Рајко Ерцег не да мечку ни Траволти

Прича о страственом љубитељу старих аутомобила Рајку Ерцегу из Градишке и његовом "мерцердесу 250 Л" подсјећа на филмску, у којој једну од главних улога игра ни мање ни више него познати холивудски глумац Џон Траволта.

Република Српска 29.10.2015 | 22:35
Рајко Ерцег не да мечку ни Траволти

Ова занимљива прича почела је једног наизглед сасвим обичног дана када је Ерцег са породицом одмарао послије ручка. Њихов послијеподневни мир прекинуло је звоно. Нису очекивали никакве госте. Отворио је врата и имао шта да види, неколико непознатих мушкараца, потпуних странаца, са хладним изразима лица стојало је пред њим. Још више га је збунило то када је схватио да не знају српски језик.

Ипак, шок је услиједио када је преводилац објаснио да су га ангажовали агенти Џона Траволте који су дошли да купе његов "мерцедес кабрио" из 1967. године.

- Нисам могао да вјерујем својим очима и ушима. Рекли су ми да су ме нашли у Сарајеву, према списку власника регистрованих "мерцедеса" и да је Траволта наручио управо овакав модел. Без много двоумљења дали су ми чек и рекли да напишем износ који желим, а они су спремни да ми плате само да пазаре ауто. Ипак, морао сам да их разочарам и да им кажем да "мерцедес" није на продају - прича Ерцег.

Додаје да је чак и његовим укућанима било тешко да повјерују у ову причу иако Траволта никад није крио своју љубав према старим возилима, а посебно "мерцедесу".

- Ипак су ме подржали у мојој одлуци да не продам "мерцедеса", јер знају да је он за мене више од аутомобила, готово као пуноправан члан породице - рекао је Ерцег и додао да се никада није покајао због тога и да сматра да његов "мерцедес" нема цијену јер је то "ауто са душом".

Овај љубитељ олдтајмера, од свог "мерцедеса" се не одваја пуне 44 године. Чак и прича о томе како је постао власник тог возила звучи невјероватно. Свог љубимца на четири точка је купио сасвим случајно давне 1971. године у Осијеку, након што га је царина одузела.

- Чуо сам да је прво био у власништву једног италијанског тенисера, а наводно је одузет јер је у њему превозио дрогу. Стрпљиво сам чекао да се судски процес заврши како би аутомобил дали на продају, јер сам се на први поглед "заљубио" у њега. И дошао је тај тренутак - рекао је Рајко са жаром у очима, присјећајући се сваког детаља као да је било јуче.

Каже да су неки купци били скептични, али он се није плашио да би могао имати било какав проблем због куповине аутомобила који је, како кажу, кориштен за "мутне" послове.

- Љубав према олдтајмерима је била јача. Најважније је то да то ауто коначно дошло у праве руке. Нисам жалио ни огромну суму новаца који сам издвојио за њега. Можда су неки помислили да сам луд, јер сам у то вријеме сам за те паре могао да купим кућу. Али ја сам се ипак одлучио за овај ауто и никада нисам пожалио - испричао је Ерцег.

Додао је да је ауто специфично и по томе што је направљен од алуминијума, не квари се, а сви дијелови су оригинални.

- Не троши много, али га ријетко возим, најчешће када ме пријатељи позову на изложбу или га изнајмљујем за снимање реклама и свадби. Недавно сам га изнајмио глумцима из Хрватске који су на Мањачи снимали рекламу за сладолед - прича Рајко који осим што ужива у вожњи често воли и да засвира на хармоници.

Због тога је увијек омиљен у друштву, а како каже – "мечка" је у срцу, а хармоника у души.

- Од младости сам волио аутомобиле и музику, а и сада је тако. Можда су хармоника и олдтајмер највећи "кривци" због чега се увијек осјећам као младић - са смијешком каже овај шездесетосмогодишњак.

Купци

Док крстари улицама са својим бљештавим "мерцедесом 250" Рајко Ерцег привлачи погледе многих знатижељника.

Имућни љубитељи олдтајмера су му нудили много новца како би купили његово ауто, али је Ерцегов одговор за све био исти, "мерцедес" није на продају.

Највише га зову из иностранства, јер како каже, тамо се више цијени овакви аутомобили, али у посљедње вријеме и на овим просторима олдтајемери почињу бити све траженији.

Извор: Глас Српске

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Патриота

30.10.2015 07:17

Браво није све на продају као што други мисле и не дај свој понос за паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈКО ТРАВОЛТА

30.10.2015 11:39

СВАКА ЧАСТ РАЈКАНЕ, УЖИВАЈ У СВОМЕ МЕРЏАНУ!

ОДГОВОРИТЕ