Да ли је механизам координације пут до новог ентитета?

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић казао је како "механизам координације" неће дерогирати, а ни проширивати било чију уставну надлежност, те да кантони неће бити укључени у "механизам координације" ако Парламентарна скупштина БиХ успије извршити "преношење образовног система".

Босна и Херцеговина 29.10.2015 | 17:30
Да ли је механизам координације пут до новог ентитета?

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Саша Магазиновић на првој заједничкој сједници оба дома Парламентарне скупштине БиХ питао је предсједавајућег Савјета министара БиХ у којој је фази процес усвајања Одлуке о "механизму координације" на европском путу и који су до сада усвојени или договорени елементи улоге кантона у овом процесу.

Звиздић је казао да се механизам координације неће дерогирати, а ни проширити било чију уставну надлежност.

"Механизам координације ће бити темељен на два основна начела, а то је поштовање уставних надлежности свих нивоа власти и на принципу ефикасности у раду тијела предвиђених механизмом координације. Направљени су значајни искораци између Савјета министара БиХ и ентитетских влада и механизам координације требао би убрзо бити окончан“, рекао је Звиздић.

Магазиновић је казао како није задовољан одговором, те да је забринут што се програм "механизма координације" ради у тајности.

Он је истакао како сматра да се ради на томе да се одређеној територији БиХ треба дати статус ентитета и да путем механизма координације та територија ће добити институционалну подлогу, тврдећи да је већ обезбјеђена финансијска одрживост такве територије подјелом предузећа у Федерацији БиХ на бошњачке и хрватске.

Звиздић је негирао такве наводе сматрајући их само Магазиновићевим виђењем.

"Не постоје аргументи, а ни намјере за тако нешто", рекао је Звиздић.

На крају је закључио да кантони неће бити укључени у механизам координације ако Парламентарна скупштина БиХ успије пренијети образовни систем на други ниво.

Магазиновић је рекао како жели вјеровати да Звиздић неће бити извршилац пројекта да се Бошњаци сведу на 20 посто територије.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Акабиба

29.10.2015 16:47

Него ста него одвојит се од Пасалука 17% зивила херцегбосна !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајево

29.10.2015 16:48

Ако би то урадио,нек одмах поведе Бакира са собом,и нек иду у тај Ццовицев ентитет да зиве код нас им неце бити мјеста,нек то добро проконтају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Загор

29.10.2015 16:52

Откуд таково неповјерење између партнера који су везали заставе, не тако давно? Не гледајте у прошлост, пустите европске вриједности у БиХ, нека се демократски одлучи о томе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

29.10.2015 17:16

Од једне половине БиХ треба установити бар 4 ентитета. Додиков, Бакиров, Човићев, Радончићев. Другу половину искористити за остале за које се накнадно установи да су наши најбољи синови. И сваком од њих по ентитет. Остали нека сисају весла, то им је омиљена забава у животу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смук и Саласо

30.10.2015 13:19

Свака ти част Лоло.