Partizan igra više utakmica nego Real Madrid!!!

Lekar u FK Partizan Ilija Rosić "skenirao" dosadašnji tok sezone crno-belih, dajući, možda, dodatno objašnjenje posrtanjima srpskog šampiona u nacionalnom prvenstvu.

Fudbal 30.10.2015 | 20:40
Partizan igra više utakmica nego Real Madrid!!!

Fudbaleri Partizana odigraće u ovoj polusezoni 36 utakmica! Ne pamti se kada je jedan klub odigrao toliko mečeva za šest meseci, a podsetimo da su crno-beli počeli takmičarski ritam od 17. jula.

Do sada je Partizan već odigrao 25 utakmica (evropske kvalifikacije i Liga Evrope, Superliga i jedna u nacionalnom kupu), a do kraja godine odigraće ih još 11. Novi sistem takmičenja u Superligi nije išao na ruku crno-belima, bar što se tiče rasporeda. Ta količina mečeva dovela je do toga da Partizan plati danak u povredama.

"U mojoj karijeri nisam imao ovakav ritam i broj utakmica u polusezoni. Ove godine je drugačije nego prethodnih, a koliko me sećanje služi mislim i u Partizanovoj istoriji! Veliki broj utakmica nosi rizik, koji smo mi, nažalost, doživeli", kaže šef medicinskog tima FK Partizan, dr Ilija Rosić u intervjuu za TV Partizan.

Podsetivši da je Partizan prvu takmičarsku utakmicu odigrao 17. jula, posle priprema, kao i na činjenicu da su trojica igrača (Andrija Živković, Ivan Šaponjić i Miladin, Stevanović), stigli pravo na pripreme sa Svetskog omladinskog prvenstva na Novom Zelandu, Rosić je ukazao na to da igrač bar mesec dana mora da se odmori između sezona.

"Njih trojica su imali samo tri, četiri dana pauze, a potom su se priključili pripremama koje su naporne. Taj prvi deo sezone smo dobro prošli, bez mnogo povreda. Nekako smo, da kaže, navikli stručni štab Partizana da jedan ili dva igrača budu van stroja zbog nekih problema, ali smo ih brzo vraćali u igru. A onda je došao meč sa Augzburgom...", kaže Rosić.

Dosadašnjih 25 utakmica za tri meseca, ističe lekar Partizana, doveo je do sindroma prenaprezanja.

"Igrači prave na hiljade istih pokreta, ima na desetine mikrotrauma... To dovodi do tog poznatog sindroma. Od utakmice sa Augzburgom u Ligi Evrope ušli smo u velike probleme (zadnje lože kod Abubakara i Andrije, Saša Ilić sa čašicom, a njegovo zarastanje nije kao nekog mlađeg čoveka)... Zatim smo ušli u period promene vremena, koje sa sobom nosi opasnost od virusnih infekcija, pa smo imali četvoricu igrača sa povišenim temperaturama. Na sve to, u reprezentativnim pauzama, sedam, osam naših igrača bilo je sa reprezentativnim selekcijama. Dakle, ni tad nisu imali mogućnost da se dobro odmore", naglašava Rosić.

Na česte komentare da tako igraju i u Evropi, odnosno klubovi u drugim ligama, Rosić kaže da to baš i nije tako kako se misli. Evo i egzaktnog podatka - Real Madrid će od 23. avgusta (kada je počeo takmičarsku sezonu) do poslednje utakmice u ovoj godini (30. decembra) odigrati 25 takmičarskih utakmica. A Partizan 36!

"Znam da će mnogi da kažu - 'a kako drugi klubovi, a vi ne možete'. Upoznat sa sa načinom rada u Liverpulu, Real Madridu i drugim klubovima. Naš sistem rada i oporavka se ne razlikuje od njihovog. Medicinska činjenica je da je ovakav sistem takmičenja pogodan za povećanje broja povreda. Imam informaciju koliki je broj treninga u evropskim klubovima, UEFA se time bavi, pravi se studija... Kod nas je ovaj sistem specifičan, jer je došao odjednom. Takođe, ne mogu se porediti Real i Partizan, ni po budžetu, ni po broju igrača, jer Realovu sezonu može da iznese 30 igrača, a kod Partizana 15, 16. Uz to, Real ima i B tim", dodaje Rosić.

Prema novom sistemu takmičenja u Superligi, praktično dve trećine utakmica biće odigrano do kraja godine, a jedna trećina u drugom delu sezone.

"Ne bih da komentarišem sistem takmičenja, jer to nije moj deo posla. Ali, mislim da ne bi bilo loše kada bi se napravio neki balans, da se rasporede utakmice, jer, možda bismo se izvukli sa manjem brojem povreda", kaže lekar crno-belih.

Da je povećan broj utakmica zaista rizik pokazuje i drugi klub iz Srbije koji je, posle Partizana, najviše dogurao ove sezone - Vojvodina.

"Kao čovek, i kao lekar i normalan navijač, ja bih zaista voleo da više naših klubova igra Evropu. Evo, pitajte mog kolegu iz Vojvodine, koja je igrala osam evropskih utakmice ove sezone. I oni imaju medicinske probleme",primećuje Rosić.

Da li je možda problem u treninzima, da li su, možda, oni naporni, pa oni dovode do povreda?

"Ne, treninzi su dovoljno dozirani. Fudbalski savez Srbije godinama organizuje edukacije trenera sa medicinskog stanovišta. Trening od jednog sata ili sat i 15 minuta nije opterećenje. Možda je problem u tome što ne možemo da nađemo, ne možemo da 'kupimo' taj jedan slobodan dan za odmor, tih 36 ili 48 sati sati da se igrači potpuno odmore i fizički i psihički. To evropski klubovi imaju, ali kod nas je u ovakvoj situaciji to nemoguće. Isti problem je imao i prethodni stručni štab. Igrači nemaju dovoljno vremena da se odmore između utakmica. Dakle, nije do treninga, već do utakmica", naglasio je Rosić i izneo ovaj podatak:

"Posle utakmice sa Augzburgom imali smo situaciju da je čak devet igrača bilo van mogućnosti da trenira! To potom nosi rizik da izgubite bodove u prvenstvu, što se nama dogodilo, a takve stvari mogu da odluče prvenstvo".

Rosić je stao u odbranu igrača:

"Znam kako javnost reaguje, ali moram da vam kažem da igrači nisu razmaženi. Zamislite ako neko na 100 dana ima JEDAN slobodan dan! Ne znam koji posao da radite i ne znam koliko da ste plaćeni, to je stvarno jak ritam. Igrači provode po pet, šest sati u Sportskom centru, na treningu, masažama, pregledima... Nekad ostanemo po 48 ili 72 sata u 'Zemunelu'! Uz to, treba na ovo dodati i putovanja. Igranje u Evropi vam 'uzme' dva dana u nedelji, jer treba otići dan ranije, pa dan kasnije utakmica utakmica, pa se vratite kasno i onda nemate vremena da se igrači odmore pred novu utakmicu u nedelju".

Komentari / 0

Ostavite komentar