Енглези туже ФИФА-у због Русије?!

Фудбалска асоцијација Енглеске консултоваће се са адвокатима поводом навода да је Светско првенство 2018. године додељено Русији пре самог гласања.

Фудбал 30.10.2015 | 11:20
Енглези туже ФИФА-у због Русије?!

Наводе о намештеном избору открио је суспендовани председник Светске фудбалске федерације (ФИФА) Сеп Блатер.

Енглези су потрошили 21 милион фунти, од тога два и по милиона добијених од грађана, на кандидатуру за организацију Мундијала, а озбиљне суме потрошиле су заједно Шпанија и Португал, односно Белгија и Холандија.

“Истражићемо детаљно шта је господин Блатер рекао. Међутим, ништа што он каже ме не изненађује много. Ако каже: ‘Ми смо желели Русију’ и то изгледа као да је то било договорено пре самог гласања, то наговештава да је све било намештено”, рекао је Грег Дајк, први човек енглеског фудбала.

Блатер је руској новинској агенцији Тас рекао да је Мундијал све време био планиран за Русију, а да је Светско првенство 2022. требало да буде одржано у Сједињеним Државама. Међутим, до обрта је дошло када је Мишел Платини, суспендовани председник Европске фудбалске уније, подржао кандидатуру Катара. Аустралија, Јапан и Јужна Кореја су потрошили по неколико десетина милиона фунти за своје кандидатуре.

“2010. године смо имали разговоре о Светском купу и тада смо донели двоструку одлуку – да Мундијал доделимо Русији јер никада није одржан у источној Европи и да се 2022. вратимо у Америку. Онда бисмо имали Мундијале у земљама које имају највећу политичну моћ. Све је било у реду док до тренутка када је тадашњи председник Француске Никола Саркози имао састанак са принцом Катара, који је сада владар у тој земљи. После тога, Платини је рекао да би било добро да одемо у Катар и то је променило околности”, нагласио је Блатер.

Блатер, који је тренутно под истрагом швајцарског тужилаштва због уплате од два милиона долара Платинију и телевизијских права, истакао је да није постојала шанса да Русија не добије Мундијал 2018.!

Коментари / 0

Оставите коментар