Da li je mehanizam koordinacije put do novog entiteta?

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić kazao je kako "mehanizam koordinacije" neće derogirati, a ni proširivati bilo čiju ustavnu nadležnost, te da kantoni neće biti uključeni u "mehanizam koordinacije" ako Parlamentarna skupština BiH uspije izvršiti "prenošenje obrazovnog sistema".

Bosna i Hercegovina 29.10.2015 | 17:30
Da li je mehanizam koordinacije put do novog entiteta?

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović na prvoj zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH pitao je predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH u kojoj je fazi proces usvajanja Odluke o "mehanizmu koordinacije" na evropskom putu i koji su do sada usvojeni ili dogovoreni elementi uloge kantona u ovom procesu.

Zvizdić je kazao da se mehanizam koordinacije neće derogirati, a ni proširiti bilo čiju ustavnu nadležnost.

"Mehanizam koordinacije će biti temeljen na dva osnovna načela, a to je poštovanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti i na principu efikasnosti u radu tijela predviđenih mehanizmom koordinacije. Napravljeni su značajni iskoraci između Savjeta ministara BiH i entitetskih vlada i mehanizam koordinacije trebao bi ubrzo biti okončan“, rekao je Zvizdić.

Magazinović je kazao kako nije zadovoljan odgovorom, te da je zabrinut što se program "mehanizma koordinacije" radi u tajnosti.

On je istakao kako smatra da se radi na tome da se određenoj teritoriji BiH treba dati status entiteta i da putem mehanizma koordinacije ta teritorija će dobiti institucionalnu podlogu, tvrdeći da je već obezbjeđena finansijska održivost takve teritorije podjelom preduzeća u Federaciji BiH na bošnjačke i hrvatske.

Zvizdić je negirao takve navode smatrajući ih samo Magazinovićevim viđenjem.

"Ne postoje argumenti, a ni namjere za tako nešto", rekao je Zvizdić.

Na kraju je zaključio da kantoni neće biti uključeni u mehanizam koordinacije ako Parlamentarna skupština BiH uspije prenijeti obrazovni sistem na drugi nivo.

Magazinović je rekao kako želi vjerovati da Zvizdić neće biti izvršilac projekta da se Bošnjaci svedu na 20 posto teritorije.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Akabiba

29.10.2015 16:47

Nego sta nego odvojit se od Pasaluka 17% zivila hercegbosna !!

ODGOVORITE
Name

sarajevo

29.10.2015 16:48

Ako bi to uradio,nek odmah povede Bakira sa sobom,i nek idu u taj Ccovicev entitet da zive kod nas im nece biti mjesta,nek to dobro prokontaju.

ODGOVORITE
Name

Загор

29.10.2015 16:52

Откуд таково неповјерење између партнера који су везали заставе, не тако давно? Не гледајте у прошлост, пустите европске вриједности у БиХ, нека се демократски одлучи о томе...

ODGOVORITE
Name

lolo

29.10.2015 17:16

Od jedne polovine BiH treba ustanoviti bar 4 entiteta. Dodikov, Bakirov, Čovićev, Radončićev. Drugu polovinu iskoristiti za ostale za koje se naknadno ustanovi da su naši najbolji sinovi. I svakom od njih po entitet. Ostali neka sisaju vesla, to im je omiljena zabava u životu.

ODGOVORITE
Name

Smuk i Salaso

30.10.2015 13:19

Svaka ti čast Lolo.