Приштина згазила Бриселски споразум

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да је Приштина инцијативом за оцену уставности Бриселског споразума направила велики међународни скандал.

Србија 29.10.2015 | 14:41
Приштина згазила Бриселски споразум

Он је додао и да је Приштина тај споразум згазила и бацила под ноге.

Ђурић је рекао да је циљ оцене уставности да се опструише и спречи формирање Заједнице спрских општина (ЗСО) и ће о томе Влада Србије расправљати сутра на седници.

Додао је да је већ разговарао са представницима Срба на КиМ, као и да ће премијер Александар Вучић разговарати са представницима међународне заједнице и делегацијом из Брисела која сутра долази у Београд.

"То није један, већ три корака уназад у нормализацији односа Београда и Приштине и то не сме да остане без реакције Европске уније која је и гарант споразума", рекао је Ђурић новинарима у Влади Србије.

Он је додао да Србија не може и не сме да ћути и да ће на сутрашњој седници владе бити прецизирани конкретни кораци.

Ђурић је навео да је 25. августа у Бриселу договорено да Приштина донесе Уредбу о оснивању ЗСО и да је омогућено да се тражи оцена уставности те уредбе, али не и целог споразума.

"Због чега влада у приштини није усвојила Уредбу, немојте да ми причате да је то зато што Аљбин Курти (лидер покрета Самоопредељење) и неки други разбојници бацају сузавац у парламенту, јер ми сада треба да измислимо неког Куртија који ће овде да баца сузавац и да се на то позивамо да не споровдимо ниједну од међународних обавеза, да ли би међународна заједница то толерисала Србији", упитао је Ђурић.

Ђурић је истакао и да Приштина није испунила већину својих обавеза из Бриселског споразума, не само када је у питању формирање ЗСО, већ и интеграција припадника полиције, признавање универзитетских диплома и договор око Парка мира.

"Србија ће истрајати у борби да заштити свој народ и да постигнути договори буду испоштовани до краја", поручио је Ђурић.

Извор: Б92

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Књаз Милос

29.10.2015 12:06

Веома лијепо и дипломатски рецено од младог политицара. Зато, ви наси "паметњаковици" и "експерти" овај текст морате сваку ноц пред спавање као молитву (додусе ни Богу се не знате молити) да поцнете на овакав нацин водити политику, за ста сте плацени од нас и то ПРЕМАСНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

29.10.2015 12:06

Прво је згазила Београд и без метка одцепила Косово а сада гази редом не бирају се средства да се додје до правог циља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вуцко

29.10.2015 12:55

Немој да се правис да то ниси знао и да ти нисам рекао. Ја сам то све договорио.

Name

КАКВО ПРАВ

29.10.2015 12:33

МОРА ДА ЈЕ РУСИЈА ОПЕТ КРИВА, ЈЕЛ СЕРАФИМЕ ПАМЕТНИЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафин

29.10.2015 16:54

Нисам ја паметњаковић него је то цињеница

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

29.10.2015 17:00

Аљбин Курти, и остали шиптари се само ку.че.Кад их је Србадија војно протјрала до Албаније онда су смиздрили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшко

29.10.2015 17:46

Ха ха, Шиптари ставили ван снаге споразум у Бриселу, јеру су са ЕУ потписаал спораазум о придруживању. А то није лоше ни за Србију, јер је тамо доста начињено уступака за Шиптаре. Сад би наша страна требала да привремено стави ван снаге Бриселски споразум. Главни узрок свега тога је Вучићев одлазак у Москву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зито

29.10.2015 19:48

Шиптари питали газде из ЕУ , шта да раде и ови им рекли !

ОДГОВОРИТЕ