Englezi tuže FIFA-u zbog Rusije?!

Fudbalska asocijacija Engleske konsultovaće se sa advokatima povodom navoda da je Svetsko prvenstvo 2018. godine dodeljeno Rusiji pre samog glasanja.

Fudbal 30.10.2015 | 11:20
Englezi tuže FIFA-u zbog Rusije?!

Navode o nameštenom izboru otkrio je suspendovani predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater.

Englezi su potrošili 21 milion funti, od toga dva i po miliona dobijenih od građana, na kandidaturu za organizaciju Mundijala, a ozbiljne sume potrošile su zajedno Španija i Portugal, odnosno Belgija i Holandija.

“Istražićemo detaljno šta je gospodin Blater rekao. Međutim, ništa što on kaže me ne iznenađuje mnogo. Ako kaže: ‘Mi smo želeli Rusiju’ i to izgleda kao da je to bilo dogovoreno pre samog glasanja, to nagoveštava da je sve bilo namešteno”, rekao je Greg Dajk, prvi čovek engleskog fudbala.

Blater je ruskoj novinskoj agenciji Tas rekao da je Mundijal sve vreme bio planiran za Rusiju, a da je Svetsko prvenstvo 2022. trebalo da bude održano u Sjedinjenim Državama. Međutim, do obrta je došlo kada je Mišel Platini, suspendovani predsednik Evropske fudbalske unije, podržao kandidaturu Katara. Australija, Japan i Južna Koreja su potrošili po nekoliko desetina miliona funti za svoje kandidature.

“2010. godine smo imali razgovore o Svetskom kupu i tada smo doneli dvostruku odluku – da Mundijal dodelimo Rusiji jer nikada nije održan u istočnoj Evropi i da se 2022. vratimo u Ameriku. Onda bismo imali Mundijale u zemljama koje imaju najveću političnu moć. Sve je bilo u redu dok do trenutka kada je tadašnji predsednik Francuske Nikola Sarkozi imao sastanak sa princom Katara, koji je sada vladar u toj zemlji. Posle toga, Platini je rekao da bi bilo dobro da odemo u Katar i to je promenilo okolnosti”, naglasio je Blater.

Blater, koji je trenutno pod istragom švajcarskog tužilaštva zbog uplate od dva miliona dolara Platiniju i televizijskih prava, istakao je da nije postojala šansa da Rusija ne dobije Mundijal 2018.!

Komentari / 0

Ostavite komentar