу овог Центра Стеван Умљеновић, који је нагласио да овај колектив, упркос тешком материјалном положају и опструкције директорке Данијеле Вукотић, чини велике напоре да реализује програм културних догађаја у овој локалној заједници.

„Захваљујем се на сарадњи и разумјевању Завичајног музеја Градишка, посебно директору Драгану Матавуљу и кустосу Бојану Вујановићу, која успјешно траје већ двије године“, рекао је Умљеновић и изразио наду да ће се криза у култури општине Србац превазићи и позвао грађане да и сами на то утичу.

У одсуству руководиоца Градишке колоније, академског сликара Милована Чикића, присутнима се обратио директор Завичајног музеја Градишка Драган Матавуљ. Он је нагласио да у саставу Завичајног музеја, поред изложбеног, дјелују археолошко и историјско одјељење, који имају широку лепезу активности.

„Ове године радили смо на неколико археолошких локација у Лакташима и Дервенти и надам се да ћемо радити и наредне године. Организовали смо 13 сазива Градишке колоније кроз које је прошао велики број познатих и мање афирмисаних академских сликара из Републике Српске, Србије и још неких земаља из окружења.

С поносом истичемо Миленка Михајловића из Београда, Милана Матавуља из Новог Сада и многе друге“, рекао је директор градишког Завичајног музеја Драган Матавуљ. Он додаје да је до сада приређено и 11 изложби Градишке колоније.

Отварајући изложбу, предсједник Управног одбора ЈУ Центар зас културу Србац, Немања Петковић је похвалио успјешну сарадњу ове двије културне установе и изразио наду да ће убудуће бити више разумјевања надлежних органа према култури и културном благу општине Србац.

„Несхватљиво је да ова установа има фундус слика вриједан милион марака, а да нема ни минимална средства за финансирање своје активности“, казао је Петковић. Он је апеловао на општинске челнике да енергичније почну рјешавати проблеме који трају од 2004. године, од времена када је тадашња директорка Бранка Санчанин иза себе оставила десет хиљада марака, а данас је жиро рачун Центра због неизмирених пореских обавеза у блокади.

Изложба слика Градишке колоније у Српцу трајаће до 15. новембра.

(С. К.)

Коментари / 0

Оставите коментар