Priština zgazila Briselski sporazum

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je Priština incijativom za ocenu ustavnosti Briselskog sporazuma napravila veliki međunarodni skandal.

Srbija 29.10.2015 | 14:41
Priština zgazila Briselski sporazum

On je dodao i da je Priština taj sporazum zgazila i bacila pod noge.

Đurić je rekao da je cilj ocene ustavnosti da se opstruiše i spreči formiranje Zajednice sprskih opština (ZSO) i će o tome Vlada Srbije raspravljati sutra na sednici.

Dodao je da je već razgovarao sa predstavnicima Srba na KiM, kao i da će premijer Aleksandar Vučić razgovarati sa predstavnicima međunarodne zajednice i delegacijom iz Brisela koja sutra dolazi u Beograd.

"To nije jedan, već tri koraka unazad u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i to ne sme da ostane bez reakcije Evropske unije koja je i garant sporazuma", rekao je Đurić novinarima u Vladi Srbije.

On je dodao da Srbija ne može i ne sme da ćuti i da će na sutrašnjoj sednici vlade biti precizirani konkretni koraci.

Đurić je naveo da je 25. avgusta u Briselu dogovoreno da Priština donese Uredbu o osnivanju ZSO i da je omogućeno da se traži ocena ustavnosti te uredbe, ali ne i celog sporazuma.

"Zbog čega vlada u prištini nije usvojila Uredbu, nemojte da mi pričate da je to zato što Aljbin Kurti (lider pokreta Samoopredeljenje) i neki drugi razbojnici bacaju suzavac u parlamentu, jer mi sada treba da izmislimo nekog Kurtija koji će ovde da baca suzavac i da se na to pozivamo da ne sporovdimo nijednu od međunarodnih obaveza, da li bi međunarodna zajednica to tolerisala Srbiji", upitao je Đurić.

Đurić je istakao i da Priština nije ispunila većinu svojih obaveza iz Briselskog sporazuma, ne samo kada je u pitanju formiranje ZSO, već i integracija pripadnika policije, priznavanje univerzitetskih diploma i dogovor oko Parka mira.

"Srbija će istrajati u borbi da zaštiti svoj narod i da postignuti dogovori budu ispoštovani do kraja", poručio je Đurić.

Izvor: B92

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Knjaz Milos

29.10.2015 12:06

Veoma lijepo i diplomatski receno od mladog politicara. Zato, vi nasi "pametnjakovici" i "eksperti" ovaj tekst morate svaku noc pred spavanje kao molitvu (doduse ni Bogu se ne znate moliti) da pocnete na ovakav nacin voditi politiku, za sta ste placeni od nas i to PREMASNO.

ODGOVORITE
Name

Serafim

29.10.2015 12:06

Prvo je zgazila Beograd i bez metka odcepila Kosovo a sada gazi redom ne biraju se sredstva da se dodje do pravog cilja.

ODGOVORITE
Name

vucko

29.10.2015 12:55

Nemoj da se pravis da to nisi znao i da ti nisam rekao. Ja sam to sve dogovorio.

Name

KAKVO PRAV

29.10.2015 12:33

MORA DA JE RUSIJA OPET KRIVA, JEL SERAFIME PAMETNICE.

ODGOVORITE
Name

Serafin

29.10.2015 16:54

Nisam ja pametnjaković nego je to cinjenica

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

29.10.2015 17:00

Aljbin Kurti, i ostali šiptari se samo ku.če.Kad ih je Srbadija vojno protjrala do Albanije onda su smizdrili.

ODGOVORITE
Name

Драшко

29.10.2015 17:46

Ха ха, Шиптари ставили ван снаге споразум у Бриселу, јеру су са ЕУ потписаал спораазум о придруживању. А то није лоше ни за Србију, јер је тамо доста начињено уступака за Шиптаре. Сад би наша страна требала да привремено стави ван снаге Бриселски споразум. Главни узрок свега тога је Вучићев одлазак у Москву.

ODGOVORITE
Name

zito

29.10.2015 19:48

Šiptari pitali gazde iz EU , šta da rade i ovi im rekli !

ODGOVORITE