Hemikalije kozmetičkih proizvoda znatno opasnije?

Grupa hemikalija koje se obično koriste u kozmetičkoj industriji i proizvodima za ličnu higijenu može uticati na rast ćelija raka dojke i u količinama manjim nego što se pretpostavljao

Zdravlje 29.10.2015 | 12:30
Hemikalije kozmetičkih proizvoda znatno opasnije?

Istraživanje je sprovedeno na ćelijama raka dojke uzgajanim u Petrijevim posudama, ali nije sasvim sigurno deluju li parabeni na isti način i u ljudskom organizmu. Poznato je da su ta hemijska sredstva u ranije sprovedenim laboratorijskim testiranjima i testiranjima na životinjama oponašala aktivnost estrogena, što znači da uspevaju da se vežu za receptore u telu za koje se estrogen obično vezuje. To zabrinjava naučnike jer se, kad se estrogen veže za receptore estrogena, ćelije umnožavaju, zbog čega se kod žena povećava rizik od razvoja raka dojke, objasnio je autor studije, profesor toksikologije i nutricionizma na kalifornijskom univerzitetuu Berkli Dejl Lajtman.

Parabeni su vrsta hemijskih prezervativa i nalaze se u širokom spektru kozmetičkih proizvoda, poput šampona, losiona za telo, krema za sunčanje... Zna se da parabeni na vrlo blag način aktiviraju iste metaboličke puteve kao estrogen, zbog čega se, ističe Lajtman, smatraju sigurnim sastojcima.

– Problem nam je to što u istraživanjima koja sprovodimo u laboratoriji testiramo samo jedan sastojak, a u organizmu dolazi do interakcije, zbog čega je njihov učinak kompleksniji i potencijalno opasniji – upozorava Lajtman.

U poslednjem istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Environmental Health Perspectives", naučnici su se fokusirali na dejstvo parabena u trenutku kada dođe u kontakt s receptorom za epidermalni faktor rasta - heregulinom, koji se takođe povezuje s rastom ćelija raka dojke.

U eksperimentima se pratilo kojom brzinom ćelije rastu kada su istovremeno izložene parabenima i heregulinu, u odnosu na brzinu njihovog rasta kada su izložene samo parabenima. Kad su u eksperimentima dodali heregulin, ustanovili su da se, uprkos smanjenom nivou parabena za sto puta, ćelije raka množe brže nego one bez heregulina, što znači da je, uz dodatak heregulina u laboratorijskom ispitivanju, paraben stotinu puta snažnije stimulisao rast ćelija raka nego kada su one bile izložene samo parabenima.

– Istraživanjem želimo da ustanovimo u kojoj su meri parabeni sigurni .... I potrebno ih je testirati kada su u dodiru s ostalim hemikalijama koje stimulišu umnožavanje ćelija – objasnio je Lajtman, dodavši da studija sama po sebi ukazuje na potrebu da se "siguran nivo" parabena u kozmetičkim proizvodima češće reevaluiše i proverava.

B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Aleksandar

05.11.2015 11:24

Već duže vreme predmet raznih diskusija, lekara, naučnika i kozmetičara jeste uticaj kozmetičkih preparata protiv znojenja (dezodoransi – antiperspiranata ) na pojavu tumora i cisti na grudima(tumor dojki kao posledica aluminijumovih soli).Ono što je Neophodno jeste da se, pored toga što je znojenje normalno za kožu, zaustave ne prijatni mirisi. Aloe vera stik uništava bakterije koje se razvijaju u vlažnoj sredini i eliminiše neprijatne mirise, a pri tome održava kožu mekom i negovanom. https://alojavera.wordpress.com

ODGOVORITE