Бринете због меса, а да ли знате шта вам шећер ради?

Једна студија америчких научника тврди да је негативан утицај шећера изузетно потцењен, јер не само што доводи до гојазности, већ утиче на повишен крвни притисак и изазива срчана обољења.

Здравље 29.10.2015 | 08:23
Бринете због меса, а да ли знате шта вам шећер ради?

Шећер је очигледно већа претња здрављу људи него што смо то свесни. Студија коју је водио доктор Роберт Лустиг, педијатар и ендокринолог из Сан Франсиска, тврид да је здравље 43 гојазна детета изузетно побољшано од када су им слаткиши замењени скробним грицкалицама, као што је чипс. Иако су уносили исту количину калорија, њихово метаболички поремећај потпуно је излечен за само 10 дана.
У студији је учествовало 43 деце, узраста од девет до 18 година, где су сви били у болници због проблема са тежином и разним здравственим проблемима, као што је на пример висок притисак.

Дато им је девет дана да се свакодневно мере, као и да једу само храну коју им спреме у болници. Унос шећера смањен им је са 28 на 10 посто, а фруктоза са 12 до четири посто укупног уноса калорија. Слатку храну заменили су им скробном храном, као што су хот дог, чипс и пица.

После девет дана, тврде научници, већина аспеката метаболичког здравља код деце се поправило, од крвног притиска до количине лошег холестерола и триглицерида, а шећер у крви и ниво инсулина опао је за трећину.

Ипак, многи други научници и лекари нису сматрали ово истраживање довољно убедљивим. Том Сендерс, професор са Краљевског колеџа у Лондону рекао је да на ову студију морамо гледати са дозом скептичности, јер није потпуна. Наиме, он сматра да није упоређена и друга група деце која је наставила да једе слатку храну.

- Постоје одређене грешке и непотпуно тврдње. Промена метаболичких процеса може да буде објашњена и због тога што је деци дато да уносе мање калорија од уобичајеног - рекао је Том Сендерс.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар