Хемикалије козметичких производа знатно опасније?

Група хемикалија које се обично користе у козметичкој индустрији и производима за личну хигијену може утицати на раст ћелија рака дојке и у количинама мањим него што се претпостављао

Здравље 29.10.2015 | 12:30
Хемикалије козметичких производа знатно опасније?

Истраживање је спроведено на ћелијама рака дојке узгајаним у Петријевим посудама, али није сасвим сигурно делују ли парабени на исти начин и у људском организму. Познато је да су та хемијска средства у раније спроведеним лабораторијским тестирањима и тестирањима на животињама опонашала активност естрогена, што значи да успевају да се вежу за рецепторе у телу за које се естроген обично везује. То забрињава научнике јер се, кад се естроген веже за рецепторе естрогена, ћелије умножавају, због чега се код жена повећава ризик од развоја рака дојке, објаснио је аутор студије, професор токсикологије и нутриционизма на калифорнијском универзитетуу Беркли Дејл Лајтман.

Парабени су врста хемијских презерватива и налазе се у широком спектру козметичких производа, попут шампона, лосиона за тело, крема за сунчање... Зна се да парабени на врло благ начин активирају исте метаболичке путеве као естроген, због чега се, истиче Лајтман, сматрају сигурним састојцима.

– Проблем нам је то што у истраживањима која спроводимо у лабораторији тестирамо само један састојак, а у организму долази до интеракције, због чега је њихов учинак комплекснији и потенцијално опаснији – упозорава Лајтман.

У последњем истраживању, чији су резултати објављени у часопису "Енвиронментал Хеалтх Перспецтивес", научници су се фокусирали на дејство парабена у тренутку када дође у контакт с рецептором за епидермални фактор раста - херегулином, који се такође повезује с растом ћелија рака дојке.

У експериментима се пратило којом брзином ћелије расту када су истовремено изложене парабенима и херегулину, у односу на брзину њиховог раста када су изложене само парабенима. Кад су у експериментима додали херегулин, установили су да се, упркос смањеном нивоу парабена за сто пута, ћелије рака множе брже него оне без херегулина, што значи да је, уз додатак херегулина у лабораторијском испитивању, парабен стотину пута снажније стимулисао раст ћелија рака него када су оне биле изложене само парабенима.

– Истраживањем желимо да установимо у којој су мери парабени сигурни .... И потребно их је тестирати када су у додиру с осталим хемикалијама које стимулишу умножавање ћелија – објаснио је Лајтман, додавши да студија сама по себи указује на потребу да се "сигуран ниво" парабена у козметичким производима чешће реевалуише и проверава.

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Александар

05.11.2015 11:24

Већ дуже време предмет разних дискусија, лекара, научника и козметичара јесте утицај козметичких препарата против знојења (дезодоранси – антиперспираната ) на појаву тумора и цисти на грудима(тумор дојки као последица алуминијумових соли).Оно што је Неопходно јесте да се, поред тога што је знојење нормално за кожу, зауставе не пријатни мириси. Алое вера стик уништава бактерије које се развијају у влажној средини и елиминише непријатне мирисе, а при томе одржава кожу меком и негованом. хттпс://алојавера.wордпресс.цом

ОДГОВОРИТЕ