Slike Gradiške kolonije večeras u Srpcu

U izložbenom salonu srbačkog Doma kulture večeras je otvorena retrospektivna izložba Gradiške likovne kolonije na kojoj su predstavljena 34 najvrijednija umjetnička djela od isto toliko autora koji su u proteklih 13 saziva učestvovali u radu ove Kolonije. Riječ je o djelima rađenim, uglavnom, tehnikom ulje na platnu, raznovrsnog slikarskog izraza i tematike.

Republika Srpska 29.10.2015 | 21:41
Slike Gradiške kolonije večeras u Srpcu

Ispred organizatora, Javne ustanove za kulturu i sport Srbac, prisutne je pozdravio samostalni stručni saradnika za kulturu ovog Centra Stevan Umljenović, koji je naglasio da ovaj kolektiv, uprkos teškom materijalnom položaju i opstrukcije direktorke Danijele Vukotić, čini velike napore da realizuje program kulturnih događaja u ovoj lokalnoj zajednici.

„Zahvaljujem se na saradnji i razumjevanju Zavičajnog muzeja Gradiška, posebno direktoru Draganu Matavulju i kustosu Bojanu Vujanoviću, koja uspješno traje već dvije godine“, rekao je Umljenović i izrazio nadu da će se kriza u kulturi opštine Srbac prevazići i pozvao građane da i sami na to utiču.

U odsustvu rukovodioca Gradiške kolonije, akademskog slikara Milovana Čikića, prisutnima se obratio direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Dragan Matavulj. On je naglasio da u sastavu Zavičajnog muzeja, pored izložbenog, djeluju arheološko i istorijsko odjeljenje, koji imaju široku lepezu aktivnosti.

„Ove godine radili smo na nekoliko arheoloških lokacija u Laktašima i Derventi i nadam se da ćemo raditi i naredne godine. Organizovali smo 13 saziva Gradiške kolonije kroz koje je prošao veliki broj poznatih i manje afirmisanih akademskih slikara iz Republike Srpske, Srbije i još nekih zemalja iz okruženja.

S ponosom ističemo Milenka Mihajlovića iz Beograda, Milana Matavulja iz Novog Sada i mnoge druge“, rekao je direktor gradiškog Zavičajnog muzeja Dragan Matavulj. On dodaje da je do sada priređeno i 11 izložbi Gradiške kolonije.

Otvarajući izložbu, predsjednik Upravnog odbora JU Centar zas kulturu Srbac, Nemanja Petković je pohvalio uspješnu saradnju ove dvije kulturne ustanove i izrazio nadu da će ubuduće biti više razumjevanja nadležnih organa prema kulturi i kulturnom blagu opštine Srbac.

„Neshvatljivo je da ova ustanova ima fundus slika vrijedan milion maraka, a da nema ni minimalna sredstva za finansiranje svoje aktivnosti“, kazao je Petković. On je apelovao na opštinske čelnike da energičnije počnu rješavati probleme koji traju od 2004. godine, od vremena kada je tadašnja direktorka Branka Sančanin iza sebe ostavila deset hiljada maraka, a danas je žiro račun Centra zbog neizmirenih poreskih obaveza u blokadi.

Izložba slika Gradiške kolonije u Srpcu trajaće do 15. novembra.

(S. K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar