Партизан игра више утакмица него Реал Мадрид!!!

Лекар у ФК Партизан Илија Росић "скенирао" досадашњи ток сезоне црно-белих, дајући, можда, додатно објашњење посртањима српског шампиона у националном првенству.

Фудбал 30.10.2015 | 20:40
Партизан игра више утакмица него Реал Мадрид!!!

Фудбалери Партизана одиграће у овој полусезони 36 утакмица! Не памти се када је један клуб одиграо толико мечева за шест месеци, а подсетимо да су црно-бели почели такмичарски ритам од 17. јула.

До сада је Партизан већ одиграо 25 утакмица (европске квалификације и Лига Европе, Суперлига и једна у националном купу), а до краја године одиграће их још 11. Нови систем такмичења у Суперлиги није ишао на руку црно-белима, бар што се тиче распореда. Та количина мечева довела је до тога да Партизан плати данак у повредама.

"У мојој каријери нисам имао овакав ритам и број утакмица у полусезони. Ове године је другачије него претходних, а колико ме сећање служи мислим и у Партизановој историји! Велики број утакмица носи ризик, који смо ми, нажалост, доживели", каже шеф медицинског тима ФК Партизан, др Илија Росић у интервјуу за ТВ Партизан.

Подсетивши да је Партизан прву такмичарску утакмицу одиграо 17. јула, после припрема, као и на чињеницу да су тројица играча (Андрија Живковић, Иван Шапоњић и Миладин, Стевановић), стигли право на припреме са Светског омладинског првенства на Новом Зеланду, Росић је указао на то да играч бар месец дана мора да се одмори између сезона.

"Њих тројица су имали само три, четири дана паузе, а потом су се прикључили припремама које су напорне. Тај први део сезоне смо добро прошли, без много повреда. Некако смо, да каже, навикли стручни штаб Партизана да један или два играча буду ван строја због неких проблема, али смо их брзо враћали у игру. А онда је дошао меч са Аугзбургом...", каже Росић.

Досадашњих 25 утакмица за три месеца, истиче лекар Партизана, довео је до синдрома пренапрезања.

"Играчи праве на хиљаде истих покрета, има на десетине микротраума... То доводи до тог познатог синдрома. Од утакмице са Аугзбургом у Лиги Европе ушли смо у велике проблеме (задње ложе код Абубакара и Андрије, Саша Илић са чашицом, а његово зарастање није као неког млађег човека)... Затим смо ушли у период промене времена, које са собом носи опасност од вирусних инфекција, па смо имали четворицу играча са повишеним температурама. На све то, у репрезентативним паузама, седам, осам наших играча било је са репрезентативним селекцијама. Дакле, ни тад нису имали могућност да се добро одморе", наглашава Росић.

На честе коментаре да тако играју и у Европи, односно клубови у другим лигама, Росић каже да то баш и није тако како се мисли. Ево и егзактног податка - Реал Мадрид ће од 23. августа (када је почео такмичарску сезону) до последње утакмице у овој години (30. децембра) одиграти 25 такмичарских утакмица. А Партизан 36!

"Знам да ће многи да кажу - 'а како други клубови, а ви не можете'. Упознат са са начином рада у Ливерпулу, Реал Мадриду и другим клубовима. Наш систем рада и опоравка се не разликује од њиховог. Медицинска чињеница је да је овакав систем такмичења погодан за повећање броја повреда. Имам информацију колики је број тренинга у европским клубовима, УЕФА се тиме бави, прави се студија... Код нас је овај систем специфичан, јер је дошао одједном. Такође, не могу се поредити Реал и Партизан, ни по буџету, ни по броју играча, јер Реалову сезону може да изнесе 30 играча, а код Партизана 15, 16. Уз то, Реал има и Б тим", додаје Росић.

Према новом систему такмичења у Суперлиги, практично две трећине утакмица биће одиграно до краја године, а једна трећина у другом делу сезоне.

"Не бих да коментаришем систем такмичења, јер то није мој део посла. Али, мислим да не би било лоше када би се направио неки баланс, да се распореде утакмице, јер, можда бисмо се извукли са мањем бројем повреда", каже лекар црно-белих.

Да је повећан број утакмица заиста ризик показује и други клуб из Србије који је, после Партизана, највише догурао ове сезоне - Војводина.

"Као човек, и као лекар и нормалан навијач, ја бих заиста волео да више наших клубова игра Европу. Ево, питајте мог колегу из Војводине, која је играла осам европских утакмице ове сезоне. И они имају медицинске проблеме",примећује Росић.

Да ли је можда проблем у тренинзима, да ли су, можда, они напорни, па они доводе до повреда?

"Не, тренинзи су довољно дозирани. Фудбалски савез Србије годинама организује едукације тренера са медицинског становишта. Тренинг од једног сата или сат и 15 минута није оптерећење. Можда је проблем у томе што не можемо да нађемо, не можемо да 'купимо' тај један слободан дан за одмор, тих 36 или 48 сати сати да се играчи потпуно одморе и физички и психички. То европски клубови имају, али код нас је у оваквој ситуацији то немогуће. Исти проблем је имао и претходни стручни штаб. Играчи немају довољно времена да се одморе између утакмица. Дакле, није до тренинга, већ до утакмица", нагласио је Росић и изнео овај податак:

"После утакмице са Аугзбургом имали смо ситуацију да је чак девет играча било ван могућности да тренира! То потом носи ризик да изгубите бодове у првенству, што се нама догодило, а такве ствари могу да одлуче првенство".

Росић је стао у одбрану играча:

"Знам како јавност реагује, али морам да вам кажем да играчи нису размажени. Замислите ако неко на 100 дана има ЈЕДАН слободан дан! Не знам који посао да радите и не знам колико да сте плаћени, то је стварно јак ритам. Играчи проводе по пет, шест сати у Спортском центру, на тренингу, масажама, прегледима... Некад останемо по 48 или 72 сата у 'Земунелу'! Уз то, треба на ово додати и путовања. Играње у Европи вам 'узме' два дана у недељи, јер треба отићи дан раније, па дан касније утакмица утакмица, па се вратите касно и онда немате времена да се играчи одморе пред нову утакмицу у недељу".

Коментари / 0

Оставите коментар