Rajko Erceg ne da mečku ni Travolti

Priča o strastvenom ljubitelju starih automobila Rajku Ercegu iz Gradiške i njegovom "mercerdesu 250 L" podsjeća na filmsku, u kojoj jednu od glavnih uloga igra ni manje ni više nego poznati holivudski glumac Džon Travolta.

Republika Srpska 29.10.2015 | 22:35
Rajko Erceg ne da mečku ni Travolti

Ova zanimljiva priča počela je jednog naizgled sasvim običnog dana kada je Erceg sa porodicom odmarao poslije ručka. Njihov poslijepodnevni mir prekinulo je zvono. Nisu očekivali nikakve goste. Otvorio je vrata i imao šta da vidi, nekoliko nepoznatih muškaraca, potpunih stranaca, sa hladnim izrazima lica stojalo je pred njim. Još više ga je zbunilo to kada je shvatio da ne znaju srpski jezik.

Ipak, šok je uslijedio kada je prevodilac objasnio da su ga angažovali agenti Džona Travolte koji su došli da kupe njegov "mercedes kabrio" iz 1967. godine.

- Nisam mogao da vjerujem svojim očima i ušima. Rekli su mi da su me našli u Sarajevu, prema spisku vlasnika registrovanih "mercedesa" i da je Travolta naručio upravo ovakav model. Bez mnogo dvoumljenja dali su mi ček i rekli da napišem iznos koji želim, a oni su spremni da mi plate samo da pazare auto. Ipak, morao sam da ih razočaram i da im kažem da "mercedes" nije na prodaju - priča Erceg.

Dodaje da je čak i njegovim ukućanima bilo teško da povjeruju u ovu priču iako Travolta nikad nije krio svoju ljubav prema starim vozilima, a posebno "mercedesu".

- Ipak su me podržali u mojoj odluci da ne prodam "mercedesa", jer znaju da je on za mene više od automobila, gotovo kao punopravan član porodice - rekao je Erceg i dodao da se nikada nije pokajao zbog toga i da smatra da njegov "mercedes" nema cijenu jer je to "auto sa dušom".

Ovaj ljubitelj oldtajmera, od svog "mercedesa" se ne odvaja pune 44 godine. Čak i priča o tome kako je postao vlasnik tog vozila zvuči nevjerovatno. Svog ljubimca na četiri točka je kupio sasvim slučajno davne 1971. godine u Osijeku, nakon što ga je carina oduzela.

- Čuo sam da je prvo bio u vlasništvu jednog italijanskog tenisera, a navodno je oduzet jer je u njemu prevozio drogu. Strpljivo sam čekao da se sudski proces završi kako bi automobil dali na prodaju, jer sam se na prvi pogled "zaljubio" u njega. I došao je taj trenutak - rekao je Rajko sa žarom u očima, prisjećajući se svakog detalja kao da je bilo juče.

Kaže da su neki kupci bili skeptični, ali on se nije plašio da bi mogao imati bilo kakav problem zbog kupovine automobila koji je, kako kažu, korišten za "mutne" poslove.

- Ljubav prema oldtajmerima je bila jača. Najvažnije je to da to auto konačno došlo u prave ruke. Nisam žalio ni ogromnu sumu novaca koji sam izdvojio za njega. Možda su neki pomislili da sam lud, jer sam u to vrijeme sam za te pare mogao da kupim kuću. Ali ja sam se ipak odlučio za ovaj auto i nikada nisam požalio - ispričao je Erceg.

Dodao je da je auto specifično i po tome što je napravljen od aluminijuma, ne kvari se, a svi dijelovi su originalni.

- Ne troši mnogo, ali ga rijetko vozim, najčešće kada me prijatelji pozovu na izložbu ili ga iznajmljujem za snimanje reklama i svadbi. Nedavno sam ga iznajmio glumcima iz Hrvatske koji su na Manjači snimali reklamu za sladoled - priča Rajko koji osim što uživa u vožnji često voli i da zasvira na harmonici.

Zbog toga je uvijek omiljen u društvu, a kako kaže – "mečka" je u srcu, a harmonika u duši.

- Od mladosti sam volio automobile i muziku, a i sada je tako. Možda su harmonika i oldtajmer najveći "krivci" zbog čega se uvijek osjećam kao mladić - sa smiješkom kaže ovaj šezdesetosmogodišnjak.

Kupci

Dok krstari ulicama sa svojim blještavim "mercedesom 250" Rajko Erceg privlači poglede mnogih znatiželjnika.

Imućni ljubitelji oldtajmera su mu nudili mnogo novca kako bi kupili njegovo auto, ali je Ercegov odgovor za sve bio isti, "mercedes" nije na prodaju.

Najviše ga zovu iz inostranstva, jer kako kaže, tamo se više cijeni ovakvi automobili, ali u posljednje vrijeme i na ovim prostorima oldtajemeri počinju biti sve traženiji.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Patriota

30.10.2015 07:17

Bravo nije sve na prodaju kao što drugi misle i ne daj svoj ponos za pare.

ODGOVORITE
Name

RAJKO TRAVOLTA

30.10.2015 11:39

SVAKA ČAST RAJKANE, UŽIVAJ U SVOME MERDŽANU!

ODGOVORITE